Már az is meglepő, hogy egy homár ennyi ideig élhet. A szóban forgó Louie életkorát 132 évre tippelik, és nem csoda, hogy ez csak hozzávetőleges szám, hiszen ezek szerint 1885 körül születhetett.
Húsz év után pedig újra szabad Louie, a homár. Két évtizeden át élt az egyébiránt friss tengeri fogásokat kínáló Peter's Clam Bar étterem akváriumában, tehát önmagában már emiatt is különös a története. A jelenlegi tulajdonos, Butch Yamali négy évvel ezelőtt vette át az éttermet, Louie-val együtt, aki már akkor az étterem sztárjának számított, kora és mérete révén.
A hírek szerint olyannyira Yamali szívéhez nőtt a vízi állat, hogy szinte a kiskedvenceként tartotta. Nemrég utasított vissza például egy ezerdolláros árajánlatot, az elszánt vevő apák napjára akarta megvásárolni Louie-t, természetesen elfogyasztás céljából.
A kiskedvenc azonban alaposan túlnőtte magát. Louie felszabadulásának napján majdnem 10 kilót nyomott. És hogy miként kerülhetett sor a szabadon bocsátására? A Peter's Clam Bar hagyománya szerint minden év júniusában, a Nemzeti Homár Nap (máshol Nemzeti Homár Hónapot írnak) alkalmából egy homárt visszaengednek a tengerbe, mintegy kiengesztelésül.
Louie kedvéért hivatalos ceremóniát rendeztek, a nyilvános bocsánatkérés után pedig Yamali búcsút vett Louie-tól, "szomorú, de egyben szép is volt" – nyilatkozta.
Többen aggodalmukat fejezték ki, hogy ennyi év rabság után Louie életben maradhat-e az óceánban. Bob Bayer, a Maine Állam-beli Homár Intézet igazgatója azonban ezt nem tartja valós veszélynek, véleménye szerint egy ekkora méretű páncélosnak nincsen félnivalója, és a remények szerint akár párt is találhat magának.