A Debrecentől félórányi autóútra található, Közép-Európában is egyedülálló nyitott kertben automata kormányzású traktorok, okostelefonról irányítható öntözőberendezések dolgoznak azon, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon folyjon a termesztés. A száztíz hektáros birtok legfontosabb tevékenysége a sertéstartás, emellett növény- és gyümölcstermesztéssel, illetve az említett vendéglátással is foglalkoznak. A közelmúltban bemutattuk már az egyre több helyen elérhető márkát, a DÉR Juice-t, és írtunk a gazdaságban szüretelt évi ötmillió kiló almáról is, ám bemutatásunkkor elmaradt az Almavirág Étterem, amiről most szívesen mesélünk, egy kicsit közelebbről.
Barátságos, családias a hangulat, ám kellőképpen modern ahhoz, hogy minden generáció megtalálja náluk a számításait. A térségben az egyik legjobb választás egy modern felfogású, mégis ízeiben házias ebédhez vagy vacsorához. Náluk a farm-to-table tényleg nem üres ígéret, nem a gazdaság épült az étteremre, hanem pont fordítva. Minden előnyös és tudatos tulajdonságot kihasználva döntöttek az étterem üzemeltetésénél. A rendezvények is fontosak az Almavirág életében, a birtok különféle események fogadására is alkalmas, és ebben az esetben is mindig fontos szempont a megbízható saját catering lebonyolítása. Kedvelt esküvői helyszínként is jegyzik őket, aminek minden évben tavasszal több mint félmillió almafa virágzása, ősszel pedig a kert barnuló lombjai nyújtanak csodás hátteret.
A konyhai csapat, több fiatal tehetséggel, Rédai Attila vezetése alatt dolgozik. Saját sertéshúsukból készített főételeik különlegessége, hogy az átlagos állatokhoz képest fele annyi zsírt tartalmaznak, mivel a tenyésztett malacok színhús felé húzó genetikával rendelkeznek. Az itt készített ételeknél a kert terményein kívül tíz helyi termelőtől vásárolnak még alapanyagot.
A rövid szállítási távolságoknak és a gondos válogatásnak köszönhetően egyedülálló frissesség jellemzi az ízeket. A fenntarthatóság jegyében az étteremben található Helyi Ízek Boltjában is lehet vásárolni a termelőktől, például a Derecskei Fenséges lekvárt, a derecskei Sipos család tésztáit, a Gazduram olajokat és persze a DÉR Juice 100%-os natúr préselt gyümölcsleveit is.
Hagyományos fogásaik közül jó választás lehet a marhagulyás velőscsonttal, a sült hagymás omlós tarjapecsenye tepsiben sült tejfölös burgonyával vagy a lángosban sült csípős bélszín. A tradicionális ételek mellett a vegetáriánusoknak, és az ételintoleranciával rendelkezőknek is kedveznek, így akár egy nagyobb családi összejövetel sem okoz gondot, ahol gyakran eltérő igények merülhetnek fel.
Az ökotudatosság szerves része a szezonalitás, így hetente frissülő, nagyobb mozgásteret adó séfajánlatukat eszerint állítják össze Az ételek többségéből kérhető fél adag, és igényes a gyerekmenü is, ami szintén házias, és nem megúszásra játszik. Az interaktív játszósarok mellett vasárnaponként animátor foglalja le a kisebbeket, hogy könnyebben menjen a - rendszerint teltházas - nap.
Almavirág Étterem
Cím: 4130, Derecske külterület, 47. sz. főút
Nyitvatartás: Vasárnaptól-csütörtökig: 11:00 - 22:00, pénteken és szombaton: 11:00 - 23:00