Flavio al Velavevodetto (ristorantevelavevodetto.it) rendkívül népszerű a helyiek körében. Nagyon jóízű tradicionális ételeket készít, amelyek közül kiemelkedik a cacio e pepe (pecorinós tészta és feketebors). Mivel azonban egy csendes kis utcában található a Testaccio sarkánál, nemigen ismerik a turisták. Helyi ízek, helyi arcok!
A Ginger (ginger.roma.it) egy egészséges fogásokat kínáló, organikus étterem a Via Borgognonán, közel a Spanyol Lépcsőhöz, amely hamarosan a másfél millió eurós Bulgari renoválás végéhez ér. Azok, akik telítődtek a pizzával és a tésztával, megnyugvásra lelhetnek ezen a helyen, ha például a polip carpacciót választják lime-os majonézzel, vagy a halat koktélparadicsommal, olivával és oregánóval.
Vannak olyan helyek is, amelyek – lokációjukból adódan – kikerülhetetlenek a turisták számára, de ennek ellenére a helyiek sem hajnaldóak félreállni. Ilyen a Pantheon közelében található Ciambella (laciambellaroma.com). A fogások legnagyobb része kimondottan római tradicionális étel, nagyon jó alapanyagokból. A báránysült articsókával emblematikus.
Bár Róma tele van történelmi látnivalókkal, azért az nem jellemző, hogy az ember étkezés közben testközelből szívhatja magába régmúlt korok dicsőségét. A La Veranda (laveranda.net) azonban kivétel, hiszen a Palazzo della Roverében található, amely 1480 óta szinte ugyanolyan formában létezik. A plafont freskó díszíti, ígyaztán megeshet, hogy a látogató nem is tud kellőképpen az ételre koncentrálni. Vasárnaponként a hely emblematikus brunch menüt kínál.
Végül egy egészen egyedülálló hely következik, a Soul Kitchen (lacucinadellanima.it), ahol pugliai tradicionális ételeket kínálnak, azonban van egy olyan lehetőség, hogy mindenki elkészítheti a saját tiramisuját. A vendég megkapja az alapanyagokat, és azt és úgy rak össze belőle, amit és ahogyan szeretne.