Hirdetés
Hirdetés

Gyümölcsleves télen-nyáron: ilyen, ha körte-, birsalma- és szilvabefőttből készül - Főzz a séffel!

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. július 28.
A gyümölcsleves az örök klasszikus, a nyár és a forróság egyik ellenszere.
Hirdetés

Magyarországon a meggyleves a legnépszerűbb, készülhet tejföllel, tejszínnel, kinek-kinek ízlése szerint, de bármilyen idény- vagy befőttnek eltett gyümölcsből lehet finom levest főzni. Amellett, hogy nyári étel, egyre többször találkozni a „téliesített” változattal, akár az ünnepi asztalon tálalva. A gyümölcslevest van, aki desszertként és van, aki a főfogás előtt eszi, de abban mindenki egyetért, hogy nyáron kihagyhatatlan. 

Kami Kisvendéglője / Fotó: Facebook

Nem vétek langyosan fogyasztani, sőt sokszor jobban is esik így a melegben, mint a jéghideg, de a legtöbben mégis lehűtik evés előtt. A könnyed, hideg, de mégis tápláló zöldséges, gyümölcslé alapú leveseknek más országokban is megvan a kultúrája, gondoljunk csak az andalúz-spanyol konyha remekére, a gazpachora. 

A gyümölcsleves másik nagy előnye, hogy nem kell sokáig a konyhában rostokolni az elkészítésekor. Nagy előkészület, gasztronómiai előképzettség sem kell hozzá, könnyen és gyorsan összedobható. És ha valakinek még mindig a langyos, menzás változat ugrik be elsőnek, akkor gyorsan felejtse el, ahogy a lisztes habarást is. 

Fülepi Kálmán /Fotó: Bakcsy Árpád

Fülepi Kálmán (Kami), az újpesti Kami Kisvendéglője tulajdonos-séfje az édesanyja, Ica mama által eltett vegyes gyümölcsökből készíti a levest, mindig másból, most éppen körtéből, birsalmából és szilvából.

„75 % körte, 15% birsalma, 10% szilva a befőtt pontos összetevője. A gyümölcsöket egy pici cukorral, fahéjjal, citromsavval tesszük el” – referál Kami. 

Senki ne ijedjen meg, ennyi hozzávalóból óriási adag lesz, egy egész vendégsereget jól lehet vele lakatni. De ha kevesebb emberre számítunk, vagy nem fogy el minden, akkor a kész levest nyugodtan fagyasszuk le, és amikor újra elővesszük, csak turmixoljuk át és szűrjük át. Az sem baj, ha kicsit jeges marad, úgy még finomabb lesz – ajánlja a séf. 

Kami gyümölcslevese / Fotó: Bakcsy Árpád

Kami gyümölcslevese 

Hozzávalók 

Redukció (leírás a receptben)

3 liter befőtt

2 liter kókusztej

1,5 liter víz

Rozmaring

Kakukkfű

Gelespessa (fermentált kukoricakeményítő)

3 db narancs

2 db lime

1 citrom

2 csipet só

Levesbetét:

Kéksajt

Etyeki kecskesajt

Diós morzsa (recept a leírásban)

Idénygyümölcsök

Mogyorófagylalt

Mentalevél 

Kami gyümölcslevese / Fotó: Bakcsy Árpád

Elkészítés:

Az első lépés a redukció. Karamellt készítsünk, tegyünk rá 2 kisebb darab csillagánizst, 2 db indiai fahéjat, 5-6 szem szegfűszeget és egy kis gumó apróra vágott gyömbért, majd háromszor főzzük fel vele a fűszereket. Amikor a redukció elkészült, szűrjük le. 

A befőtthöz öntsük hozzá a kókusztejet, a vizet és az előre elkészített redukciót, adjuk hozzá a rozmaringot és a kakukkfüvet. Addig főzzük, amíg a víz elfő. Vegyük ki a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd a levest thermomixerben turmixoljuk le. 

Minden adag turmixhoz adjunk egy mokkáskanál gelespessát (fermentált kukoricakeményítő). A turmixolás végeztével a levest spiccszűrőn passzírozzuk át. 

Nyomjuk bele 3 narancs, 1 citrom és 2 lime levét, majd ízesítsük 2 csipet sóval. 

A nagyon karakteres gyümölcsöket mindig kisebb százalékban adjuk a leveshez. 

Jól hűtsük le. 

Készítsük a tányérra a levesbetéteket, és a levest közvetlenül a tálalás előtt öntsük rá. 

Diós morzsa

 200 gr rizsliszt

 200 gr cukor

 200 gr vaj

1 csipet só

150 gr darált dió 

Az alapanyagokat jól gyúrjuk össze, folpackba feltekerve hűtsük ki, majd reszeljük sütőpapírra.160 fokon kb. 13-18 perc alatt, néha átkeverve légkeverés nélkül süssük ropogósra.

Tálalás:

Jó minőségű kék sajtot fele-fele arányban keverjünk össze friss etyeki kecskesajttal, ebből tetszés szerint tegyünk a tányérra. A tányérba szórjunk diós morzsát és idénygyümölcsöket, jó ízű befőtteket, és kanalazzunk bele mogyorófagylaltot. A végén frissen vágott mentával szórjuk meg. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram