A bagdadi kalifák rendszeresen adtak legendás lakomákat. Az asztalok roskadoztak az ételektől, a vendégeket pedig sokszor kérték meg, hogy öntsék versekbe vagy dalokba az élményeiket. Így tett al-Mustakfi kalifa is, hagyományt teremtve az étel és ital ünneplésének.
A kulináris élvezetek megéneklése a középkori iszlám világában mindennapos volt – szemben az európai hagyománnyal, amelyben ehhez hasonlót ebben a korszakban nem találni. A gazdagnak számító, kultúrájáról, tudósairól és művészeiről híres Bagdadban az emberek nem csak élvezték a finom falatokat, hanem élvezettel beszéltek is róla. Ez Európában nem volt illendő, a táplálék a test üzemanyaga volt, lelkesedni érte a falánkség és a testiség bűnére utalhatott. Az iszlám azonban sokkal engedékenyebb volt ezen a téren.
A 10. században Bagdad valóságos kulturális és művészeti központtá vált. Az Abbaszida-dinasztia alatt aranykorát élte, növekedett méretben és gazdagságban is. Gyakran álltak meg karavánok a városban, ami szintén jót tett a kulturális keveredésnek. A világ leggazdagabb, legspirituálisabb helyei közé tartozott.
Tanítók, bölcsek, költők, filozófusok, kalifák élvezték e sokszínűség gyümölcseit. Divatossá vált a szakácskönyvek és receptgyűjtemények írása is – könyvnyomtatás híján kézzel. 1400 előtt az arab világban önmagában több szakácskönyv íródott, mint a világ többi részén összesen. Húsz szakácskönyv, 615 ételrecept és kulináris témájú dalok tömkelege maradt ránk ebből az időből.
A kalifák konyhájának krónikája ezen szakácskönyvek egyik legkorábbi képviselője. Szerzője ismert, a neve Ibn Sayyar al-Warrāq.
A szakácskönyv feltűnően praktikus, kitér az elrontott ételek megmentésétől kezdve az étkezési etikettig.
Első húsz fejezete nem is tartalmaz recepteket, helyette az élelmiszereket és a húsfélék tulajdonságait taglalja. A bagdadi előkelőségek gyakran fogadtak fel európai orvosokat, akik a görög medikusiskola elveit követték, aszerint pedig a betegségekkel küzdők jobb, ha csak zöldséget, húst pedig nem esznek.
A Bostoni Egyetemen létezik egy Az ételek története című kurzus. A diákok több ételt is elkészítettek az ősi szakácskönyvből. Meglepő vagy sem, a végeredmény igencsak hasonlított a mai iraki konyha klasszikusaira.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.