GRATULÁLUNK az immár Michelin-csillagos Essência Restaurant és a SALT éttermek csapatának!
Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója így kommentálta a magyar eredményeket: „Mindkét étterem csodálatos példa Budapest dinamikus éttermi jelenlétére. Nemcsak fantasztikus ételeket kínálnak – egy kicsit máshogy –, hanem tisztelettel adóznak Magyarország kulináris hagyományai előtt is. ”
A csillagok összesített száma maradt: továbbra is 7 csillagot tudnak Magyarország éttermei
Üröm az örömben, hogy az újjászeületőben lévő ONYX, a Közép-Európában elsőként két Michelin-csillagot szerzett budapesti étterem elveszítette csillagait, és jelenleg nem szerepel a Michelin Guide-ban.
Magyarország 2020-ban egyetlen Bib Gourmand-minősítésű étterme, a Petrus idén már szintén nem szerepel a Michelin Guide által ajánlott éttermek között.
Magyarország Michelin-csillagos éttermei 2021-ben:
További 6 új budapesti éttermet ajánl a Michelin-kalauz a Michelin Plate minősítéssel:
• Hoppá! Bistro
• Felix
• Stand25 Bisztró
• Spago by Wolfgang Puck
• Rumour
• Pasztell
Múlt héten megjelent esélylatolgató cikkünkben így írtunk a két új Michelin-csillagosról:
Biztos kezekben: Essência Restaurant by Tiago & Éva
Tiago Sabarigónak nagy gyakorlata van Michelin-csillagos étterem irányításában, hiszen a Costes Downtownban egészen 2019-ig mintegy öt éven át ő tartotta a csillagot. A portugál séf klasszikus, aprólékos és kifinomult tányérokkal dolgozó fine dining konyhát vitt nemzetközi ízekkel, a belvárosi szállodai helyszín kívánalmainak megfelelően.
Tiago álma egy saját étterem volt, amit a remek étkezőhelyekkel tarkított Sas utcában sikerült megvalósítania. Az Essênciát feleségéhez, a szállodaiparból átigazolt Éva Sabarigóhoz is címezte, és itt már jóval nagyobb hangsúlyt kapnak szülőföldje, Portugália itthon kevéssé ismert ízei is. A pandémia gyermeke az Essência is, de a nehezített körülmények ellenére megtalálta a maga gourmet közönségét. A séf-tulajdonos láthatóan magabiztosan teljesíti a Michelin Guide által előírt sztenderdeket.
SALT
A külön úton járók: a hagyományos éttermi élménnyel szakítva, a közönséget tudatosan edukálja és elfeledett ízvilágokba kalauzolja Tóth Szilárd vezetésével a SALT csapata. Az étterem a magyar gasztronómia olyan arcát mutatja, amelyet mi, magyarok is újra kell, hogy tanuljunk. Lehajolva a föld adta kincsekért, egyszerre hagyománytisztelő és újító látásmóddal nyúlva a megbecsült és méltatlanul mellőzött alapanyagainkhoz.
Tóth Szilárd nem véletlenül edzette magát két Michelin-csillagos dán étteremben, és nem hiába ragaszkodott víziójához: a SALT a fine dining világot megrengető elmúlt időszak után is talpon maradt, lelkes csapatuk pedig megérdemelné, hogy a SALT adta ízutazásra a Michelin-csillag felhívja a világ figyelmét.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.