Hirdetés
Hirdetés

"Karácsonykor nálunk kötelező" – Gianni a marron glacéról mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 10.
Tömény, nagyon édes, igazi téli nassolnivaló. Aki egyszer kóstolt már igazi kézműves műhelyben készült marron glacét, az biztosan nem felejti az élményt. Nem a hétköznapok nassolnivalója és nem is egy olcsó finomság. Igazán jól illik az év végi ünnepek hangulátához, nálunk, Olaszországban igazából nincs is karácsony, hogy ne kerülne elő.
Hirdetés


A marron glacé nem az a finomság, aminek az elkészítéséhez csak úgy hozzáfog az ember otthon. Ez az előbb kandírozott, majd glasszírozott (vagyis fényes mázzal bevont) gesztenye az eredeti recept szerint napokon át készül. A gesztenye húsába beleivódott szirup, és a gesztenyét körülölelő cukormáz együttesének édes ízét valaki az édesburgonyáéhoz hasonlítja, mások úgy gondolják, hogy ez maga a gesztenye igazi ízesszenciája. Szerintem is!

A Napkirály persze tudta, mi a jó

Forrás: Youtube.com

Hát íme, egy újabb népszerű finomság, amelyet a franciák és mi, olaszok is a magunkénak vallunk. A marron glacé (vagy marrons glacée) elnevezése mindenesetre francia, és még maga a Napkirály is előkerül a története után kutakodva. Feljegyzések szerint ugyanis már XIV. Lajos francia király uralkodása alatt is fogyasztották ezt az előbb kandírozott, majd cukros mázzal bevont gesztenyefinomságot, amely – főleg karácsony közeledtével – azóta is lázban tartja az édesszájú ínyenceket.
A marron glacét a világosbarna színű, már natúr formájában is édeskés zamatú marrone gesztenyéből készítik. A marrone a többi gesztenyefajtához képest nagyobb méretű, de ezáltal nem csak látványosabb és könnyebben pucolható is. A desszerthez a meghámozott és bemetszett gesztenyét előbb áztatással puhítják, majd főzik. Receptje válogatja, hogy forrázás vagy némi előfőzés után kandírozzák vaníliával ízesített, szirupos vízben. A cukorral jól átjárt gesztenyéket ezután megint felfőzik, majd szárítják, aztán cukormáz-bevonatot kapnak (ettől glacé).

jeanpascalserignat / Instagram

A genovai Romanengo család műhelyében hetedik (!) generáció óta tart a marron glacé – és más kandírozott gyümölcsök és desszertek – készítése. Náluk csak a kandírozás folyamata tart el 7-10 napig, míg a híres édességüket elkészítik. A boltokban kapható kommersz verziók sokáig eltarthatók, de például a Romanengo család műhelyéből is csak tartósítószermentes édességek kerülnek ki, emiatt az ő marron glacéjuk felbontás után csupán pár napig fogyasztható. Az igazi kézműves termékekben az egyes gesztenyéket külön csomagolják, így óva, őrizve a hosszan készült, kényes finomságok épségét (könnyen morzsolódik). A marron glacé értelmszerűen nem csak munkaigényes, hanem igen költséges ajándék is.

Forrás: wikipedia.org

A marron glacé önmagában is kedvelt csemege, de egészen feldobhatunk vele más desszerteket is. Egy ritka finomság a marron glacéval töltött panettone, de mi is elengedhetjük a fantáziánkat. Beleszórhatjuk az apróra vágott kandírozott gesztenyét ünnepi sütemények tésztájába (még tovább bolondíthatjuk némi őrölt gyömbérrel). De bármilyen egyszerű piskóta új értelmet nyerhet, ha a gesztenyés ínyencség kerül rá vagy két réteg tészta közé. Palacsintába is remek ötlet!

Trükkös megoldás, ha egy olyan olcsó és egyszerű hétköznapi reggelibe, mint amilyen a zabkása, megszórjuk apróra vágott kandírozott gesztenyével és egy csipetnyi fahéjjal, különleges karácsonyi reggelit varázsolhatunk belőle. Ugyancsak ünnepi reggelit varázsolhatunk a kedvenc banán- vagy más gyümölcskenyerünkből, netán pandorónkból, ha marron glacéval fogyasztjuk. És még a család legkisebb tagjai is hálásak lesznek, ha megengedjük nekik, hogy a kalács vagy kuglóf tésztájába kis kandírozott gesztenyedarabkákat tömködjenek – hiszen mégiscsak a család ünnepe közeleg.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek,
olaszul (l)enni jó!

Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram