Hirdetés
Hirdetés

Húshagyókedd angol módra: Ismeri a palacsinta-nap különös brit szokásait?

SZERZŐ: DiningGuide
2020. február 25.
Hogyan kapcsolódik össze a keresztény húshagyókedd, egy legendás palacsintasütő asszony, a tradicionális futóverseny és a harangozó csókja? A megfejtésért Nagy-Britanniáig kell mennünk.
Hirdetés

Ha létezik a palacsintának nagy napja, az húshagyókedden van. Különösen az Egyesült Királyságban, ahol mindennek, ami létezik, hagyománya és szertartása van. Az Egyesült Királyságban nem lógnak a dolgok csak úgy, a levegőben. Minden mindennel összefügg, és hogy ezeket az összefüggéseket mennyire tudjuk felismerni és magunkának érezi, az csak attól függ, mennyire vagyunk angolok. 

A Palacsinta-nap nem egy találomra választott dátum a naptárban, hogy ennek a remek nemzetközi ételnek is meglegyen a maga ünnepe. Bárhol is emlékezzenek rá, a gyökerek a keresztény hagyományok egyik legfontosabb ünnepéhez, a húsvéthoz vezetnek. A hamvazószerdát, vagyis a húsvét előtti böjt kezdetét jelző napot előzi meg. A farsang utolsó napján bűntudat és visszafogottság nélkül lehet lakomázni. 

Hirdetés

De miért pont palacsintát? 

Az angol nyelvterülketen élő keresztények hagyománnyá tették, hogy ezen a napon palacsintát sütnek – és esznek. Ezzel jelezve, hogy megkezdődik a visszafogottság negyven napja. Fel is használták ekkor azokat az alapanyagokat, melyekhez másnap már nem nyúlhattak: a tojást és a zsírt. Idén a palacsinta nap február 25-re esik. És mint minden angol hagyomány, ez is több száz éves. A délben meghúzott harangok a 16. század óta azt jelezték: ideje előszedni a palacsintasütőt! A legenda szerint még korábban, 1445-ben egy asszony annyira belefeledkezett a palacsintasütésbe, hogy az istentiszteletre hívó harangszót hallva palacsintástól indult a templomba.

Az első szigetországi ismert palacsintarecept azonban még ennél is régebbi: 1439-ből való. 

Természetesen az angoloknak sikerült ebből a napból is kihozni minden furcsaságot. A Palacsinta-napon szervezett hagyományos futóversenyeken indulók köténybe-kendőbe öltözve, kezükben egy olyan – még forró – palacsintasütővel futnak, amiben szökellés közben fel-feldobva fordítják a palacsintát. Háromszor. Az lesz a győztes, aki először fut be a templomba, megeteti a palacsintát a harangozóval, aki ezért csókkal fizet. 

A pontos távról és egyéb versenyszabályokról tudomásunk nincs, de legalább már nem csodálkozunk a Hülye Járások Minisztériumán. 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram