Ettől függetlenül a japán vendégek is szeretik kifejezni hálájukat a pincérek, a szakács és úgy általában véve az étterem felé, hiszen mégiscsak egy legendásan udvarias népről van szó. Igen ötletes megoldást találtak a tetszésük kinyilvánítására: az üres pálcikatartó papírtasakból origamiszerű szobrocskákat hajtogatnak.
Juki Tacumi, egy pincérből művésszé avanzsált japán férfi e szokásból alkotott művészi projektet. Tacumi Japán minden tájáról gyűjtött össze több ezer különleges és szokatlan pálcikatasak-alkotást, és Japanese Tip (azaz A japán borravaló) címmel kiállítást nyitott a gyűjteményből.
A 2013-ban hobbinak indult hóbort idővel elképesztő méreteket öltött. A művész fejébe vette ugyanis, hogy szert tesz több mint 13 ezer „borravalóra”, amelyből nyolcezer alkotást közszemlére is bocsátott tokiói installációjában.
A szobrocskák igencsak sokfélék: van köztük csillag és szívforma, felbukkannak különféle állatok, de Tacumi kedvence a garnélarák, mivel az formájában egyszerre nagyon ismerős és japán, igen összetettnek hat, ugyanakkor könnyű elkészíteni.
Csemegézzenek Tacumi munkáiból a művész Facebook-oldalán, ahonnan a képeink is származnak.
Forrás.