Hirdetés
Hirdetés

Séfasztallal és kiállítóteremmel erősít jövő héttől a Felix Kitchen&Bar

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. november 8.
Új terekkel és szolgáltatásokkal bővül jövő héttől az I. kerületi Felix Kitchen&Bar.
Hirdetés

A Felix Kitchen&Bar 2019 óta üzemel az Ybl Miklós által tervezett, eredeti funkcióját tekintve szivattyúházként üzemelő épületében. A profán múltjánál azonban sokkal ígéretesebb az épület jövője, melynek konyháját Kovács Árpád és az ex két Michelin-csillagos Onyx étterem volt séfje, Mészáros Ádám is vezette már. A nagy múltú Várkert-kioszk pozicionálásának fontos állomása volt a Wine Spectator borszaklap tavalyi elismerése, miszerint Award of Excellence elismerést kaptak, amivel a világ legjobb boréttermeinek nívós listájára kerültek fel.

Fotó: Felix Kitchen&Bar

2021 tavaszán a Felix új szakemberekből álló csapattal bővült, köztük Czinki Tamással, aki az egyetlen magyar Master Sommelier és Petar Loncarral, aki az F&B director pozíciót tölti be itt is, ahogy korábban az ötcsillagos londoni Dorchester Hotelben, ahol a legendás szálloda teaszalonjától egészen az Alain Ducasse nevével fémjelzett három Michelin-csillagos fine dining étterem működéséért is felelt.

Czinki Tamás / Fotó: Felix Kitchen&Bar

A Felix teraszáról igazi Duna-parti panorámát élvezhetünk, azonban az ősz beköszöntével esedékessé vált a klasszikus beltéri éttermi élmények újraélése is. Ezért a vendégélmény bővítését szem előtt tartva egy különtermet nyitottak meg: az AQVA kiállítótermet és Chef's Table helyiséget, ahol a gasztronómia és kortárs művészet összefonódik. Az új helyszíneken pedig ráadásként a Jeremy Cayron executive chef által megreformált menüsorral, illetve Czinki Tamás új borlapjával várják a vendégeket.

Petar Loncar és a Felix belső terének részlete / Fotó: Felix Kitchen&Bar

Sok más nívós budapesti étteremtől eltérően a Felix eddig nem rendelkezett látványkonyhával. A néhány éve már hozzánk is begyűrűzött belsőépítészeti trend alapjaiban formálta át az éttermek kialakítását és a vendégek hozzáállását az éttermen belüli ülőhely választáshoz. A vendégek örülnek annak, ha sikerül minél közelebb a tálalópulthoz helyet foglalniuk, mert így beláthatnak a látványkonyhába. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy élvezetes legyen egy étkezés, amennyiben az ülőhelyünk a konyhához közel esett. A pincérek mozgását követő tolóajtó csapódásai szerencsés esetben nem a hátunkat érték, de a velük együtt a konyhából kiszabaduló különböző ételszagok, és gőzök beették magukat a ruhákba.

Chef's Table & AQVA kiállítóterem

A vendégek azt szeretik, ha úgy készül az étel, mintha valójában nem is főznének: hangtalanul és szagtalanul. A különböző modern konyhatechnológiai eljárások ezt lehetővé teszik, így válhatott az éttermi ételkészítés valójában egy színpadi előadássá, műsorrá, amit kíváncsian szemlélünk. A Chef's Table termet erre a célra alakították ki, így egy nagyobb asztaltársaság nem csak a vacsorát élvezheti, de figyelemmel kísérheti akár az egész konyhai folyamatot, amíg a fogás alapanyagokból kész ételként az asztalukra kerül.

Az ugyanitt található AQVA kiállítóterem nem most lát el az épület fennállása óta először hasonló funkciót, korábban az Ybl Budai Kreatívház kiállítótereként működött. Jelenleg egy a gasztronómiát és a kortárs művészet befogadását egyszerre támogató közösségi szintérré alakult. Az időszakosan megújuló művészeti kiállítások célja a szélesebb közönség elérése. A művészeti koordinációért Molnár Dóra és az acb Galéria részéről, Fenyves Áron felel, akik első képzőművészeti válogatása az épület múltja és a Duna előtt tiszteleg. A terem nevéhez is híven a téma a víz: az élet egyik alapszükséglete, mindennek a kezdete. Az első kiállításra három művész, hét alkotását helyezték el a két teremben, melyekben közös, hogy valamilyen szempontból kapcsolódnak a víz tematikájához. Pauer Gyula, Bak Imre és Agnes Denes műveiben mélyedhetnek el a gasztronómiai kikapcsolódás közben.

Fotó: Felix Kitchen&Bar

A konyhában továbbra sem engedték el teljesen az eddigi alapokat és stílust, továbbra is nemzetközi trendeket ötvöznek hazai ízekkel, kedvencekkel, mindezt pedig Jeremy Cayron executive chef irányítása mellett folytatják. A francia séf dolgozott már Alain Ducasse ikonikus helyén, de Paco Pérez, az öt Michelin-csillagot magáénak tudó katalán séf mellett is. Főként ez az időszak határozza meg mainapig konyhaművészeti elképzeléseit. A Felixben frissen debütált menüjét a francia konyha mellett az utazásai ihlették, Ázsiától Európáig.

Ódor András head bartender / Fotó: Felix Kitchen&Bar

Továbbra is a Black Swan LAB a szakmai együttműködő partner a koktélbár kínálatát illetően. Ódor András bártender, szakmai tanácsadó megfogalmazása szerint: “Rengeteg olyan alapanyag és eszköz használatát vontuk be, ami túlmutat a napi trendeken. Próbáltunk azoknak a vendégeknek is az igényét kielégíteni, akik szeretnek bátrabb ízeket és ritkább gyűjtői tételeket is megismerni.” Debütál tehát egyúttal a 2021 őszi-téli koktéllap is, ami hangsúlyos a Felix életében, hiszen a jól ismert italokon kívül sokan az unikális koktélkínálat miatt is látogatják a budai bárt.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram