Hirdetés
Hirdetés

Gyerekeknek tilos: Etikus-e egy étteremnek így döntenie?

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. július 29.
Amikor először találkoztam adult-only megjelölésű szállodával, először a felnőttfilmek jutottak eszembe. Egy pillanatra elgondolkodtam, mi mehet ott... Egyik szobából ki, a másikba be? Nyilván ez csak a másodperc töredék része alatt suhant át a gondolataim közt, de eközben Freud a sarokban röhögött. 
Hirdetés

A szálláshelyeknél van, hogy a gazda megszűri a vendégeket. Kutyabarát hely, ahol nem kell gondolkodni, ki vigyázzon az otthon hagyott kedvencekre. Csak felnőtteknek – a szálláshelyeknél ez semmiféle huncutságot nem rejt, ha csak azt az enyhén mizantróp jelleget nem számítjuk annak, ami alapján a gyerekes családokat nem fogadják. 

Egyszerűen csak arról van szó, hogy a gyerekes családok és a gyerek nélkül érkezők másképpen kapcsolódnak ki. Eltérő módon szórakoznak, más köti le őket, és sok esetben más a hangnem és a hangerősség is, amit használnak. Első hallásra kirekesztő dolognak tűnik a gyerekek „kitiltása”, de ha mélyebben belegondolunk, a játszóházban is ki van írva, hogy az eszközöket a felnőttek nem használhatják. 

Hirdetés

Mostantól Angela Merkel kedvenc üdülőhelyén, Rügen szigetén az Oma's Küche (Nagymama Konyhája) köszöni szépen, délután 5 után nem kér a 14 év alatti unokákból. 

A Binzben található étterem híresen jó konyhát visz, ám mostantól a vezetése úgy döntött, vacsoraidőben nem fogadnak gyerekeket. Rudolf Markl tulajdonosnál akkor szakadt el az ékszíj, amikor az étterem gondosan válogatott, antik dekorációját összetörte egy olyan fékezhetetlen gyerek, akit a szülők egyáltalán nem is akartak megfékezni.

„Régóta gondolkodtunk ezen. Valahol meg kell szabni a határt” - mondta Markl. És ha a szülő nem jelöli ki a határokat, akkor az étterem kényszerül erre.

Érett a dolog egy ideje. Az étterem gyerekvendégei nem először okoztak felfordulást. Sokszor megtörtént, hogy a drága borospoharakkal gurigáztak, lerántották az abroszt, vagy egyszerűen csak zavarták a többi vendéget, de a szülők mégsem szóltak rájuk. Egyszerűen észre sem vették, hogy valami nincs rendben. Az étterem nem nevelheti meg helyettük a gyerekeiket, így az egyetlen lehetősége az volt, hogy új szabályokat hoz.
Van, aki helyesli, van, aki kifejezetten keresi a hasonló helyeket, és van, aki megdöbbent az étterem lépésén. A szakmából többen jelezték, hogy ők is hasonló gondokkal küzdenek, de tartanak attól, hogy elveszítik a vendégeiket, így inkább eltűrik a jelenséget.

A helyi polgármesteri hivatal is foglalkozik az üggyel, eldöntendő, hogy diszkriminációnak lehet-e nevezni ezt a döntést.

Az a helyzet, hogy léteznek ilyen éttermek Ausztráliában, Floridában és New York Cityben is. Van, ahol csak a babakocsik és az etetőszékek (tehát a legkisebbek) nem szívesen látott vendégek. Van, ahol bizonyos órákra vonatkozik a megszorítás, meghagyva a lehetőséget, hogy aki gyerekzsivaj nélkül szeretne étkezni, tudja, hogy mikorra foglaljon asztalt. 

Senki nem örül annak, ha vendégeket veszít. Az a kérdés, melyik a nagyobb üzleti veszteség: a gyerekes családok vagy a rendetlenkedő gyerekek miatt nem jövő vendégek elmaradása? 

Egy biztos, az Oma's Küche 5 után csendes és nyugodt.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram