Hirdetés
Hirdetés

Kötelező mozi! Film készül Julia Child életéről

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. október 14.
Milyen lehetett a pillanat, amikor az amerikai filmesek rájöttek: még soha, egyetlen kollégájuk sem dolgozta fel Julia Child életét dokumentumfilm formájában? Pedig ha valami, akkor ez a téma ott, a  tengeren túlon biztos siker. Igazi homlokracsapós pillanat lehetett. 
Hirdetés

Milyen lehetett a pillanat, amikor az amerikai filmesek rájöttek: még soha, egyetlen kollégájuk sem dolgozta fel Julia Child életét dokumentumfilm formájában? Pedig ha valami, akkor ez a téma ott, a  tengeren túlon biztos siker. Igazi homlokracsapós pillanat lehetett. 

Julia Child soha nem múló, unhatatlan legenda. Annak dacára, hogy ellene megy mindennek, amit az amerikai sztárcsinálásról gondolunk.

Julia Child már a saját korában is kissé korszerűtlen figurának számított: furcsa kiejtésével, örökös háziasszony szerepével, szerethetően kedves, de korántsem sztárokat idéző kinézetével és az enyhén habókos, de az alapvetően és ártalmatlanul beskatulyázható háziasszony-feleség viselkedésével. Darabos mozgása csak a konyhába érve lágyult. Némiképp. Felgombolt, konzervatív, zsabós blúzok, 188 cm-es nyakigláb testalkat, dauerolt frizura. Nem a tipikus sorozatsztár külső kellékei ezek, Child mégis sokáig vezette nagy sikerrel The French Chef című tévéműsorát.

Hirdetés
Az epizódokat nézve az elején nem lehet eldönteni, hogy valami bohózat fog belülük kikerekedni, melyben a Benny Hill-szerű esetlenségek és a folyamatos csörömpölés konyhai katasztrófát okoznak majd, annyira keresetlenül és természetesen viselkedik a kamerák előtt a főszereplő. De gyorsan kiderül: jobb, ha figyelünk rá. 

De ki volt Julia Child és miért nem tudunk róla többet?

A kérdés megválaszolásához és a válasz megértéséhez egy kicsit bele kell mélyednünk az amerikai ötvenes évekbe. A háború utáni lendület felszabadítja és a szárnyára kapja a nőket. Egymás után jönnek a konyhai újdonságok, a gépek, a félkész és fagyasztott élelmiszerek és mindenhonnan az dől: élj praktikusan! A háztartási munkák ideje rövidül, és egyre elfogadottabb, hogy egy nő életének értéke nem feltétlenül a konyhában eltöltött órák számával arányos. Nem ciki az ötperces ebéd és a tízperces vacsora. A szupermarketekben minden kapható, ráadásul konyhakészen. Az ízek azonban uniformizálódnak, iparosodnak. És a nők szép lassan leszoknak a főzésről. 

És ekkor jön Julia. Vagyis megy. Először Franciaországba, ahová diplomata férjét követi. A francia konyha lenyűgözi. Érti és érzi a különbséget. Párizsban beiratkozik a híres Cordon Bleu főzőiskolába, majd Max Bugnard és korának más sztárséfjei adnak neki leckéket, tanácsokat. Julia Child séf lesz, étterem nélkül. Főztjét férje, barátai, társasága – majd később receptjeit a nézők és olvasók élvezhetik. Nem a receptjei zseniálisak. Nem a technikái forradalmiak. Egyszerűen kézen fogta amerikai nőtársait, és szépen visszavezette őket a konyháikba. Julia Child óta másképp gondolkodik Amerika a főzésről, az ételekről és az ízekről. Igényt teremtett, ehhez adta hozzá különleges személyiségét és tehetségét. Ehhez fontos megértenünk azt is, hogy az Egyesült Államok a sablonos tévképzetek ellenére nem az igénytelen gyorskaják országa feltétlenül. Tőlünk függ, milyen gasztronómiai élmények érnek. Rajtunk (pontosabban az igényeink, a pénztárcánk és az ismereteink közös metszetén) múlik csak, hogy egy amerikai utazás során túl tudunk-e látni az egydolláros pizzák, sült krumplik és hot dogok tömött, de nem áthatolhatatlan falán, és rátalálunk-e (rá szeretnénk-e találni) az igényes, modern amerikai konyhára vagy a világkonyhákra. 

 

A lényeg az, hogy az Egyesült Államokban körülbelül annyira ismerik Julia Child nevét, mint Donald kacsáét. A popkultúra kirobbanthatatlan alakja, a Julie & Julia című mozifilm hőse (Merly Streeppel a főszerepben). Viszont első alkalommal készül az életéről dokumentumfilm, a CNN Films és Betsy West illetve Julie Cohen közös munkájaként. Julia Child életrajzi elemeinek feldolgozása mellett hangsúlyt kap majd maga az amerikai kultúra és a gasztronómiai hagyományok bemutatása is. (léteznek, minden ellenkező híresztelés ellenére.) 

A film ötletét elfogadta Julia Child családja is (Julia 2004-ben, 91 éves korában meghalt), és rábólintott a munkásságát őrző és folytató  Julia Child Foundation for Gastronomy and Culinary Arts (Julia Child Gasztronómiai és Konyhaművészeti Alapítvány) is. 

Hirdetés
„Semmi sem izgalmasabb számunkra annál, ha olyan nők történeteit mesélhetjük el, akik mások által lehetetlennek tartott dolgokat sikerre vittek. Julia története felemelő, de lesz a filmben romantika és sok színes fordulat is”

- ígérik az alkotók.

A film forgatásának és bemutatójának időpontjáról még nincsenek információk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram