Hirdetés
Hirdetés

Hétköznapi lakomák: Vacsora a Babkában

2018. november 28.
Szinte meglepő, hogy csak 2016-ban nyitott ez a hely. A Babka asztalainál ülve legalább évtizedes múltat feltételezne az ember. Még sok ilyen helyet elbírna a város.
Hirdetés

Ezt a vacsorát jó öreg családi orvosunk is javalhatta volna vérszegénység ellen. Persze az öregnek minden bizonnyal kínai lett volna a shawarma az étlapon, de a borscs levesre, a céklahummuszra vagy a gránátalmamag-szórásra biztosan rábólintott volna (habár az ő örökbecsű tanácsa a vashiány problémájára az almába szúrt vasszög volt). Vasszöget szerencsére nem találtunk a Babkás vacsoránkban, értékelhető momentumot annál többet.

Ha valaki a kultúrsznobéria azon válfajában szenved, hogy felvillanyozza, ha bizonyos celeb értelmiségiekkel borozhat, koktélozhat, étkezhet egy helyen, a Babka erre igencsak alkalmas. Sörözik itt népszerű bestselleríró, és hagyja kihűlni a kávéját az egzaltált költőnő. Eszünkbe jut a Babkára gyakran használt fordulat: Újlipótváros gasztronómiai közösségi tere. Hát igen.

A Babka egyik nagy erénye, hogy az old school tárgyi miliő – Orion tévéstül, sparheltestül, régi unicumos üvegestül, mindenestül – valahogy nem nyomasztó. Lehetne, de mégsem az.

A Babka vicces.

A felirat tanúsága szerint a napi leves a gin tonic, kalitkák lógnak fejjel lefelé a plafonról, a vacsora közben szóló zenei hibridet – electric swinget – pedig mintha csak pont ide találták volna ki, és még a felszolgálóknak is van humoruk. Egy menő blogon egyszer azt olvastam, hogy a "szerethető hely" a lehető legkedvesebb lekicsinylés. Ezzel vitatkoznék.

A Babka szerethető. Itt élet van, csúcsidőben folytonos telt ház, és csúcsidőn kívül is itt eszeget-iszigat-sztorizgat a környék. Van egyfajta melegsége, és bár tele van retró elemekkel, a romkocsma-jellegű helyek lepukkantsága nélkül hozza ezt a hangulatot.

A nyitás évében így írtunk a Dining Guide Top100 Étteremkalauzban: "A jeruzsálemi csokoládés kalácsról elnevezett étterem hangsúlyozza magáról, hogy nem csak futó étkezéseknek akar otthonául szolgálni, hanem közösségi térként is hivatott funkcionálni. A közel-keleti ízeket zsidó, arab és görög fogások keltik életre, de a magyar konyha is képviselteti magát az étlapon."

Ehhez képest egy borscs levessel indítunk, aminél oroszabb étel kevés van. És milyen jól belenyúltunk. Szerencsére nem a levesbe, hanem a választásba. A híres céklaleves egyszerre lágyan édeskés a jó ízű zöldségtől, és persze savanykás, ahogyan azt el is várja az ember a borscstól. Julienre vágott zöldségek benne, az étlap ígéretének megfelelően krémes tejföllel. A kapor friss és zsenge, nem az a minden más ízt leuraló fajta. Remek indítás.

A körutat Budától Pestig meghatározó gyrosok évtizedes ismeretsége után shawarmát rendelünk. A döner kebab/gyros közel-keleti rokona a Babka értelmezésében csirkemájból készül, sokszori kóstolásunk után is némileg túlsózva. Mégis mindig újra kérjük.

Talán a gránátalmamagok a tetején, talán a szaftos pörköltes állag, talán a vashiányunk teszi, de egy igen eredeti fogás a budapesti felhozatalban ez a gránátalmamagokkal és friss korianderrel gazdagon megszórt, "kistányérosnak" nevezett májas étel.

Mezzézni érdemes még itt, persze. Maga a műfaj is nagyon a Babkához illő. Kikérni egy sokféle mártogatósból álló tálat, együtt falatozgatva. Itt nem főszereplő, nem sztár a séf, és az ételsor sem egy minden figyelmet bitorló primadonna – alapvetően a beszélgetések kellemes kísérői az ételek. Persze a "nagytányéros" kínálatban Surf&Turf steaket is találunk, de a Babka alapvetően nem erről szól. Sokkal inkább a "tíz mini fasírt", a báránykebab és a hummuszok világa ez.

A mezzekóstoló választása ajánlott egy főre: összesen hétféle mezzéből választhatunk ki hatot, egészen baráti áron. Az összes mezze vegetariánus, minőségre kissé vegyesek. A padlizsánkrém kiemelkedő: igazi füstös, (tényleg) padlizsános, nem majonézes. A labneh-t (házi krémsajtot) és a céklás kecskesajtkrémet is bármikor eleszegetnénk. Az édesburgonyás hummuszban az édesburgonya leginkább csak színében, mint ízében jelenik meg, de hummuszkét igazán korrekt iparosmunka.

Egyedül az avokádókrém lóg ki a sorból, ami erősen majonézes, teljesen krémes állagú, az avokádó íze nem érvényesül benne. Jó ötlet, hogy a lepénykenyér mellett zöldséghasábokkal is lehet mártogatni – és falatozás közben arra gondolunk, hogy ezek a lepények bár házi sütésűek (vagy pékségben saját recept alapján készültek) lennének, nem pedig nagyüzemi darabok.

A diós-kakaós-narancsvizes kalácsot, azt a bizonyos babkát illene advent táján megkóstolni, egyébként egész évben ajánlott találkahely Nemesvölgyi Attila étterme, a Babka.

Árak:
Borscs leves: 1600 Ft
Shawarma: 1400 Ft
Mezzeválogatás (hatféle mezze zöldségekkel, lepénykenyérrel): 3500 Ft

Babka Budapest
1137 Budapest, Pozsonyi út 3.
+36 (1) 789 9672
Nyitvatartás: vasárnap, hétfő, kedd 10:00-00:00, szerda 12:00-00, csütörtök, péntek, szombat 10:00-01:00
Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram