Hirdetés
Hirdetés

Hot pot: az étkezés, amely összehozza az embereket – Ezerarcú Kína I 2. rész

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. január 30.
Kínában az étkezés célja sokkal több, mint a pusztán a létfenntartásra irányuló tevékenység. Az ételek elfogyasztásának módja és maga az étkezés, egy családi és társadalmi kapcsolatokat megerősítő rituálé. Ennek a közösségi élménynek a legkiválóbb példája a hazánkban is egyre népszerűbb “hot pot” (kínaiul: 火锅, huǒguō), amely új szintre emeli az éttermi étkezések hangulatát.
Hirdetés

A magyarul tükörfordításban “forró fazék” elnevezés beszédes, hiszen az asztalnál ülő vendégek maguk főzik ki egy forró, rotyogó alaplében a friss alapanyagokat.

A közös - akár 2-3 órán keresztül tartó - élmény és a “szedd magad” elv mentén működő étkezés nem csak gondoskodik a jókedvről és a szórakozásról, de a kulináris élményt minden érzékszervre maradéktalanul kiterjeszti. 

A hagyomány szerint a hot pot története több mint 1000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a Zhou dinasztia uralkodott az akkori Kína felett. A kor szokásai szerint a nemesi osztály minden tagja birtokolt egy-egy bronzból készült, kis méretű edényt, amelyhez egy hozzá tartozó, parázzsal fűtött sütő is tartozott. A középkorban nem csak a nemesség, de maguk a császárok is rajongóivá váltak ennek az étkezési formának és szenvedélyüknek évszázadokon keresztül kitartóan hódoltak. 

A hot pot új szintre emeli a közös étkezések hangulatát

Ahány táj, annyi szokás

Különösen jólesőek a gyomornak a forró vízben, frissen sült zöldségek vagy húsok – többek között ez is hozzájárulhatott a hot pot elterjedéséhez a kelet-délkelet ázsiai régióban. Különböző a helyi konyhákra adaptálódott változatai az idők során többek között Japánban, Koreában, Thaiföldön és Vietnámban váltak népszerűvé. 

Szecsuáni stílusú hot pot

Kínában - az ország mérete és éghajlati diverzitása okán - számos alfaja elterjedt, amelyek közül érdemes a legismertebb kategóriákat megemlíteni: 

  • Szecsuáni stílusú hot pot: A bénítóan csípős szecsuáni hot pot alapleve chili paprika olaj, valamint szecsuáni bors és fűszerek – mint babérlevél, szegfűszeg, fahéj és fokhagyma felhasználásával készül. Központja az ország középső részén fekvő Csunking város, amely napjainkban 30 millió lakosával együtt Kína legnagyobb városai közé tartozik. A felhőkarcolók közé beékelt utcák között akad olyan, ahol a bal-és a jobb oldal is zsúfolásig tele van hot pot éttermekkel (szám szerint közel 26.000!), hiszen a helyiek egyik kedvenc elfoglaltsága a baráti találkozókon való közös étkezés. 

Pekingi stílusú hot pot

Általánosságban elmondható, hogy a déli stílusú hot pot az alaplevek és a szószok sokszínűségén és variációján alapul, hiszen ízlés szerint többféle ízvilágot tudunk létrehozni.     

  • Északi stílusú hot pot: Az északi stílusú hot pot egyik leglátványosabb változata a pekingi, amely más néven hirtelen főtt bárányhúsként ismert. Ez a verzió egészen a mongol hódítók korszakáig nyúlik vissza, hiszen a kánok előszeretettel fogyasztották hadjárataik során. Az asztalra helyezett fém vagy porcelán kürtőre hasonlító edény aljában hagymával, gyömbérrel, paprikával, shiitake gombával ízesített, átlátszó-fehéres színű forró víz található. A hangsúly nem az alaplére, hanem a húsok és a zöldségek friss ízére helyeződik át.  

Mi forr a fazékban? – Hot pot etikett kezdőknek és haladóknak

Az európában - így Magyarországon is - jelen lévő hot pot éttermek többségében egy kevert, de leginkább a déli stílusra hajazó változatot élvezhetünk, amely azt jelenti, hogy számtalan alapanyag és alaplé áll rendelkezésünkre az éttermi élmény új szintre emeléséhez. 

  1. Alaplevek: Választhatunk többek között a csípős, szecsuáni alapléből, valamint ezt kiellensúlyozadnó az átlátszó, lágyan fűszeres alapléből egyaránt. A legtöbb étteremben a fazék 2, de akár 4 részre is egyformán tagolható. Elérhető ezen felül paradicsomos, illetve hallal ízesített verzió is, ha még fokozni szeretnénk az élményt. 
  2. Húsok, halak és tenger gyümölcsei: A legkedveltebbek a papír vékony bárányhús és marhahús szeletek, de a kísérletező kedvűek friss rákokat, halat vagy tintahalat is tehetnek az alaplébe. Ide tartoznak a töltött marhahús vagy halgolyók, illetve a hal tofu szeletek is.
  3. Zöldségek: A zöldségek között a legkedveltebbek a kínai kel, enoki vagy shiitake gomba, az édesburgonya és a kukorica. 
  4. Egyéb ínyencségek: A hot potban tésztát is főzhetünk, többek között udon tésztát vagy üvegtésztát. Azok számára, akik az egzotikusabb hozzávalók iránt érdeklődnek, elérhető többek között a marhanyelv, kacsavér vagy éppen sertésagyvelő is, hogy a legextrémebb verziókat említsük. 

Az európában - így Magyarországon is - jelen lévő hot pot éttermek többségében egy kevert, de leginkább a déli stílusra hajazó változatot élvezhetünk

Az étkezés megkezdése előtt az első és legfontosabb lépés az alaplé vagy alaplevek kiválasztása.

Érdemes a nagyon csípős változat mellé egy lágyabbat is választani, hogy megpihenhessünk egy-egy nehezebb pillanat után. 

Ezután következhet a szósz elkészítése, amelybe a megfőtt ételeket mártogatjuk bele. Alapját adhatja szezám, vagy szójaszósz is. A “szedd magad” elv ebben az esetben is helytálló, hiszen az általunk választott alapba kerülhet ezután hoisin szósz, osztriga szósz, chili paprika olaj, szezámmag, kínai stílusú barbecue szósz és metélőhagyma is, ízlés szerint. 

A legkedveltebb hot pot hozzávalók a papír vékony bárányhús és marhahús szeletek

A hot pot hozzávalóit érdemes úgy összeválogatni, hogy minél változatosabb mértékben tartalmazza a húsokat és tengeri hozzávalókat és zöldségeket. Ügyeljünk arra, hogy a forró fazékhoz semmilyen formában ne érjünk hozzá, illetve a pálcikák mellett használjuk a nehezen emelhető falatokhoz a fém merőkalanalakat.

A forró alaplében egyszerre többféle hozzávaló is egyszerre főzhető,

azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a levest magát nem szokás megenni az étkezés közben. Ügyeljünk arra is, hogy amint kiszedtük a megfőtt falatokat a levesből, hagyjuk azokat kihűlni az elfogyasztás előtt. 

Praktikus, ha kérünk az étteremben a ruházatunkat védő kötényt, azonban ha ez nem elérhető, érdemes sötét színű öltözetben érkezni, hiszen könnyen megeshet, hogy a kifröccsenő alaplé egyenesen rajtunk landol. 

Ha mindennel megvagyunk, nincs is más hátra, mint élvezni a közös főzést és étkezést egy kellemes beszélgetés mellett. Az ízek, aromák és fűszerek kavalkádja valódi élményt nyújt, amelyet ezután újra és újra meg akarunk ismételni. 

Az élmény megismerése vagy megismétlése érdekében érdemes felkeresni a Budapesten elérhető éttermek egyikét:

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram