A nyár és ezzel együtt a hekkszezon is elkezdődött, érdemes a Római felé venni az irányt. A Római-part egyfajta mini üdülőhely szerepét töltötte be a fővárosiak életében. A Dunának ez a partszakasza háborítatlanul találkozik a várossal, és ami óriási előnye, könnyen és gyorsan megközelíthető. A kerékpárosok köztes állomásként is használhatják, ha a Dunakanyar felé tekernek, de lehet ez a célállomás is, és nagyon jó itt megállni, akár egy hekkre. A bejárható partszakasz az Északi összekötő vasúti hídtól a Megyeri hídig kicsit több mint 4 kilométer, és szinte végigépült vendéglátóhelyekkel. Itt találkozik az urbanizáció a Dunával, a természettel. A Római ezért is egyedülálló Budapesten: egy óriási közpark, ahol a természet, a folyó és a város egybeolvad.
Ezek közül a helyek közül a legrégebbi, és talán a legismertebb az Evezős, amely pontosan annyira retró, amennyit ez a környezet elbír, és az ételválasztéka sem ejti zavarba a hekkhez, hamburgerhez és lángoshoz szokott közönséget. Ez utóbbi pont nem szerepel a kínálatban, de van helyette süllő, pisztráng és halászlé, valamint kitekintés a tenger gyümölcsei irányába, az egészséges életmódot kedvelőknek pedig különféle saláták. A hamburgert azért is vették be a kínálatba, hogy egy családnak ne kelljen 2-3 különböző étteremből kiválasztani az ebédjét, ha mindenkinek épp máshoz lenne kedve. Bár az Evezős többféle felújításon átesett, de ettől még nem üt el a Római stílusától. A feszengés sem jellemzi, ugyanúgy papírtányéron szolgálják fel a fogásokat, amelyeket kényelmesen, a fedett teraszon lehet elfogyasztani. A Római egy halas hely, ezért sem ildomos eltérni a kínálattól, legfeljebb tágítani azt.
Ezeket az ételeket szezonálisan fogyasztjuk, és már csak ezért sem mindegy, hogy milyen élményt hagynak bennünk. A hekk egyébként már egyre inkább megjelenik a topéttermek kínálatában is.
Bence Gergő, az Eventrend Group vendéglátás-szakmai igazgatója még mindig úgy látja, hogy hiába növekszik nyáron és karácsonykor az elfogyasztott mennyiség, a magyarok még mindig nem esznek elég halat. Nyáron a hekk tényleg népszerű, de még ezzel együtt sem fogy annyi belőle, amennyit ez a fehér, szárazabb húsú hal megérdemelne. Ehhez persze jól kell elkészíteni, de az Evezősben gondot fordítanak erre is, és arra, hogy finoman terelgessék a vendégeket az egyéb halételek felé.
A Római abszolút szezonális hely, így az Evezős is májustól szeptemberig tart nyitva, de egy nyári hétvégén akár 1200 vendég is megfordul itt. Az étterem a Római-part „doyenje” – vagy „nagyasszonya” –, a legidősebb, 40 éve, 1983-ban nyílt a partszakaszon, amely családi vállalkozásként indult, amikor Farkas Lajos egy pléhbodegát vett bérbe az államtól. Ennek helyére később felhúzta a jelenlegi éttermet és sörkertet. 2017-ben a család úgy döntött, nem üzemelteti tovább az éttermet. Ekkor vette át az Eventrend Group, és először a konyha, majd a vendégtér felújításával nyitott meg újra az Evezős. A tradicionális formákat mutató épülethez viszont nem nyúltak hozzá.
A közízlést és a gasztronómiával való találkozást ezek a nagy volumenű helyek befolyásolják, ezeken keresztül definiálódik egy nemzet vagy egy város gasztronómiája. Az Evezős példája azt mutatja, hogy a mainstream és a hétköznapi is lehet jó és minőségi.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.