Hirdetés
Hirdetés

All in! Húsvéti töltött kalács recept Limarától

SZERZŐ: Limara
2012. április 5.
Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak!
Hirdetés

Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak!

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • kb. 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő

• A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Rövid időre félretesszük.

• Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót.

• A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, majd a kissé felfuttatott élesztős tejet.

• Elkezdjük dagasztani, akár kézzel, akár kézi mixerrel (vagy csak egyszerűen az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük).

• Amikor a tészta már összeállt és kezd elválni az edény aljától, hozzáöntjük az olajat és azt is beledolgozzuk. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.

Kép forrása: limarapeksege.com

Míg kel, elkészítjük a tölteléket:

  • Kb. 15 dkg főtt sonka
  • kb. 15 dkg főtt kolbász
  • 2 db főtt tojás

• A sonkát, a tojást, és a kolbászt apróra vágjuk, vagy daráljuk és alaposan összekeverjük. Ha kell, kicsit sózzuk, borsozzuk.

• Egy edényben megolvasztunk kb. 8 dkg vajat.

• Egy jó nagy kuglófformát vagy kenyérformát, esetleg két db püspökkenyérformát kivajazunk.

• A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, a kezünkkel ujjnyi vastag, kb. négyzetformára lapítjuk.

• 36 darabba vágjuk, úgy, hogy először hosszában, majd keresztben is 6-6 részre vágjuk.

• Minden kis tésztadarabot kissé széthúzunk és a közepébe egy teáskanálnyi tölteléket teszünk. Összezárjuk úgy, hogy kis gombócot kapjunk.

• Megmártjuk az olvasztott vajban, majd az előkészített kuglófformába tesszük. Minden tésztát megtöltünk, vajba mártunk, majd a formába tesszük.

• A forma csak kb. háromnegyed részig legyen tele. Egy ruhával letakarjuk, és addig kelesztjük, míg a tészta eléri az edény szélét. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

• Kb. 40 perc alatt sül pirosra, félidőben, ha szükséges lazán letakarjuk egy alufólia darabbal.

• Amikor elkészült, pár percig a formában hagyjuk, majd óvatosan egy tálra borítjuk.

Mártogatóst kínálunk hozzá, amihez ízlés szerint elkeverünk tejfölt, tormát, pici sót, borsot, végül apróra vágott snidlinget vagy újhagymát is teszünk bele.

Kép forrása: limarapeksege.com

Limara további receptjei blogján, a Limara Pékségen olvashatók.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram