Hirdetés
Hirdetés

Vakrandi, csalódás kizárva: A Kollázs tavaszi degusztációs menüjét kóstoltuk

SZERZŐ: DiningGuide
2019. május 5.
"A hosszú, nélkülözésekkel teli hónapok után egyszer csak a bőség zavara áll fent. A téli sivárság után hirtelen megtelnek a piacok alapanyagokkal, színekkel, ízekkel" – fogalmaz Győrffy Árpád séf, és mi sem írhatnánk le szebben, hogy miért is olyan izgalmas időszak ez minden évben a gasztronómiában. A Kollázs tavaszi degusztációs menüsorát kóstoltuk.
Hirdetés

A Vakrandi a Séffel menüt már több ízben ajánlottuk. A Győrffy Árpád vezette Kollázs idén is az országos top 20 étterem között végzett a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban, 86 ponttal.

A "brasserie & bar" vállalása nem csekély: a budapesti Fours Seasons Hotel éttermeként reggeltől késő éjjelig folyamatosan üzemben van. Ennek megfelelően több étlappal, reggeli, ebéd, délutáni és vacsora-, plusz bármenüvel várják a vendégeket, akik szó szerint a világ minden tájáról kerülnek ki. Az pedig kétségtelenül az egyik legnagyobb elismerés, amit egy nemzetközi szállodalánc helyi étterme kaphat, hogy a magyar étterembejáró közönség is számon tartja, és a 2015-ös megnyitás óta folyamatosan nő a hazai vendégköre.

Amuse bouche-ok tavaszra hangolva: Fehérrépa tarte friss zöldalmával, zselésített körtével és karamellizált dióval

A brasserie közérthető és jó ízekkel dolgozó magyar és nemzetközi ételsorán jócskán túlmutat a Vakrandi-vacsorák világa. A fine dining éttermekben edződött, többek között az Alabárdosban és az Arany Kaviárban, illetve a két Michelin-csillagos Taubenkobelben és a szintén kétcsillagos Hibiscusban is dolgozott séf a Vakrandikon csillogtatja meg a tudása legjavát.

Paradicsom consommé málnával, faszénnel borított magyar kecskesajttal, porított fekete olajbogyóval, kandírozott paradicsommal

A séf ennél a menüsornál ki is jön az asztalokhoz, az ételsor pedig nem szentírás. Öttől kilenc fogásig is terjedhet, a vendég kedvétől és éhségétől függően. Győrffy Árpád egyébként azon – nem sok – séf egyike, aki nem "csak" szépen főz és tálal, hanem nagyon szépen is beszél az ételekről.

A menüsor legszebben tálalt fogása: Zöldvorsó, torma, retek

És mint kiderült, a tavasz nagy rajongója, a szó a séfé: "Április utolsó hetében a spárga, a kucsmagomba, a vajtök, a zöldborsó, a petrezselyem, a rebarbara, a tárkony, a zeller és az édeskömény dominál. Ehhez pedig az európai kék homár, skót label rouge lazac, magyar hízott kacsamáj, francia borjúmirigy, keleméri báránygerinc társul. Ilyenkor, amikor szédítően sok alapnyagból tudunk válogatni, a legnagyobb kihívás az, hogy ne lőjjünk túél a célon. Az ételsornak végig izgalmasnak kell lennie, hogy fenntartsa a vendég érdeklődését, ugyanakkor meg kell legyen a megfelelő „íve” is.

Vagyis fogásról fogásra kell egyre hangsúlyosabbnak, intenzívebbnek lennie."

Zöldspárga, buggyantott fürjtojás, fűszersaláta, mustár vinaigrette, medvehagymatermés, kruton

Az étlap hűen a francia brasserie-k és a (valódi) hagyományos magyar konyha világához kínál békacombot és csigát is. Előbbi a Vakrandin is helyet kapott.

Békacomb, karamellizált vaj, petrezselyem, fokhagyma

Nem akarunk lelőni minden poént, hiszen a Vakrandi lényegi elemei a játékosság és a meglepő "fordulatok". Annyit azonban elárulhatunk, hogy a borsort koktélok színesítik: "Fontos egy hosszú ételsor esetében a megfelelő savak adagolása, hogy könnyen fogyaszthatóvá tegye az ételeket, a vendégek észrevétlenül tudjanak akár 9-10 fogást is elfogyasztani. Ezt segíti elő az ételek mellé kínált borsor is, amellett, hogy fantasztikus játéklehetőség is, hiszen egy-egy eltalált párosítás meg tudja sokszorozni az ízélményt. A Vakrandi keretein belül szívesen dolgozom együtt a Kollazs bartendereivel is. Szeretjük megtörni a borsor 'monotonitását' egy-egy megfelelően összrakott és az étellel kiválóan harmonizáló koktéllal is" – meséli Győrffy Árpád.

Borjúszűz, borjúmirigy, kucsmagomba

Egy Made in Hungary-fogást is üdvözölhetünk a tányéron, két prémium magyar alapanyaggal (és persze nem csak ezen a tányéron találkozhatunk valóban kiváló magyar alapanyagokkal, legyen szó keleméri bárányról vagy őrségi kecskesajtról, a vacsorátvégigkísérik a magyar ízek).

A Made in Hungary kacsamáj-aszú párosítása: Kacsamáj, zeller, rebarba, fenyőmag 6 puttonyos Pendits aszúval

És bár a fogásokat ezernyi zöldféle kíséri, alapvetően hús-, tenger gyümölcsei- és halhangsúlyos a menüsor. A növényi alapú étrend térnyerése viszont ma már nem egyedi, hanem egyre több vendég igénye. A Kollázsban már elérhető vegetáriánus menü is, amit Győrffy Árpád így mutat be: "Ezek túlnyomó része nem csupán vegetáriánus, hanem vegán is. Vagyis nem tartalmaz semmilyen állati eredetű alapanyagot. Ezen ételek egyre kersettebbek és egyre népszerűbbek. Három előételből és három főételből áll a kínálat, melyből vegetáriánus vendégeink, illetve a könnyebb ételek kedvelői tudnak válogatni."

Végül megmutatjuk az egyik desszertet. Elég csak elolvasni a kép feliratát, hogy lássuk az átgondoltságát, komplexitását és formabontó mivoltát. És csak megsúgjuk, hogy nem is ez a tökéletesen üde édesség volt a legtavasziasabb... A többi fogásért irány a Kollázs!

Édeskömény panna cotta, grapefruit, ananászzselé, yuzukaviár, tárkonyfagylalt, lime-os fehércsokoládéhomok, faszénen sült ananász, lime-zselé

Vakrandi menü ára: 19.900 Ft
Vakrandi menü borsorral: 29.000 Ft

Kollázs Brasserie & Bar
V. Budapest, Széchenyi István tér 5-6.
Weboldal
Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram