Hirdetés
Hirdetés

Hogyan használjuk fel kreatívan a karácsonyi menü maradékait? – a Michelin-guide segít

SZERZŐ: DG
2023. december 26.
Idén is eltelt a Karácsony, és ahogy az eddigi években, most is roskadoznak a hűtőszekrényeink a temérdek megmaradt ételtől, amikre nagy valószínűséggel pillanatnyilag rá se bírunk nézni. Sonka, húsok, csokoládé, zöldségek – ételek, amiket anyukáink csomagoltak, vagy gyerekeink nem hagyták, hogy elcsomagoljunk neki. A Michelin-guide szakértője segít abban, hogy hogyan használjuk fel a karácsonyi maradékokat.
Hirdetés

Sonka

A megmaradt karácsonyi sült sonkát sokszínűen felhasználhatjuk. A sonkát elkészítés után körülbelül négy-öt napon belül érdemes elfogyasztani, hozzá adhatjuk tészta ételekhez, sült rizshez, krumplisalátához, omletthez, emellett pizzára is tehetjük egy kis mozarella és paradicsom társaságában. A maradék sonkából dashi alaplevet is készíthetünk: szeleteljük fel a sonkát, adjunk hozzá shiitake gombát, kombut, bonito pelyhet, öntsük fel vízzel, és főzzünk belőle ízgazdag levest, ami illik a ramenhez vagy akár congee-hoz is. Ha már a sonka látványát se bírjuk elviselni, vágjuk kis darabokra, és fagyasszuk le. Két hónapig eláll a mélyhűtőben.

 

Sült pulyka, csirke vagy kacsa

Másnapra a szárnyasok húsa meglehetősen kiszárad, ezért használjuk a maradékot olyan ételekbe, melyeknek viszonylag magas a nedvességtartalma. Amennyiben salátára tennénk a húst, használjunk kicsivel több vinaigrette-t vagy dresszinget. A sült húst felhasználhatjuk frittata készítéséhez, quiche-be, illetve pitét is süthetünk belőle.

A feldarabolt húst levesekbe is használhatjuk. Katalóniában elterjedt szokás a maradék csirkéből pörköltet készíteni, amivel megtöltik a canelónt (a cannelloni spanyol megfelelője). 

A csontok sem vesznek kárba, készítsünk belőlük lassú tűzön alaplevet, amit utána le is fagyaszthatunk. Szánjunk a leves készítésére viszonylag sok időt, minél tovább fő, annál koncentráltabb lesz az íze.  

Sült marhahús

Egy sült marhahúsos szendvicset bármikor feldobhatunk karamellizált hagymával, vagy tormás majonézzel, de egy kukta segítségével akár stroganoff-ot vagy bourguignon-t is készíthetünk a maradékból. A maradék sült marhahús tökéletesen megfelel arra is, hogy húsos pitét készítsünk belőle.

Sült zöldségek

A maradék húsok sokoldalú felhasználása mellett a zöldségeket is könnyedén hasznosíthatjuk. A sült vagy főtt krumpliból készítsünk frittata-t vagy rösztit, ha vajat adunk a krumplihoz és pürésítjük, shepherd’s pie-t is készíthetünk belőle. A shepherd's pie kreatív megoldást nyújthat a maradékok felhasználására, a korábban említett sült húsokat is beletehetjük.

A maradék répát, tököt, hagymát használhatjuk salátákba, vegetáriánus lasagnába is. Ha már elfáradtunk a főzéstől, turmixoljuk le a zöldségeket, adjunk hozzájuk ugyanannyi mennyiségű krémsajtot és készítsünk belőle mártogatóst, amit cruditével és nachos-sal fogyaszthatunk. 

Csokoládé

A csokoládé sokáig eláll, de ha túl sokat kaptunk belőle, és belátható időn belül nem fogjuk elfogyasztani őket, készítsünk belőle italokat. A forró csokoládé vagy a csokoládé likőr könnyen elkészíthető alternatívák.

 

Alkohol

Nem valószínű, hogy Karácsony után bárkinél rengeteg felesleges alkohol maradt volna otthon, de ha mégis találunk pár megbontott üveg vörösbort vagy prosecco-t, remekül hasznosíthatjuk őket. A maradék vörösborból készítsünk forralt bort, a pezsgőt és a fehérbort pedig akár le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban. Ezeket bármikor elővehetjük, hozzáadhatjuk mimóza koktélhoz, dresszingekhez, ragukhoz. A maradék pezsgőbe és prosecco-ba áztassunk málna vagy szőlőszemeket, kiegészíthetjük ezzel a desszertjeinket. A fehérbort használhatjuk körte vagy barack posírozására is.

 

 

Fotók: Unsplashed

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram