Hirdetés
Hirdetés

Gourmet szentély nyílik a Kistücsökben – több újdonsággal áll elő idén nyáron a Kistücsök Étterem

SZERZŐ: DiningGuide
2021. május 16.
A Kistücsök közel harminc esztendeje áll a vendégek szolgálatában, a harmadik X-hez közeledvén pedig három jelentős újítással válik még vonzóbb úticéllá a balatonszemesi étterem, ahol hamarosan nem csak étkezhetünk, hanem vásárolhatunk, sőt meg is szállhatunk a 4 csillagos minősítésű gasztroszálláshelyen.
Hirdetés

Bevezetőként érdekes visszolvasni Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosának szavait 2019 februárjából. A Dining Guide-nak adott interjúban ("Most jön a déli part!") így mesélt akkori terveikről:

„(A Kistücsök) bővítése már folyamatban van. Szálloda épül mellé, és ami régóta dédelgetett vágyam, hogy csináljunk az étterem mellé egy maximum 25-30 fős kis termet, ami egy más típusú vendéglátásról szól. Ide csak kóstolómenüt képzelek el nem hagyományos étlappal, rövidebb nyitvatartással, csak vacsoraszervizzel. (...)

Tokajú aszú és kacsamáj – Made in Hungary-fogás

Ez a világ is nagyon tetszik nekem. A Kistücsöknek ez a kiegészítése kizárólag a regionális és szezonális konyhán alapulna, de egyáltalán nem elrugaszkodott módon. Olyan teljesen közérthető fogásokban gondolkodnék itt is, mint az Újházy-tyúkhúsleves, a töltött káposzta vagy a túrós csusza. Úgy érzem, hogy mind bennem, mind a családomban és a kollégáimban van még annyi tettvágy, hogy megvalósítsuk ezt az álmunkat is."

Az álom márpedig még ezen a nyáron megvalósulni látszik. Bármikor jelentős lenne a hír, hogy a Kistücsök Étterem mellett Séfszoba néven egy különálló kis gourmet egység nyílik – de különösen annak számít 2021 nyarán.

A jelenlegi időszakban minden új nyitás felértékelődik: az egész szakmát (és világot) megrázó járványhelyzet kezdetét több étterembezárási időszak követte, a gasztronómia egészében ejtett károkat pedig csak felbecsülni tudjuk. A május eleji nyitásokat követően derül ki, hogy ki élte túl egyáltalán az elmúlt egy és negyed évet, a számunkra értéket képviselő túlélőket pedig itt az ideje a jelenlétünkkel támogatnunk, és tudatosan megválasztani, hogy mely éttermekre voksolunk most, hogy végre személyesen is felkereshetjük őket.

Zöldfűszeres töltött paradicsom sültpaprika mártással

Gourmet szentély a Kistücsök mellett

A Séfszoba egy miniéttermet jelent a "Nagy-Kistücsök" mellett, amelynek több szerepet is szán a tulajdonos család a gourmet vacsorák mellett, a téli időszakban például főzőtanfolyamok helyszínének szánják. Jahni László séf és összeszokott konyhai csapata mellett Csillag Richárd erősíti a konyha – és a Séfszoba – csapatát. Az ifjú szakács Pohner Ádám csapatában versenyzett a Bocuse d'Oron commis-ként.

Nyáron tehát csak vacsoraszervizre nyitják ki, ahol degusztációs menüket kínálnak (à la carte ételek nélkül), az ételsorok legfőbb alapelve pedig a szezonalitás és regionalitás lesz. Az adott évszak friss terményeire és a régió legkiválóbb minőségű élelmiszereire alapozó ételsorok a gourmet éttermekre jellemző séfmenükben lesz elérhető. Akár egy koncert vagy színházi előadás, a séf koncepciója szerint összeállított vacsoramenüre ülhet be ide a vendég, ráérősebb, hosszabban elcsevegős, bensőségesebb hangulatban, mint a megszokott éttermi élmény.

Kérdésünkre Csapody Balázs ma már inkább kerüli a fine dining kifejezést, amelyet mindmáig valóban sok félreértés övez (több ízben írtunk is a témáról: “Nálunk ezt a tányért elmosogatják!”) Könnyen megérthető, ha egy étteremtulajdonos óvatosan bánik ezzel a műfajmegjelöléssel, Balázs is így fogalmaz:

Hirdetés

„A Kistücsök eddigi, több évtized alatt kiforrott stílusát finomítjuk tovább. Még aprólékosabban kidolgozott ételekkel, egy kicsit más hangulatban, ráérősebben várjuk ide a vendégeinket esténként csak egy terítéssel. Sokan egyfajta merevséggel azonosítják a fine diningot, amiről a Kistücsökben szó sem lehet. A Séfszoba ételei kifinomultabbak lesznek, a hangulat viszont laza és a kötetlen, ahogy azt nálunk már megszokhatták."

Fűszeres barnarizzsel töltött tök kaporszósszal

Kistücsök delikátesz és hotel

Ahogyan már írtunk róla, kibővített kerthelyiséggel nyitott most újra az étterem, amihez egy növényekkel teli új télikert is csatlakozik. A klímával és fűtéssel is ellátott télikert egész évben várja a vendégeket, a másik régóta készülő újdonság pedig a Kistücsök mint szálláshely. Június végére várható a foglalási lehetőségek megnyitása, így akár több napra is tervezhetjük a Kistücsök vendégszeretetét, a környék gasztronómiáját és a borászatok megismerését.

A pandémia csak meggyorsította a folyamatot, hogy sajátmárkás delikáteszbolttal is jelentkezzen a balatonszemesi étterem. Ahogyan tehát a pesti Rosenstein Vendéglő is folyamatosan bővíti sajátmárkás élelmiszerportfólióját, úgy a Kistücsök ízeket is haza lehet majd vinni. A környékbeli beszállítókkal összefogásban készül a termékpaletta. Lássuk, élvezzük, kóstoljuk!

Kistücsök Étterem

Cím: Balatonszemes 8636, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Nyitvatartás: minden nap 11:00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram