Hirdetés
Hirdetés

Kínai marhahúsleves Wang Mester hagyományos receptje alapján I Főzz a séffel!

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. március 27.
Kevésbé ismert tény, hogy a japán konyhában népszerű “ramen” elnevezés, valamint a levesben található tészta hagyományos elkészítési módja eredetileg Kínából származik. Nevének eredete a lamian szóra vezethető vissza, amely szó szerinti fordításban kézzel gyúrt tésztát jelent. Ezért a hagyományos marhahúsleves a vastag ramen tésztával nem hiányozhat a magyarországi kínai gasztronómia legismertebb séfjének, Wang Mesternek a repertoárjából sem. A recept fortélyait - és a már tervezés alatt álló, új éttermének mindeddig titkos helyszínét - a séf most velünk is megosztotta.
Hirdetés

Sűrű időszakot tudhat maga mögött Wang Mester. Nemrég nyitotta meg a belvárosban az Astoria közelében legújabb éttermét, a harmadik Biang Bisztrót, miközben alig pár hét alatt szórakoztató és informatív kis videóival TikTokon és Youtube-on sokmilliós nézettséget ért el. Az örökmozgó Wang az év második felére is tartogat meglepetéseket, hiszen újabb egységeit a kínai gasztronómia budapesti fellegvárában, Kőbányán, a kínai negyedben fogja megnyitni. 

Wang Mester az újonnan nyílt Biang Bisztróban is várja a kínai konyha rajongóit – Fotó: Hankó Viktor, Biang Bisztró

Az ázsiai konyhában méltán népszerű húslevesek - általában marha vagy csirke felhasználásával - nem hiányozhatnak egyetlen hagyományos étterem kínálatából sem. Abban az esetben, ha a megszokott tyúkhúsleves helyett idén tavasszal kísérletezni kívánnánk, akkor érdemes kipróbálni ezt a receptet! 

Hagyományos kínai marhahús leves tésztával

Hozzávalók a leveshez: 

  • 600g marhahús
  • víz 
  • 300g száraz, vastag rizstészta  
  • bok choy 
  • marhagolyók 
  • ecetes retek 
  • 4cl szójaszósz
  • 3db csillagánizs 
  • 10db szecsuáni bors
  • 2 db babérlevél
  • 2db szegfűszeg
  • 15g babpaszta
  • 4g só
  • 13 fűszer (speciális fűszerkeverék, boltban kapható!) 
  • 6g csípős szósz 
  • 1 db zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5g gyömbér

Dining Guide tipp: A hozzávalók beszerzéséhez érdemes felkerekedni és a kínai negyedben található Duna Panda bevásárlóközpontban (1107, Budapest, Jegenye u. 26.1-7 ép.) körülnézni a minél autentikusabb ízvilág elérése érdekében. 

Fotó: Hankó Viktor, Biang Bisztró

Elkészítés: 

  1. Vágjuk fel a marhahúst 3,5 cm-es kockákra, áztassuk be fél órára, majd mossuk le róla a vért.
  2. Tegyünk bele egy nagy fazékba kellő mennyiségű vizet és a megtisztított marhahúst majd keverjük össze az ízesítéshez szükséges fűszerekkel. Használjunk a leveshez szójaszószt, csillagánizst, szecsuáni borsot, babérlevelet, szegfűszeget, babpasztát, sót, 13 fűszert, valamint ízlés szerinti mennyiségben csípős szószt.
  3. Helyezzük a főtt tésztát egy nagy tálba, majd öntsük rá a húst és a levest. 
  4. Miután a víz felforrt, alacsony lángon 1,5-2 órán keresztül főzzük.
  5. Mielőtt elkészülne a levesünk, adjunk hozzá utolsó simításként ecetes retket, marhagolyókat, sült tofut és bok choy-t. 

A Séf jegyzetei: Abban az esetben, ha a maradék marhahúslevest előre elkészítjük, majd lefagyasztjuk, akkor később újra felhasználhatjuk! 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram