Hirdetés
Hirdetés

A legjobb olasz olívaolajok

SZERZŐ: DiningGuide
2017. február 22.
Az olajfa a mediterrán táj elválaszthatatlan része. Akár többszáz esztendős termő példányaival is találkozhatunk. Közülük nem egy, az élete során többször is feltámadhatott. Az 1984 decemberében, majd 1985 januárjában Toszkánát pusztító mínusz 25°C-os fagyok a vidék ikonikus olajfaligeteit is erősen megviselték. A dermesztően fagyos és arrafelé teljesen szokatlan hidegben az olajfák 70 százaléka károsodott súlyosan, […]
Hirdetés

Az olajfa a mediterrán táj elválaszthatatlan része. Akár többszáz esztendős termő példányaival is találkozhatunk. Közülük nem egy, az élete során többször is feltámadhatott. Az 1984 decemberében, majd 1985 januárjában Toszkánát pusztító mínusz 25°C-os fagyok a vidék ikonikus olajfaligeteit is erősen megviselték. A dermesztően fagyos és arrafelé teljesen szokatlan hidegben az olajfák 70 százaléka károsodott súlyosan, ám a fák kivételes életerjét mutatja, hogy a megfagyott példányok csonka törzséből végül új, életerős ágak nőttek, s ma is teremnek. Ahogy az olajfa a mediterrán táj szimbóluma, úgy a bogyójából nyert olaj a mediterrán konyha sokra tartott, és világszerte egyre nagyobb mennyiségben használt hozzávalója. A portugál, spanyol, görög, észak-afrikai, újvilági olajok versengő mezőnyében az olasz olívaolajok különösen kimagaslóan teljesítenek.
A következőkben a legjobb 2016-os olasz olívaolajok közül válogattunk. Kezdetnek nézzünk meg egy boutique farmot Verona megyében, nem is olyan távol Magyarországtól, majd folytassuk a sort a világ legjobbjai közé tartozó, más elsőrangú olasz olívaolajokkal.
 
PAOLO BONOMELLI BOUTIQUE OLIVE FARM
Paolo Bonomelli boutique olíva farmja a Veneto régióban, a Garda tó keleti oldalán, Torri del Benaco településen található. A birtok az 1950-es évek óta van a Bonomelli család tulajdonában, s azóta alakult át olíva farmmá. 16 hektáron, mintegy 4000 autochton olívafa áll. Ezek az ősi fajták a kevés helyen előforduló Drizzàr (Casaliva), a Trep és a Fort. Paolo Bonomelli kis mennyiségben készülő, különleges zamatú extra szűz olíva olajait a nemzetközi versenyeken többször is a világ legjobbjai közé sorolták.
COLLE DEL GIACHI DOP – CHIANTI CLASSICO
Robust Blend
 Alberto és Francesco Giachi olajfarmja a toszkán Chianti Classico szívében fekszik. A Chianti hegyeinek lejtőin termelt 2016-os Chianti Classico olívaolaj egyike a világ legjobb olajainak, s a kategóriájában egyedülálló. Az eredetvédett (DOP) terület meszes talaján termett kisméretű bogyókból alacsony savtartalmú olajokat préselnek. Gez a robust blend gyönyörű aranyszínű, zöldes árnyalatokkal. A termesztés, az időben történő szüretelés, a gondos préselés, a szakértő tárolás kiváló toszkán olívaolajat eredményezett.
VERDE DEL COLLE
Organic Medium Blend
A Firenzéhez közel fekvő Bagno a Ripoli településen található L’Azienda Agricola Il Colle kimagaskló, organikus médium blendje a Toszkánára jellemző Frantoio (50%) és Moraiolo (45%) fajták olajának házasítása, amihez 5% Leccino fajtából származó olaj is került. Az októberben kézzel szüretelt olajbogyókból az olajat a szüretelés után 4 órán belül már kisajtolták és nyomban le is szürték, ami a minőségi olívaolajok esetében fontos technológiai sz6empont. Az ötezer fa terméséből a külenleges 2016-os évjáratban 8000 liter világszínvonalú olaj lett.

GRAN PREGIO BIO
Organic Medium Coratina
Maria Caputo ez egyik legrégibb olívaolaj készítő és olajütővel rendelkező család örököse a Puglia régióban, Bari megyében fekvő Molfetta városában. A világ egyik legjobbjának elismert 2016-os olívaolaja intenzíven gyümölcsös, zöld ízű, mandulás illatú. Az ízlelés után az articsóka, mandula, némi kesernyésség és csípősség érezhető. Kiválóan kiegyensúlyozott, harmonikus ízek, zamatok (akárcsak az itt említésre kerülő valamennyi díjnyertes olaj esetében).
CULTIVAR FRANTOIO
Organic Robust Frantoio
A toszkán termőterületre jellemző Frantoio fajtából nyert organikus olaj. Közepesen gyümölcsös olíva, articsókás és friss mandulás jegyekkel. Közepes kesernyéssége és csípőssége egyensúlyban áll a többi ízjeggyel. Friss gyümölcsök és mandula is érezhető. Zöld színű, sárgás reflexekkel. A neves Fattoria Ramerino ültetvény a Firenzétől délre fekvő hegyekben, a már említett Bagno a Ripoliban található.
L’ARTE DELL’OLIVIO TUSCANY
Delicate Blend
 A toszkán Cortona településtől nem messze fekvő farm a kiváló minőségű extra szűz olívaolajokra specializálódott. A területen évezredek óta nevelnek olajfákat és évszázados fákról is szüretelnek.. A főbb olajfafajták a Moraiolo, Frantoio, Leccino és Pendolino. A hűvös, kora reggeli kézi szüret utáni, 24 órán belül megkezdett sajtolás kiváló minőségű, friss olajat eredményez. A farm kétféle házasítása a toszkán fajták keveréke (Tuscan blend), és a Cortona körüli 30-500 éves fák termésének olajából készített „Cortona blend”.l
I TESORI DEL SOLE - DOP LAMETIA
Delicate Carolea
A calabriai Lamezia Terme körüli ligetek eredetvédett, intenzív, aranysárga olaja, halványzöldes árnyalatokkal. Komplex és elegáns olaj friss fűszernövényességgel, cseppnyi almával, paradicsomossággal. A csípős és a kesernyés jegyek jól kiegyensúlyozottak, keserű mandula lezárással. Mintegy 90 hektár eredetvédett területen termelnek olajbogyót. A szüret itt is októberben kezdődik. A sajtolást a farm saját olajütőjében végzik. 2016-os olajuk különösen sikeres.
 7C
Medium Casaliva
A 7C márkanevű kiváló olajat a piacon még fiatalnak számító, a trentinoi Arcoban lévő OliCRu állítja elő. A 7C Medium Casaliva a Casaliva fajtából készülő sárgászöld olaj, a frissen vágott fű aromáival, zöld mandulával. Figyelemreméltó, kiváló olasz olaj.
 BELLUCCI 100% Italian
Delicate Blend
Coratina, Ogliarola és Carolea fajták klasszikus olasz házasítása. A Coratina fűszeres, kiegyensűlyozott borsosságával, gyümölcsökkel. Fűszernövényes aromák, alma és mandula társul hozzá. Eredetvédett toszkán olaj. Az első olyan termelők, akik a címkén a szüret évét is feltüntetik. Ehhez az aranyérmes delicate blendhez az olajbogyót az 1915/1916-os szezonban szüretelték.
DUE LEONI
Organic Medium Carboncella
 A Due Leoni farmot az Etna mellől érkező szicíliai narancstermesztő, Giuseppe Catalano di Melilli alig egy évtizede alapította. A Szabin hegyekben fekvő olívaültetvény 350-450 méter magasságban fekszik és organikusan művelik. A Rómától északra fekvő terület Olaszország egyik legősibb kultúrtája, s ma már egyszesmind az egyik legkevésbé ismert. A 26 hektáros birtok fáit, köztük a pikáns ízű olajat adó, antik Carboncella fajtát, bencés szerzetesek ültették évszázadokkal ezelőtt. A fajtaválasztékban Frantoio és Leccino is található.

IL FORNACINO
Medium Blend
A legjobb olasz olívaolajok között kakukktojás az Il Fornacino. Toszkánában készült toszkán olaj ez is, és készítője, Chiare Zilianti is olasz, ám a cég már francia. Az Oliviers&Co alapítói olyan fotósok, akik bejárták a Mediterráneum olívaolaj termelő vidékeit, s mindeközben határozottan megfogalmazódott bennük, hogy az olívaolaj éppúgy kóstolható, mint a bor, és a fajta, valamint a sokra értékelt terroir és hagyomány az olívaolaj esetében éppúgy meghatározó és fontos, mint a szőlő és bor esetében. Az Il Fornacino medium blendjét aromás elegancia, tiszta íz, lágy krémesség jellemzi. Friss füves aromák, robosztusság. Correggiolo, Frantoio, Leccino és Moraiolo fajták olajainak házasítása. „Limited edition”, alig 2000 liter készült belőle.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram