Hirdetés
Hirdetés

Kecskére a kávét – Az arabica őshazája, Etiópia

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 19.
Etiópia történelme és gazdasága összefonódott a kávéval. Az etiópok reggeli hagyományainak ma is része az ezer éves rituálé: frissen pörkölt, mozsárban őrölt kávé illata lengi be a teret, amelyet általában a család női tagjai pattogó faszénen készítenek el. Az ősöktől örökölt, a fekete ital elkészítésére szánt égetett kerámiaeszköz pedig a jebena.
Hirdetés

Az elhíresült legenda szerint Kaldi, a kecskepásztor kecskéi fokozott aktivitására lett figyelmes, így fedezte fel a kávé energizáló hatását. A történet kétségkívül bájos, függetlenül attól, hogy igaz vagy sem, genetikai kutatások is alátámasztják, hogy az Arabica őshazája Etiópia Harrar tartományának környékére vezethető vissza.

hani_solange / Instagram

Ez a vidék ma is azon kevés hely egyike, ahol vadon termő kávécserjék is fellelhetők, noha a rendelkezésre álló erdőségek száma radikálisan csökkent az elmúlt évtizedekben.

Kávé: a gazdaság motorja

Az ország külföldről származó bevételeinek 60-70%-át a kávéexport adja. Ez 6,6 millió darab 60 kilogrammos zsákot, azaz 369 millió kilogramm nyers kávét jelent. Egy ilyen óriási volument elképzelni is nehéz, pedig a 2016-os állás szerint ennyi Etiópia éves termése. Ezzel jelenleg a kontinens legdinamikusabban fejlődő kávétermelő országa, amely nagyságát tekintve a világon az ötödik, Afrikában pedig a legnagyobb kávétermelőnek számít. Noha az 1960-as évek óta a világ kávéfogyasztása 60-ról 140 millió zsákra nőtt, az afrikai országok a korábbi 25%-os részesedése 12%-ra csökkent.

Etiópiában a farmmunka jellemzően 1-3 hektáros családi gazdálkodásokban zajlik, amit a helyi szövetkezetek fognak össze, értékesítenek, segítenek a farmereknek a feldolgozásban.

A kihívásokkal teli jövő

A nyilvánvalóan melegedő bolygó az így is szűkülő termőterületekről még magasabban fekvő földekre kényszeríti a termelőket – ezt részben a klimatikus környezet, részben pedig a kártevők egyre magasabb területeken való megjelenése okozza – ennek megelőzéséhez, illetve hatástalanításukhoz drága eljárásokra, eszközökre lenne szükség.

Clay Knight / Unsplash

1 kilogramm kávé árának közel 70%-át az előállítási költségek teszik ki, és a jellemzően nyugati társadalmakból érkező tőkét ugyan jól hasznosítják, mégis rengeteg kihívással kell szembenézniük, ha garantálni szeretnék a fenntartható és lekövethető, a jövő számára is átadható kávétermelést.

Etióp kavét kortyolva

Az oly távolinak tűnő afrikai kontinens izgalmas fogyasztói élménnyel kecsegtet, érthető tehát, hogy több vállalat is próbál üzleti befolyást szerezni az afrikai térségben. Az etióp kávékról összességében elmondható, hogy magas hozzáadott értékkel és rendkívül egyedi ízprofillal bírnak. Az adott termőterülettől és feldolgozási módtól függően kifejezetten különleges, virágos és gyümölcsös ízvilág jellemzi őket. Egy etióp kávé jól elkészítve garantáltan maradandó élményt nyújt!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram