Hirdetés
Hirdetés

Golden Vines Awards 2022 - Magyar mesterkurzus Firenzében

SZERZŐ: Király Márton
2022. október 11.
Óriási lépés ez a magyar bor és Tokaj számára is, hatalmas lehetőség Magyarországot ily módon feltenni a világ bortérképére, a feladatra pedig keresve sem találhatnánk megfelelőbb embert Ifjabb Szepsy Istvánnál.
Hirdetés

A bor Oscar-gálája

Október 15. és 17. között Firenzében tartják a bor világának talán legjelentősebb, legfontosabb eseményét. Itt rendezik meg ugyanis idén a Golden Vines Awards 2022 díjátadót, amely egy felejthetetlen háromnapos rendezvény lesz nagyszerű borokkal, mesterkurzusokkal, nemzetközi hírű séfek által külön az alkalomra megálmodott vacsorákkal és hihetetlen vendégekkel. Sor kerül az iparág egyik legrangosabb jótékonysági árverésére is, amely a világ legjobb borait és azok előállítását ünnepli.

Idén az ünnepségek október 15-én, szombaton kezdődnek a gálavacsorával, ahol a vendégek Davide Oldani, a milánói Cornaredo D'O két Michelin-csillagos étterem séf és Matteo Lorenzini, a toszkánai Osteria di Passignano executive séfjének ételeit kóstolhatják meg.

A rendezvénysorozat 16-án, vasárnap ünnepi ebéddel folytatódik, melynek helyszínéül a Firenze melletti Villa Mangiacane gyönyörű épülete szolgál.

Az esemény fénypontja a vasárnap esti The Golden Vines Awards díjátadó ünnepség és gálavacsora, amelyet a Palazzo Vecchio látványos Salone dei Cinquecento termében tartanak. Az esti menüt nem akárki készíti: a vendégek és díjazottak Massimo Bottura, a három Michelin-csillagos Osteria Francescana séfjének különleges kreációit élvezhetik.

A Palazzo Vecchio nagyterme Fotó:https://liquidicons.com/work/golden-vines-awards

A díjak

A díjakat Lewis Chester WSET diplomás borszakértő és a Liquid Icons fine wine cég csapata hozta létre Chester nagyszerű barátja és üzleti partnere, a 2019 januárjában elhunyt Gérard Basset Master of Wine és Master Sommelier örökségének tiszteletére. Amikor Gérardról kiderült, hogy halálos rákban szenved, a vállalat számára egyedüli céllá vált, hogy valami maradandót és hangsúlyosat hozzon létre, amely segít Gérard hihetetlen eredményeinek tartós örökségét megteremteni.

A 2022-es Golden Vines® Awards díjait a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, akikre a globális ipar vezető tagjai szavaztak. A 2022-es Golden Vines® Award kategóriái a következők:

  • A 2022-es Golden Vines® Legjobb európai bortermelő díja
  • A 2022. évi Golden Vines® Legjobb amerikai bortermelőnek járó díj.
  • A 2022. évi Golden Vines® Legjobb bortermelő (Európán és Amerikán kívüli régióból)
  • A 2022-es Golden Vines® A világ legjobb bortermelője díj.
  • A 2022-es Golden Vines® A világ legjobb feltörekvő csillaga díj
  • A 2022-es Golden Vines® Innovációs díj
  • A 2022-es Golden Vines® Fenntarthatósági díj
  • A 2022-es Golden Vines® Hall of Fame díj
  • A 2022 Golden Vines® Tiszteletdíj

A Trófea Fotó:https://liquidicons.com/work/golden-vines-awards

Az ünnepséghez, mely leginkább az Oscar-díj átadásának ceremóniájára hasonlít gálavacsora is tartozik, melyhez a világ legritkább és legfinomabb borai közül párosít néhányat Marc Almert, a többszörösen kitüntetett, világhírű sommelier.

Marc Almert sommelier Fotó: https://liquidicons.com/work/golden-vines-awards

Többek között a Dom Pérignon Rosé 2008-as, a Dom Pérignon P2 2004-es évjárata kerül felszolgálásra. De a vacsora keretében kibontásra kerül jó pár palack Krug Grande Cuvée, Krug Vintage, Dom Ruinart, Château Cheval Blanc 2005 magnum palack, Solaia, és jó pár a Château d'Yquem tételei közül.

Aukció

Egy másik fontos momentum lesz a 100 tételből álló jótékonysági árverés, amely különleges italokat (magnum és annál nagyobb kiszerelésű palackokat és régi évjáratú tételeket a világ legnagyobb bormárkáiból) és élményeket (exkluzív kóstolók és látogatások kastélyokban és történelmi pincékben) tartalmaz. Az árverés mind az eseményen élőben, mind online elérhető lesz. A cél pedig nem más, mint több mint 1,2 millió font összegyűjtése a bor-, a szeszesital- és a vendéglátóiparral kapcsolatos oktatási programok finanszírozására.

Villa Mangiacane Fotó:https://liquidicons.com/work/golden-vines-awards

Masterclass Magyarországról

Az esemény programsorozata ezzel azonban nem ér véget, a vendégek részt vehetnek a világ ikonikus borászatai által tartott mesterkurzusokon is, ahol lehetőség nyílik különleges borok megkóstolására, és meghallgatni a borászok szakmai előadásait.

Sor kerül a Dom Pérignon pincemesterének előadására, Hennesssy mesterkurzus tartanak a Villa Tornabuoni tetőteraszán, a Palazzo Capponi különtermében pedig Gabriele Gorelli Master of Wine mesél a Brunello de Montalcino stílus műhelytitkairól.

De mindezen színvonalas előadások közül kiemelkedik egy, mely számunkra a leginkább fontos lehet, hiszen a bor világának fenti nagy nevei mellett ott olvashatjuk Ifjabb Szepsy István nevét is, aki a Palazzo Tornabuoni tükörtermében tartja meg mesterkurzusát.

Nem mindennapi, valóban különleges alkalom, hogy magyar név együtt szerepeljen a borkultúra ikonikus, világhírű neve mellett. Óriási lépés ez a magyar bor és Tokaj számára is, hatalmas lehetőség Magyarországot ily módon feltenni a világ bortérképére, a feladatra pedig keresve sem találhatnánk megfelelőbb embert Ifjabb Szepsy Istvánnál, aki olyan tételeket mutat be az érdeklődőknek, mint 2017-es Urbán dűlőből szelektált, vagy a 2017-es Szent Tamás dűlőből válogatott furmint. A tételek listáját kiegészíti a 2003-as Úrágya dűlő furmintja, de szamorodnit is kóstolhatnak az érdeklődők. Egyetlen Tokaj-kóstoló, Szepsy-kóstoló sem lehet teljes aszú nélkül, az eseményt a Szepsy 6 Puttonyos Aszú 2017-es évjárata koronázza meg.

A következő Golden Vine®-díjátadókat 2023-ban Párizsban, 2024-ben New Yorkban, 2025-ben Szingapúrban és 2026-ban Madridban rendezik meg.

Forrás:

1

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram