Hirdetés
Hirdetés

Kovászmanó, párizsis zsömle és hájas tészta Wolf Andrástól – Holnap megnyit az új Séf Asztala!

2020. február 7.
Voltak előzetes információink az új Séf Asztaláról, de élőben meglepetést okozott az étterem mérete, a dizájn személyessége és az ételkínálat bőséges mivolta. Szombaton nyit meg hivatalosan is Wolf András új szíve csücske, ahol az executice chef szerepen túl mint kovászos pék is bemutatkozik, igen komoly kenyér- és édes-sós pékáru szortimenttel.
Hirdetés

Nem csak gyors étkezésre ajánlható a Séf Asztala 2.0. A Kossuth tér egyik szegletében megnyitott étterem bőven meghaladta a rántott hús-nudli tengelyt, és következetesen viszi tovább az első étterem által kijelölt utat: a magyar néplélekhez közelálló, egyszerű ételeket adni magas színvonalon. Úgy, hogy miután megfőztük őket (újra) otthon és kikértük egy kifőzdében, újra és újra vissza akarjunk térni a Séf Asztalába a Wolf-féle megfejtésekért.

One-man show-ról szó nincs

Wolf András jegyzi az ételeket, de nagy létszámú csapat dolgozik a keze alá. Erre két okból is szükség van, hiszen ő executive chefként funkcionál az Eventrend Group több éttermében: a Salonban fine dining minőségében, a Westend-beli A Séf Asztalában, valamint itt. Másrészről pedig az étterem meglepően nagy: a színfalak mögötti területtel együtt összesen 630 négyzetmétert foglal el.

Fotó: Dining Guide

A 80 fő leültetésére alkalmas vendégtér érdekessége, hogy bár egy nagy egybenyitott térről beszélünk, a különöző részei egy kicsit más hangulatúak. Van kanapés-kávézós-pezsgőzős rész, pazar kilátással a Dunára és a Parlamentre. Sötét pörkölésű olasz kávét kínálnak, és ha valóban pezsgőznénk, jelezzük, hogy pezsgőt és champagne-t is. Az étterem másik oldala ugyanúgy nyitott, de egy kicsit elvonulósabb. Ez a világításdekó pedig szuperötletes.

Fotó: Dining Guide

Megérzi egy hely, ha topséf az ételek apukája. Ha belekanalazunk a húslevesbe vagy a beleharapunk a pihe-puha krumplinudliba, kétségünk sem lesz afelől, hogy hosszas időt vett igénybe a receptek kidolgozása. (Már csak azért is, mert a Séf Asztala 1-ben is kóstolható mindez, de nyilván a séf több évtizedes szakmai múltját értjük alatta.)

Fotó: Dining Guide

Pékárukért és szendvicsekért már korareggeltől (7 órától) estig érkezhetünk. A kötelező köröket is megteszi a kínálat: van diós- és kakaóscsiga, csokis és pisztáciás croissant, fahéjas-kardamomos és diós tekercs, almás, szilvás és túrós pite.

Fotó: Dining Guide

És akkor mondjuk az igazi vagányságot... Kóstolótippjeink Wolf András flódnija, a szilvalekváros hájas tészta és a francia desszert külsőt kapott, ízében viszont nagyon is igazi aranygaluska.

Érdekesség, hogy az édes pékáruk is kovászosak, ezek egy része minimális, 1-2%-os élesztőtartalmúak.

Szendvicsek – nem középiskolás fokon

Ne felejtsük el, hogy az Új Séfasztala pékség is egyben. Wolf András immáron 9 éve süt kenyeret, és három éve tart a kovászos szerelem. Mint tudjuk, a kovász makacs lélek és egy igazi primadonna: afféle kis kabbalafiguraként meg is jelenik az étteremben. Kis ábrákon követhetjük végig a kenyér készítését – kovászmanóstul.

Ennél jóval látványosabb képeken mutatkoznak be a felhasznált hazai alapanyagok a Reményik Kálmán sajtjaitól (Vászolyi Sajtmanfaktúa) Gál Zsolt-féle kistermelői kolbászokon át a Csengőtej tejtermékeiig. Utóbbi egy családi gazdaság a pesti agglomerációban, akiknek a fő ügyfelei, és olyannyira szoros az együttműködés, hogy tervben van kereskedelmi forgalomba is hozni a számukra készített termékeket.

Fotó: Dining Guide

A Westend-beli étteremben is kínálnak szendvicseket, de itt nem rántott hús és sajt a betét, hanem minőségi felvágottak. Az egyszerű párizsis zsömlében például a tokaji mangalicafarmon készített mangalicapárizsi a főszereplő, a kolbászos szendvicsben a száraz szarvaskolbász Vári Zoltán terméke (kis extra infó: ő a SALT Étterem séfje, Tóth Szilárd sógora). A lekváros pékárukat és a nudlit a Lek-Vár-Lak toplekvárjaival édesítik, illetve

az itthon máshol tudomásunk szerint jelenleg nem fellelhető pastrami is van a kínálatban.
Fotó: Dining Guide

A kínálatban felfedezhető a törekvés az egészséges táplálkozásra is, cukor- és adalékmentes, 100%-os préselt gyümölcs- és zöldséglevek és tejalapú turmixok is szerepelnek a kínálatban. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mit jelent tulajdonképpen az egészséges táplálkozás? „Én nem azt nevezem helyes és tudatos táplálkozásnak, ha például egyáltalán nem eszünk kenyeret, hanem ha a kenyér nem tartalmaz semmiféle anyagot, ami nem való bele – meséli Wolf András.

Nem titok a nudlierecept / Fotó: Dining Guide

„A kiváló lisztből készült kovászos kenyeret én mindenképpen egészségesnek gondolom, de én épp úgy hiszek egy tisztességesen elkészített húsleves és töltött káposzta egészséges mivoltában is. Azért is ragaszkodtam egyébként a húsleveshez, mert ez szerintem még mindig egyfajta hiánycikk, ha az ember igazi, házias húslevesre vágyik. Az pedig örök igazság, hogy a mértéket tartani kell még a legegészségesebb ételekből is. A „Ha számít, mit eszel” szlogent mi úgy értelmezzük, hogy amit kínálunk, az jelentsen mindannyiunk által ismert ízeket, az étkezés okozzon valódi örömöt, és mindezt ne a prémium árkategóriában nyújtsuk, hanem szélesebb körben is elérhetővé tegyük. Szerintünk az életben minden pillanat számít, nem csak az ünnepnapok.”

Fotó: Dining Guide

A Séf Asztala abban úttörőnek számított 2017-es megnyitásakor, hogy a legnagyobb hazai bevásárlóközpont food courtjában nyitották nemzetközi étteremláncok és – mondjuk ki – tucatkifőzdék társaságában. A rántotthúsos koncepciót húsleves, kolbász, rántott hal, saláták, túrógomboc és nudlik egészítetik ki, és már a nyitáskor tudni lehetett, hogy láncolatot tervez A Séf Asztala brandből létrehozni a tulajdonos Eventrend Group.

Fotó: Dining Guide

A Séf Asztala – Kossuth tér

Cím: Budapest V. került, Kossuth tér 6-8.
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 7:00-19:00, szombat-vasárnap 9:00-19:00

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram