Hirdetés
Hirdetés

Gerendai Károly: "Ha a vendég nem megy a Michelin-csillaghoz, a Michelin-csillag megy a vendéghez"

SZERZŐ: diningguide
2020. október 12.
Az előző hét végén érkezett a hír: a Costes Downtown két különlegességgel készül a közeljövőben: október 17-én a budapesti óriáskeréken ad exkluzív vacsorát, illetve elindítják az ország legrendhagyóbb Michelin-csillagos vacsoráit is. Kitelepülő éttermi csapattal, a vendég otthonában. Gerendai Károly, az idén 10 éves Michelin-csillagos Costes tulajdonosa, a hazai csúcsgasztronómia fontos alakja mesélt nekünk a két újdonságról.
Hirdetés
Csillagfényes vacsora az óriáskeréken

Sosem látott exkluzív vacsorát szervez a Costes Downtown a belvárosba, azon belül is az egyik kedvelt turistacélponthoz: az óriáskerék kabinjait lehet lefoglalni a különleges estére. Így ez az élmény garantáltan Covid-biztos, hiszen a kabinokban csak az adott "asztal" vendégei (két-négy fő) tartózkodnak, nincs érintkezés az este többi vacsoravendégével.

Fotó: Pixabay

"Az ötlettel Miguel Rocha Vieira, A Costes és a Costes Downtown executive chefje talált meg. Úgy tudjuk, hogy a világ más óriáskerekein is volt példa már ilyen vacsorára, viszont Michelin-csillagos menüsort még nem szolgáltak fel ebben a formában. A Costes Downtown konyháján történnek az előkészületek, de az óriáskerékhez telepített ideiglenes konyhán intézik a befejező műveleteket és a tálalást. Úgy képzeljük el a vacsora menetét, hogy az új fogás mindig akkor érkezik, amikor az "asztal" vagyis a kabin befut a lenti állomásra. A négyfogásos vacsora elfogyasztása alatt pedig nemcsak a Costes Downtown gasztronómiai élményét nyújtjuk, hanem a páratlan kilátást is. Nem statikusan, mint egy rooftop bár vagy étterem esetében, hanem folyamatosan változó panorámával, játékosabban"  — mesélt a "Csillagfényes vacsoráról" Gerendai Károly.

Budapest óriáskereke
Úgy tudjuk, ha sikert arat a kezdeményezés, folytatnák ezt a vonalat és tavasszal, nyáron ismét étteremmé változik majd az óriáskerék.

A kabinok fűtetlenek és ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így arra kérik a vendégeket, hogy megfelelő öltözetben érkezzenek az exkluzív alkalomra. Az októberi esték természetesen egy kabátban, bélelt cipőben, sállal a nyakban még bőven vállalhatóak, ezért is döntöttek úgy, hogy kihasználják ezt az őszi alkalmat.

Fotó: Costes Downtown
Házhoz megy az étterem — de nem úgy, mint eddig

Tavasszal mi is írtunk a Costes újszerű házhoz szállításáról, de most újabb érdekességről számolhatunk be, ami ráadásul más szintre emeli az otthoni éttermi érzést. Hiszen ezúttal nem bízzák a vendégre az utolsó simításokat, inkább házhoz megy a konyhai csapat és a felszolgálók is.

"Mi is törtük a fejünket, hogy ebben a szorongató helyzetben hogyan tarthatjuk meg mégis a szakembereinket. Így jött az otthoni Michelin-csillagos élmény gondolata. Hogy egész egyszerűen mindent úgy csináljunk meg a vendég otthonában, hogy az biztonságos, profi és a helyszínt kivéve teljesen ugyanolyan legyen, mint a Vigyázó Ferenc utcában. Egy sütő, főzőlap/tűzhely, hűtőszekrény és mélyhűtő kell a konyhai csapatnak, minden mást házhoz viszünk, az utolsó serpenyőig. A fine dining sok előkészülettel járó műfaj, pont ezért tudjuk ezt megvalósítani, hiszen a szakácsoknak, séfeknek már csak a végső simításokat kell elvégezni az "idegen" konyhában. Egyébként minden részletet leegyeztetünk előre, hogy ne csússzon hiba a gépezetbe. Borospohártól az evőeszközön át, mindent viszünk magunkkal, hogy száz százalékos legyen az este. Mi több, a mosogatás is a mi reszortunk, az étteremben sem kell eltakarítani magunk után, ez beletartozik a komplett szolgáltatásba" - nyilatkozta nekünk Gerendai, aki saját maga tesztelte a Costes Downtown otthoni élményét. Az étterem tulajdonosa először nem látta maga előtt a kivitelezést, de a séf hamar meggyőzte:

"Ezt az egészet szintén Miguel ötlete alapján dolgoztuk ki. Amikor megkérdezett, hogy mit szólnék ehhez, azt mondtam neki, hogy szuper, de nem tudom elképzelni, hogyan tud működni egy csúcséttermi vacsora a vendég otthonában. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon jó hangulata van és az utolsó tányérig minden ugyanaz, mint bent az étteremben. A barátainkkal mi voltunk az első tesztalanyok, szakáccsal, felszolgálóval együtt prezentáltak nekük egy vacsorát." 

Teríték, a Costes Downtown asztalán Fotó: Costes Downtown
Costes Downtown Budapesten kívul, rögtönzött főzőkurzusként vagy privát helyszínként

Megtudtuk, hogy Budapesten belül egyszeri kiszállási díjat kell fizetni, ezen felül viszont ugyanannyiba kerül a vacsora, mint az étteremben. Egyéni egyeztetés alapján akár vidékre is kiköltözik a konyha, az egyszeri kiszállási díjon felül 200 forint/km áron számoljunk a Budapesten kívüli vacsorával.

Fotó: Costes Downtown

"A megrendelők létszámától függ, hányan szállnak ki a Costes Downtown csapatából, de úgy tervezzük, hogy, ha 8-10 fő fölötti lenne a vacsora, akár azt is felajánljuk, hogy kinyitjuk az éttermet a csapatnak, teljesen privát alkalomra, többi vendég nélkül. Ha mégis az otthoni élménynél maradnak, akkor egy olyan pluszt is tudunk nyújtani, hogy a háziasszony/házigazda is részt vehet a főzésben, ha van rá igénye. Ez sem egy átlagos szolgáltatás" — mesélte a tulajdonos.

Hogyan tovább Costes csoport?

"A Ráday utcai Costes sajnos március óta zárva van. A Downtown sem mozgat meg annyi asztalt, hogy érdemes legyen egész héten nyitva tartani, ezért most három napon nyitunk ki és ezzel párhuzamosan mehet az új szolgáltatásunk, így több dolgozónknak tudunk munkát biztosítani."

A Csillagfényes vacsorára az alábbi honlapon foglalhatunk kabint, az otthoni Michelin-csillagos élményről pedig innen tájékozódhatunk. 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram