Hirdetés
Hirdetés

„Jót tenni jó üzlet is” – Exkluzív interjú Jamie Oliverrel

2022. február 15.
Arcát és kisfiús mosolyát mindenki ismeri, jellegzetes mozdulatai, kis selypítése is régi ismerős megannyi otthonban Magyarországon is. Ő elsősorban férjnek és családapának tartja magát (öt gyermek édesapja), mi pedig az egyik legjelentősebb influenszernek – a szó legnemesebb értelmében. Sokkal több ő, mint (pucér) szakács, hiszen éttermein, szakácskönyvein, médiaszereplésein túl hazájában állami szinten sikerül előmozdítania a gyerekek egészségesebb étkeztetését. Egy igazi szupersztárral volt alkalmunk interjút készíteni, Jamie Oliver következik!
Hirdetés

Híres mentorod Gennaro Contaldo séf, aki társad lett a Jamie’s Italian éttermekben is. Hazád, Anglia bővelkedik kiváló séfekben, miért éppen egy olasz szakáccsal fűződött szorosra az életutad?  

Jamie Oliver: Nézd, nem titok, hogy imádok mindent, ami olasz, beleértve az életszemléletüket is. Így amikor 19 évesen otthagytam a vendéglátóipari főiskolát, miközben az évfolyamtársaim Michelin-csillagos séfekkel akartak együtt dolgozni, én csak azt akartam megtanulni, hogyan kell a világ legjobb tésztáját elkészíteni! A tanáraim a néhai, nagyszerű Antonio Carluccio Neal Street éttermébe irányítottak, ahol Gennaro volt a rezidens tésztamester. (Antonio Carluccio 2017-ben elhunyt séf, író, üzletember, a Neal Street Restaurant a londoni Covent Gardenben 1981-től egészen 2006-ig működött – a szerk.) Az első naptól kezdve imádtam Gennarót, és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ma már a legjobb barátomnak nevezhetem.

Mindent Gennarótól tanultam: szívet, lelket, romantikát, fantáziát,

minden szépséget, amit csak szavakkal ki lehet fejezni. Gennaro tanított meg arra, hogyan tanúsítsak érzékenységet és józan észt egyszerre a konyhában, hogyan főzzek ösztönösen, szeretettel és gondossággal. Gennaro a mai napig inspirál az ételek terén – rendszeresen megjelenik az irodában furcsa, de csodálatos hozzávalókkal, és szeretné, ha kipróbálnám őket. Semmit sem szeretek jobban, mint bevonulni vele a konyhába, és főzni egy jót.

Pillanatkép 2015-ből egy Jamie Magazine-fotózásról: Jamie Oliver. Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo

Bár adtál már ki könyvet a brit kulináriáról is, valójában leginkább az olasz konyhát köthetjük össze a neveddel. Az olasz ételek alapja a kiváló alapanyagokban rejlik, de mit tehet egy nemzet, ahol nem állítanak elő ilyen minőségű élelmiszereket?

Szilárdan hiszek benne, hogy bárhol is legyél a világon, minél jobb minőségű alapanyagokat használsz, annál jobb ízű lesz az ételed. Igaz, hogy a világ legcsodálatosabb alapanyagaiból számos fellelhető Olaszországban, de számomra az olasz ételek szíve nem a hozzávalókban rejlik. Volt szerencsém Gennaróval együtt főzni és körbeutazni Olaszországot, nemrég pedig néhány hihetetlen nonnával (olasz nagymamával) főztünk együtt.

A legfontosabb dolog, amit ezektől a csodálatos asszonyoktól megtanultam, nem a főzésről szólt, hanem a szeretetről és a gondoskodásról.

Értem ezalatt azt, hogy nyugodtan egyszerűsítsünk a főzés során, és ne aggódjunk túl sokat a technikák miatt, a tökéletlen is lehet tökéletes. Keressük meg tehát a lehető legfrissebb, legközelebbi és leginkább minőségi alapanyagokat – a szezonális termékek mindig segítenek ebben –, és adjunk ezeknek az alapanyagoknak sok-sok szeretetet.

Egy interjúban azt mondtas: az angol konyhát alulértékelik külföldön. A Jamie’s éttermek mégsem az angol konyhát képviselik. Mi ennek az oka?

Úgy gondolom, hogy az éttermeim a brit konyha legjavát képviselik, hiszen az egyik dolog, amit imádok Nagy-Britanniában, hogy olyan sokféle hatást és inspirációt fogadunk és építünk be. Szívesen látunk embereket és kultúrákat a világ minden tájáról, és ez tükröződik az ételeinkben is. Az elmúlt húsz évben, mialatt szakácskönyveket írtam, tévéműsorokat forgattam és éttermeket nyitottam, abban a kiváltságban volt részem, hogy sokat utazhattam Nagy-Britanniában és a világ más csodálatos helyszínein. Ez idő alatt izgalmas ízkombinációkat fedeztem fel, és egyaránt inspiráltak a helyi séfek és az otthoni főzések a vendégeskedéseim során. Az éttermeimben kifejezem a tiszteletemet az utazásaim során felfedezett ételek és a megismert emberek iránt, és épp úgy helyet kapnak az általam legkedveltebb ételkombinációik a nagyvilágból, mint a brit konyha legjobb ízei és technikái. A Jamie Oliver's Diner éttermeket például egy amerikai diner inspirálta, de rengeteg kiadós ételünk van a világ minden tájáról, beleértve a pompás brit fish and chips-t is.

Amerikai stílusú serpenyős pizza – Jamie's Diner a Gozsdu Udvarban

Ha arányokban kellene kifejezned, mennyiben tartod magad szakácsnak, étteremtulajdonosnak és médiaszemélyiségnek?

Mindenekelőtt férj és apa vagyok.

A feleségem, Jools és a gyerekek miatt kelek ki reggelente az ágyból, és teszem, amit teszek.

Ezután szakács vagyok – az ételek állnak minden tevékenységem középpontjában, legyenek azok az éttermeim, szakácskönyveim, tévéműsoraim vagy a jobb étkezésért folytatott kampányom. Az én életemben minden az ételről szól. Minden nap hálás vagyok azért a pozícióért, amit elértem, és tudom, hogy felelősséggel tartozom azért, hogy jóra használjam mindezt. Mindenütt arra akarom inspirálni az embereket, hogy szeressenek bele az ételekbe, próbálják ki magukat a konyhában.

Jamie Oliver

A Jamie’s Italian volt az első éttermed a közép-kelet-európai régióban. A Budai Várban működő helyet a Jamie Oliver-cégcsoporton belül az év nyitásának is választották, azóta pedig megnyílt a Jamie's Diner is a Gozsdu Udvarban. Hogyan látod a magyar éttermi életet más országokkal való összehasonlításban?

Fantasztikusan büszke vagyok a budapesti olasz éttermemre, amelyet 2016-ban nyitottunk meg. A budapesti csapat csodálatos, kiváló ételeket és nagyszerű mindennapi élményt nyújtanak a munkájukkal. Tavaly megnyitottuk a Jamie's Dinert is, ahol nagyrészt – de nem kizárólag – az amerikai kedvenceimet készítik, bőséges és laktató ételeket. Tökéletes hely a kikapcsolódásra, szórakozásra és egy kis kézzel evésre. Budapest egy hihetetlenül vibráló város, csodálatos történelemmel és kultúrával. Nagyon sokat jelent számomra, hogy részese lehetek Budapest pezsgő éttermi életének.

Jamie Oliver's Italian Budapest / Budai Vár

A hazádban immár évtizedes viszonylatban komoly társadalmi szerepet vállalsz az egészségesebb közétkeztetés és a táplálkozással kapcsolatos felvilágosítás terén. Hol tartasz most ezen a rögös úton?

Eddigi egyik legnagyobb eredményem a Ministry Of Food (Élelmezésügyi Minisztérium) programom. Ez a legnagyobb közösségi főzőprogram az Egyesült Királyságban, amely immár bizonyítottan segít a táplálkozási szokásaink javításán. Ez egy praktikus főzőprogram, amellyel bármely korosztályt meg tudunk tanítani főzni, mindenféle előzetes tudás nélkül, egészen az alapoktól. A brit és ausztrál partnereinkkel együttműködésben eddig mintegy százezer embert ösztönöztünk arra, hogy kezdjenek el maguk is főzni. Ha pedig valakit már felvérteztünk azzal a tudással és készségekkel, hogy a jobb ételek mellett döntsön, azzal nagy valószínűséggel az egészségi állapotát is sikerült javítanunk.

Jelenleg azt az ambiciózus célt tűztük ki a csapatommal, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a gyermekkori elhízást az Egyesült Királyságban.

Ehhez rendszerszintű változásra van szükség az otthonokban, az utcákon, a munkahelyeken, a kórházakban és az iskolákban. Úgy tekintek az éttermeimre, mint olyan helyekre, amelyek felborítják a főutcák eddigi status quóját, és ebben nagy szerepet játszanak a gyermekmenük. A kiváló táplálkozásszakértő csapatom hihetetlenül keményen dolgozik a színfalak mögött, hogy a gyerekmenüink egyszerre legyenek izgalmasak és ízletesek, ugyanakkor táplálkozási szempontból is kiegyensúlyozottak. Mi abban hiszünk, hogy a gyerekeknek szánt ételek minőségének a felnőttekével azonos szinten kell lenniük. Egészségesebb és boldogabb gyerekeket kell nevelnünk, akiknek nagyobb esélyük van rá, hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket, ezáltal eredményesek legyenek a jövő generációi is. Jót tenni jó üzlet is - akár egy vállalatról, akár egy országról van szó.

A tavaszi menüről, Jamie Oliver's Italian Budapest / Budai Vár

A munkásságodban évek óta kiemelt szerepet tölt be a húsmentes konyha, egyik készülő könyvednek is ezt a témát szavazták meg az olvasóid. Mit gondolsz, történik valódi, releváns mértékű elmozdulás a lakosság körében a húsalapú táplálkozás irányából a növényi felé?

Bevallottan húsimádó vagyok, és nem látom valószínűnek, hogy ez egyhamar megváltozna. Ami viszont megváltozott, hogy milyen gyakran eszem húst. Otthon a családommal hetente legalább háromszor-négyszer, de akár többször is húsmentesen étkezünk, legyen szó akár növényi alapú ételekről, akár halas fogásokról. Úgy gondolom, hogy ez egy igazán fenntartható és egészséges módja az egyensúly megteremtésének.
Az én filozófiám az, hogy fogyasszunk inkább ritkábban, de jobb minőségű húst. Mostanában egyre több embert látunk áttérni a flexitariánus étrendre, és ez szerintem nem rossz dolog. (A flexibilis, rugalmas és a vegetariánus szavakból származó flexitariánus diéta nem zárja ki, hanem korlátozza a húsfogyasztást – a szerk.) Mivel egyre több ember alkalmazza ezt a rugalmas megközelítést, egyre kevésbé van szükség arra, hogy mindent felcímkézzünk.

Néhányan megriadnak, ha azt mondjuk nekik, hogy egy étel vegetariánus vagy vegán, de a címkézésnek nem szabadna számítania. Az egy csodálatos dolog, ha egy étel a saját jogán zseniális, és történetesen még húsmentes is.

Az éttermeinkben ügyelünk arra, hogy étlapunkon a hús-, hal- és vegetáriánus ételek egyensúlyban legyenek egymással. Nagyon fontos számomra, hogy mindenki számára kínáljunk valamit.

Jamie Oliver

A videóidban gyakran feltűnnek a fiaid is. Már látható, hogy a gyermekeid közül melyikük választaná hivatásként is a gasztronómiát?

Imádok együtt főzni a gyerekekkel. Buddy már pici kora óta benne van a konyhai munkákban, a késsel való bánásmódja igazán figyelemre méltó. Petal is szereti belevetni magát a konyhai teendőkbe, fűszereket szedni és ebben-abban segíteni. Poppy és Daisy is ugyanígy voltak kisebb korukban, de mostanában a saját dolgaikkal vannak elfoglalva. River, a legkisebb fiam... nos, ha bekapcsolok egy kis zenét, és tud táncolni, akkor máris ott terem segíteni! (Az alábbi képen ő szerepel – a szerk.) Nem tudok róla, hogy bármelyiküknek is karrierterve volna az ételekkel, de ez csak rajtuk múlik. Izgatottan várom, hogy mivel szeretnének foglalkozni.

Sok séf óvja a gyermekeit attól, hogy a vendéglátásban helyezkedjenek el. Miként vélekedsz erről?

Kétség sincs afelől, hogy séfnek lenni rohadt kemény munka, ugyanakkor hihetetlenül kifizetődő is. Szerintem annyi a lényeg, hogy hagyd a gyerekeidnek, hogy megtalálják a saját útjukat. Ha pedig történetesen a séf szakma teszi boldoggá őket, és neked van tapasztalatod benne, akkor miért ne segítenél nekik? Én úgy nőttem fel, hogy a szüleim pubjában, a The Cricketers konyháján segítettem. Számomra fontosak ezek az emlékek. Itt ivódott belém egy életre az ételek iránti tisztelet és szeretet.

Köszönjük a beszélgetést!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram