Hirdetés
Hirdetés

Két kifőzde, ami Anthony Bourdain miatt vált zarándokhellyé

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. április 7.
Tömegek bakancslistáján landolt ez a két kifőzde Vietnam két városában. Bár mindkettőt elözönlötték a gasztroturisták, Anthony Bourdain Vietnam-rajongása ráirányította a világ figyelmét e kulináris kincsesbányára, Vietnamra.
Hirdetés

Anthony Bourdain mindenféle vietnami ételt nagyon szeretett – és meg is kóstolt. A kellően nyitott utazóknak mostantól könnyebb lesz a legendás személyiség által a gasztrotérképre felrakott vietnami kifőzdéket és éttermeket megtalálni. Aki Ho Si Minh-városban vagy Hanoiban tenné ezt, annak adunk néhány tippet.

Vietnam sokakat elvarázsolt már, Anthony Bourdain pedig kifejezetten szenvedélyesen szerette ezt az országot. „Vietnam magával ragad és onnantól nem enged el. Ha egyszer megkedvelted, örökké szeretni fogod” – mondta. Ha valakinek, akkor neki volt mivel összehasonlítani: rengeteg országban megfordult, útközben leforgatva 206 epizódot a Föld változatos pontjain.

Hirdetés

A vietnami szerelem a tévés karrierje elején kezdődött, amikor északon forgatta a Fenntartások nélkül-sorozatba a Vietnam: Mr. Sang szigete című részt. Pár évaddal később visszatért, és ahogyan azt az epizód címe – Vietnam, mintha hazajönnél – is jelzi, várakozással és jó érzésekkel tele tette ezt. Még az odaköltözés is megfordult a fejében.

A Nem séfnek való vidék című sorozat forgatása alkalmával felfedezte magának Huét, a császárvárost, és annak hihetetlenül változatos ételeit is. A nyolcadik évad nyitófilmjében megint Vietnamban találta magát, ekkor Hanoi utcai árusainak kínálatát ette végig. Ebben tűnik fel az akkori amerikai elnök, Barack Obama is. A jóízűen elfogyasztott bún chának csak mellékszerep jutott, a valódi hangsúly a kulturális nyitottság hangsúlyozásán volt.

Képkocka a Parts Unknownból, Barack Obamával falatozva

Vietnam minden érzékszervre hat, konyháját az ízek, textúrák és aromák egyensúlya jellemzi, és mindezt egy egyszerű, utcai árus is képes produkálni. Ez a fajta érzékenység és kifinomultság különösen mélyen érintette Bourdaint. Ha követni szeretnénk, és magunk is meggyőződni erről, két kedvenc helyét mi is megtalálhatjuk.

Bún bò Huế a Lunch Ladynél, Ho Si Minh-városban (a volt Saigonban)

A híressé vált asszonyság, vagyis polgári nevén Nguyen Thi Thanh bódéját egy kis sikátorban találjuk. Az igazság az, hogy már a film előtt is komoly híre volt: még a környék üzletemberei is kitartóan ide jártak sorba állni egy kis tésztalevesért. A Lunch Lady más stratégiát választott, mint a környék kifőzdései: minden nap mást főzött, de naponta csak egyfélét.

Cím: Ho Si Minh városa, Hoang Sa utca 23., Phuong Da Kao

https://www.instagram.com/p/BbxfC0KBG6a/

Bún chả a Bún chả Hương Liên nevű helyen, Hanoiban

Obama itt kuporgott a kissámlin. Ez a hely örökké ebből fog élni. Ez az apró, nagyon szerény kinézetű, menza jellegű étkezde azóta zarándokhellyé vált, a helyieken kívül turisták igyekeznek ide, hogy alig egy ezresért megkóstolják az Obama-menüt. Amihez még egy helyi sör is jár, összesen ennyiért.

Cím: Hanoi városa, Le Van Huu 24. Pham Dinh Ho, Hai Ba Trung

https://www.instagram.com/p/BtSrvXcAN1J/

„Ahogy telik az életed, lassanként formálódsz, nyomokat hagyva a világban. És az élet – meg az utazás – szintén nyomot hagy benned.”

Bourdain imádott ismeretlen helyeken bolyongani, de ugyanúgy szerette az otthon biztonságos közegét is. Minden alkalommal, ha egy új országban furcsa helyi étel kerül a tányérunkra, gondoljunk arra, Anthony Bourdain hány embert ösztökélt arra, hogy megkóstoljon valamit, amiről addig azt gondolta, ő aztán ilyet soha... A filmjeit nézve bátrabbakká váltunk mi is – és talán nyitottabbakká is.

Olvassa el vietnami élménybeszámolónkat is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram