Hirdetés
Hirdetés

Ki a legény a gáton?

SZERZŐ: Igor
2015. május 19.
A Bocuse d’Or, a világ legfontosabb szakácsversenye mellett is van élet. A Jeunes Chefs Rôtisseurs viadalon fiatal tehetségek mutatják be, mit tudnak. Az egyik alapszabály: abból főzöl, amiről öt perccel korábban fogalmad sem volt. A nemzeti döntőt pénteken rendezik. A győztes a szeptemberi világbajnokságon indul, amit ősszel szintén Magyarországon rendeznek.
Hirdetés

A nemzetközi szakácsversenyek körül mindig izzik a levegő, ég a ház. A haute cuisine művészet és mint ilyen, eredményei és alkotásai nagyon nehezen rangsorolhatóak. A nagy versenyek parázs viták és valódi élet-halál harcok színterei. Típusait tekintve jellemzően adott alapanyagok kreatív elkészítését értékelik, szoros időkeretek között. Ezeken a megmérettetéseken nem találunk margarinból faragott szobrokat, vagy aszpikkal jégpályává változtatott tálakat, hanem a főzés legmagasabb szintjén rangsorolnak. Nyertesei a világ legjobb séfjei? Nem tudhatjuk, de ők biztosan közel állnak hozzá.

A Chaine de Rôtisseurs 1950-ben, Párizsban alakult nemzetközi gasztronómiai társaság, amely szellemiségét a középkori francia libasütő – és később minden típusú hús sütését átfogó – céhből eredezteti. A társaság minden évben a 27 alatti fiatal séfeknek ír ki versenyt, amelyen a regionális és nemzeti fordulókon való győzelem után vehetnek részt. Bár ebben a versenyben valóban egzotikus fordulat lenne, ha a zsákbamacska kifejezés szó szerinti értelmet nyerne, mégis egy titkos „bevásárlókosarat” kapnak a versenyzők a megmérettetés kezdetén, ezt követően fél órájuk van egy háromfogásos, négyfős vacsoramenü összeállítására, majd három és fél órájuk az ételek elkészítésére.

A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket a zsűri tagjai - köztük az Olimpiás Ádám Csabával, Bicsár Attilával az Alabárdosból, mostanában a Konyhafőnökben látható Bernáth Józseffel, az Arany Kaviáros Nyíri Szásával vagy a Bocuse Akadémia vezetőjével, Hamvas Zoltánnal - nem ismerhetik. A tizenkét tagú ítészi gárda persze a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában hárman figyelik és elemzik a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát és az idő beosztását. Kilenc séf a látványt, az ízeket és eredetiséget értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását csekkolja.

A hazai bajnokságot pénteken tartják. Fél tíztől tizenegy fiatal séf „tenyerel bele” a meglepetés kosárba: Szász Kristóf (Bock Bisztró), Keztyűs Ádám (Bodrogi Étterem), Krizmanics Norbert (Budapest Bisztró), Lancsa Szilvia (Budapesti Gazdasági Főiskola), Pereszlényi Alexandra (Danubius Hilton Hotel), Mede Ádám (Gerbeaud), a Bocuse-t commisként már megjárt Garai Ádám (Olimpia Étterem), Patai László (Pierrot Étterem), Gubán Tamás (Sofitel), Lichi Roland (Thermal Hotel Visegrád), Humli Dávid (Villa Medici).

A győztes (szombaton kiderül, hogy ki; beszélgetünk is majd vele) képviseli hazánkat a Magyarországon, szeptember 11-én megrendezendő Jeunes Chef Rôtisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram