Bevezetőként érdekes visszolvasni Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosának szavait 2019 februárjából. A Dining Guide-nak adott interjúban ("Most jön a déli part!") így mesélt akkori terveikről:
„(A Kistücsök) bővítése már folyamatban van. Szálloda épül mellé, és ami régóta dédelgetett vágyam, hogy csináljunk az étterem mellé egy maximum 25-30 fős kis termet, ami egy más típusú vendéglátásról szól. Ide csak kóstolómenüt képzelek el nem hagyományos étlappal, rövidebb nyitvatartással, csak vacsoraszervizzel. (...)

Ez a világ is nagyon tetszik nekem. A Kistücsöknek ez a kiegészítése kizárólag a regionális és szezonális konyhán alapulna, de egyáltalán nem elrugaszkodott módon. Olyan teljesen közérthető fogásokban gondolkodnék itt is, mint az Újházy-tyúkhúsleves, a töltött káposzta vagy a túrós csusza. Úgy érzem, hogy mind bennem, mind a családomban és a kollégáimban van még annyi tettvágy, hogy megvalósítsuk ezt az álmunkat is."
Az álom márpedig még ezen a nyáron megvalósulni látszik. Bármikor jelentős lenne a hír, hogy a Kistücsök Étterem mellett Séfszoba néven egy különálló kis gourmet egység nyílik – de különösen annak számít 2021 nyarán.
A jelenlegi időszakban minden új nyitás felértékelődik: az egész szakmát (és világot) megrázó járványhelyzet kezdetét több étterembezárási időszak követte, a gasztronómia egészében ejtett károkat pedig csak felbecsülni tudjuk. A május eleji nyitásokat követően derül ki, hogy ki élte túl egyáltalán az elmúlt egy és negyed évet, a számunkra értéket képviselő túlélőket pedig itt az ideje a jelenlétünkkel támogatnunk, és tudatosan megválasztani, hogy mely éttermekre voksolunk most, hogy végre személyesen is felkereshetjük őket.

Gourmet szentély a Kistücsök mellett
A Séfszoba egy miniéttermet jelent a "Nagy-Kistücsök" mellett, amelynek több szerepet is szán a tulajdonos család a gourmet vacsorák mellett, a téli időszakban például főzőtanfolyamok helyszínének szánják. Jahni László séf és összeszokott konyhai csapata mellett Csillag Richárd erősíti a konyha – és a Séfszoba – csapatát. Az ifjú szakács Pohner Ádám csapatában versenyzett a Bocuse d'Oron commis-ként.
Nyáron tehát csak vacsoraszervizre nyitják ki, ahol degusztációs menüket kínálnak (à la carte ételek nélkül), az ételsorok legfőbb alapelve pedig a szezonalitás és regionalitás lesz. Az adott évszak friss terményeire és a régió legkiválóbb minőségű élelmiszereire alapozó ételsorok a gourmet éttermekre jellemző séfmenükben lesz elérhető. Akár egy koncert vagy színházi előadás, a séf koncepciója szerint összeállított vacsoramenüre ülhet be ide a vendég, ráérősebb, hosszabban elcsevegős, bensőségesebb hangulatban, mint a megszokott éttermi élmény.
Kérdésünkre Csapody Balázs ma már inkább kerüli a fine dining kifejezést, amelyet mindmáig valóban sok félreértés övez (több ízben írtunk is a témáról: “Nálunk ezt a tányért elmosogatják!”) Könnyen megérthető, ha egy étteremtulajdonos óvatosan bánik ezzel a műfajmegjelöléssel, Balázs is így fogalmaz:
„A Kistücsök eddigi, több évtized alatt kiforrott stílusát finomítjuk tovább. Még aprólékosabban kidolgozott ételekkel, egy kicsit más hangulatban, ráérősebben várjuk ide a vendégeinket esténként csak egy terítéssel. Sokan egyfajta merevséggel azonosítják a fine diningot, amiről a Kistücsökben szó sem lehet. A Séfszoba ételei kifinomultabbak lesznek, a hangulat viszont laza és a kötetlen, ahogy azt nálunk már megszokhatták."

Kistücsök delikátesz és hotel
Ahogyan már írtunk róla, kibővített kerthelyiséggel nyitott most újra az étterem, amihez egy növényekkel teli új télikert is csatlakozik. A klímával és fűtéssel is ellátott télikert egész évben várja a vendégeket, a másik régóta készülő újdonság pedig a Kistücsök mint szálláshely. Június végére várható a foglalási lehetőségek megnyitása, így akár több napra is tervezhetjük a Kistücsök vendégszeretetét, a környék gasztronómiáját és a borászatok megismerését.
A pandémia csak meggyorsította a folyamatot, hogy sajátmárkás delikáteszbolttal is jelentkezzen a balatonszemesi étterem. Ahogyan tehát a pesti Rosenstein Vendéglő is folyamatosan bővíti sajátmárkás élelmiszerportfólióját, úgy a Kistücsök ízeket is haza lehet majd vinni. A környékbeli beszállítókkal összefogásban készül a termékpaletta. Lássuk, élvezzük, kóstoljuk!
Kistücsök Étterem
Cím: Balatonszemes 8636, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Nyitvatartás: minden nap 11:00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
Tovább olvasok:
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17