Hirdetés
Hirdetés

Így „csomagol" a világ egyik legjobb séfje, Massimo Bottura: a 60 hónapos parmezántól a tortelliniig

2021. március 19.
Massimo Bottura a bajban sem hazudtolja meg önmagát: étterme, a Franceschetta 58 számára létrehozott webshopban a saját termékeiken kívül az egész régió kiváló élelmiszereit és más éttermek csomagolt ételeit is kínálják.
Hirdetés

A Franceschetta 58 Massimo Bottura bisztrója Modenában. Negyed óra sétára innen található a séf csúcsétterme, a három Michelin-csillagos Osteria Francescana, melyet a World's 50 Best Restaurants 2016-ban és 2018-ban is a világ legjobb éttermének választott meg. A lazább hangvételt és elérhetőbb árkategóriát képviselő Franceschetta 58 online shopban kínálja elviteles vagy házhoz rendelhető ételeit, és ahogyan azt a minden megnyilvánulásában stílusos olasz nagyságtól, Massimo Botturától megszokhattuk, igényes és esztétikus kiszerelésekben tették mobilissá az étterem ételeit.

Észak-olasz desszert zabaglione krémmel és cseresznyével / Fotó: franceschetta58-at-home.myshopify.com

A Franceschetta 58 At Home csomagolt ételeit egy ifjú séf, Francesco Vincenzi jegyzi, szellemiségükben pedig Bottura társadalmi küldetése is megjelenik. A sztárséf jó ideje kampányol világszerte az élelmiszerpazarlás ellen alapítványával, a Food For Soullal, de emlékezetes a Refettorio Ambrosiana létrehozása is 2015-ben. A séf megszervezte, hogy a milánói világkiállítás cateringje során megmaradt, ehető és gusztusos ételek a szemetes helyett a refettorióba kerüljenek: a szegénykonyhán rászorulóknak, hajléktalanoknak, bevándorlóknak szolgálták fel a bevett gyakorlat szerint hulladékra kerülő ételeket.

Tintahalragu tintahalmájjal és guancialéval (pácolt tokaszalonnával) egy baráti étteremtől, a Trattoria da Luciotól/ Fotó: franceschetta58-at-home.myshopify.com

Ételmentés, szakmai barátságok és Emilia-Romagna régió ízei

Bottura már szakácskönyvet is szent az élelmiszerpazarlás ellen az ételmentés jegyében, egy tökéletesen működő zöldpesztó receptet mi is megosztottunk a séftől. A kiszállítós kínálatban képviselteti magát ez a vonal is az olyan klasszikusok mellett, mint a colomba (olasz húsvéti kalács), a parmezánkrémes tortellini vagy a hidegen füstölt lazacpisztráng. A torta di pane al cioccolato, azaz csokoládékenyér hagyományosan az étkezés végén, a kávé mellett kerül az asztalra, és tökéletes hozzá többnapos, szikkadt kenyér is, amire fel is hívja a figyelmet a webshop leírása.

Hidegen füstölt lazacpisztráng pisztrángikrával és citrusos majonézzel / Fotó: franceschetta58-at-home.myshopify.com

A misszió azonban nem merül ki az ételmentés üzenetében. A webshopon elérhető opciók között a Mi készítettük mellett találjuk a Barátaink és a Válogatás menüpontot is. Más, helyi éttermektől is került fel étel, ami feltétlenül figyelemreméltó gesztus a járvány idején. A La Selezione pedig csúcsélelmiszereket kínál Emilia-Romagna régióból, köztük az olasz umamibombát, bottargát és ezt a ránézésre is fantasztikus öreg parmezánt, a világ egyik legjobbjának tartott Malandrone 1477 műhely 48-60 hónapja érlelt sajtjait.

A kínálat (egyelőre) szűk, azonban mindenképpen példamutató.
A Malandrone 1477-től / Fotó: franceschetta58-at-home.myshopify.com

Forrásaink: 1, 2

Tavaly tavaszi cikkünk a Francheschetta 58-ról:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram