Nem csupán a kenyerünket állítják elő ipari tömegtermelésben, hanem a gabonákat is, amelyből sütik őket, a „mindennapi kenyerünkkel" kapcsolatos problémák tehát mélyebben gyökereznek, mint azt felületesen gondolnánk.
Miközben globálisan mindössze 9 faj adja a világ növénytermelésének 66 százalékát, és az ipari tömegtermelés ontja a fogyasztóknak a rizst, a kenyérbúzát és a – jellemzően génmanipulált – szóját, történelmi gabonakultúránk tele van kiaknázatlan lehetőségekkel. Míg az előbbi kultúrnövények modern fajtái egyre védtelenebbek a klímaváltozás szélsőséges hatásaival szemben, utóbbiak – a tönke, a tönköly, az alakor – kiállták az idők próbáját, stressztűrőek, beltartalmi értékük pedig jóval magasabb a modern kenyérbúzákénál.
Az utóbbi évtizedekben a tájfajta ősgabonák ugyan eltűntek a földekről, népszerűségük az újbóli elterjesztésükre tett eredményes kísérleteknek, valamint a hazai kenyérforradalom iránymutató képviselőinek köszönhetően egyre nő.
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, rövidített ÖMKi 2019 februárjában kezdeményezett összefogást gazdák, molnárok és pékek bevonásával, hogy az ősgabonafajtákkal való kísérletekből valódi termék születhessen.
Végül tavaly júniusban mutatták meg az „igazi" kenyerek egyik hazai főhadiszállásán, a Jenői Pékségben a „A jövő kenyere – A kenyér jövője" eseményen mindazt a kutatómunkát, az ősbúzák újrafelfedezésének történeti hátterét, és azt a nagyon fontos, lehetséges funkcióját, hogy a mai társadalomban milyen szerepet tölthet be a mindennapi élelmezésünkben.
Ormós Gabriella műhelyében, a Jenői Pékségben értelemszerűen csak egy szűk kör kóstolhatta az „őskenyereket", és az ország legjobb kovászos pékeinél is megtalálhatjuk őket, többek között az Artizán, a Pipacs Pékség és a Kenyérmanufaktúra műhelyeiben is.
Most azonban azok számára is kiváló lehetőség nyílik, akik csak egy „szokásos" boltba leugrás során emelnék le ezeket a különleges liszteket a polcról, egy kis otthoni műhelymunkához. További részletek a január 17-ei „akcióról" az ÖMKi hírében.
Cikkünkben felhasználtuk az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2020-21-es sajtóanyagainak vonatkozó részeit.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.