Hirdetés
Hirdetés

„Ez nem nápolyi, ez tatai” – Királyság Tatán: Zsiga fröccs, tökély pizzák, bomba panoráma, Zsigmond Terasz

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. június 28.
A Tatai vár aljában meghúzódó Zsigmond Terasz egy igazán formabontó szereplője a magyar street food kultúrának. Luxemburgi Zsigmondról kapta a nevét, aki egykor a vár építését indítványozta, középkori uralkodónk nyilván nagyot nézne a DJ-pult, a napágyak és epres-buffalamozzarellás pizzát látván, habár a boroshordók neki is ismerősek volnának. A legjobb értelemben vett lazaság Tatán.
Hirdetés

Előbb várnánk ugyanis hasonló helyen, hogy csülköt vagy úgynevezett “magyaros” vendéglős ételeket kínáljanak, mint jóféle pizzát. Ez is jelzi, hogy a jelen étkezési kultúrája mennyire más, mint a húsz-harminc évvel ezelőtti vendégelvárások, ha egy vár tövében, a tó partján megéhezik a kiránduló.

A Zsigmond Terasz kultikus pizzériává nőtte ki magát két év alatt, ahova már az ország minden pontjáról szívesen látogatnak el, egy igazi tatai pizzáért. Hamarosan pedig számíthatunk rá, hogy Kiss Gábor és Petróczy Balázs új étteremmel jelentkeznek Tatán. Kiss Gáborral beszélgettünk a Zsigmond Teraszról és következő vállalkozásukról.

Fotó: Zsigmond Terasz

„Maga a hely az lassan már négy éve működik, de mi csak két éve üzemeltetjük. Még korábban Zsigmond Borozó néven futott és egy nagyon patinás vendéglátóegység volt, ami 2008 körül zárt be és egy jó ideig zárva is tartott. Csak tíz évvel később 2018-ban próbálkoztak meg az újranyitásával, ekkor már Zsigmond Terasz néven, de ekkor még nem mi voltunk a tulajdonosok. Azonban a pandémia első lezárásai után az egyik tulajdonos úgy döntött, hogy kiszállna a helyből, így vettük át az üzletet.”

Fotó: Zsigmond Terasz

Jelenleg három tulajdonos viszi a Zsigmond Teraszt: Lengyel Miklós, aki anno újranyitotta egykori partnerével a helyet, illetve a két új tulajdonostárs Kiss Gábor és Petróczy Balázs.

„Évek óta terveztük már egy pizzéria megnyitását: a Zsigmond Terasz számunkra eredetileg egy tesztpilóta volt a valós nagy étterem nyitása előtt, hogy meglássuk van-e ránk igény, milyen a fogadtatása annak, amit képviselni szeretnénk. Végül azonban kiforrta magát és túlnőtt azon, hogy egy egyszerű tesztüzem legyen.”

Fotó: Zsigmond Terasz

2020 májusában kicsit gerilla módon vágtak bele a Zsigmond Terasz üzemeltetésébe, hiszen valójában csak pár hetük volt rá, hogy összerakják a koncepciót. Az elején valóban az igények felmérésére törekedtek, olyannyira, hogy az első hetekben a szerencsések még ingyen pizzázhattak náluk. Vagy ennek, de talán inkább a valódi minőségnek köszönhetően futótűzként terjedt a környéken a hírük és rövid időn belül egyre több vendégre tettek szert.

„Mondhatjuk, hogy azóta gyakorlatilag egy kultikus hellyé nőtte ki magát a Zsigmond Terasz, ami nem csak a környékbelieket vonzza, de szinte gasztronómiai zarándokhellyé vált, ahova az egész országból célirányosan érkeznek vendégek.”

Fotó: Zsigmond Terasz

A sikerüket azonban nem a puszta szerencsének köszönhetik. Kiss Gábor nem tapasztalatok nélkül indult a Zsigmond Teraszon, korábban hajón dolgozott hat évig, majd Angliában tizenegy évet, ahol egy olasz étteremláncnak volt az operatív vezetője. Miután 2016-ban hazaköltözött Petróczy Balázs, akivel gyerekkori barátok, eldöntötték, hogy nápolyi típusú pizzériát szeretnének nyitni.

„A pizza volt az egyetlen, amiben biztosak voltunk. A kezdetekkor még ragaszkodtunk a nápolyi megjelöléshez, de minél inkább beletanultunk a pizzakészítés fortélyaiba, annál inkább kezdtük ezt szoros kategorizálást elengedni. Ha szigorúan a technikai részét nézzük, akkor mi nem konkrétan nápolyi pizzát csinálunk: ezért is lett az a szlogenünk, hogy ez nem nápolyi, hanem tatai.”

Fotó: Zsigmond Terasz

Ha specifikálni akarjuk, akkor azért valóban a nápolyi pizzához áll a legközelebb, amit készítenek, hiszen hasonló hűmérsékleten sülnek a tészták, de a kelesztési idővel van, hogy játszanak és ezt az experimentális vonalat szeretnék megtartani.

„A pizzakészítés számunkra egy folyamatos kísérletezés a megfelelő arányokkal, lisztekkel vagy éppen feltétekkel. Van egy alap állandó kínálatunk, viszont „napi” pizzáink vannak és ezeket hetente két hetente változtatjuk. A hely méreteiből is adódik, hogy nem alkalmas egy komplett menüsor bemutatására. Viszont a hamarosan nyíló új éttermükben már lesznek friss tészták, saláták, komplexebb ételek és pizza fronton is szeretnénk egy másik vonal felé nyitni, ez a római szelet pizzák világa, aminek köszönhetően a Zsigmond Teraszon is lehet majd újdonságokra számítani.”

A Zsigmond Terasz megmarad egy fiatalos, kicsit akár piknik hangulatú, laza helynek. Míg Kiss Gábor és Petróczy Balázs új étterme egy komolyabb vendégtérrel operáló vállalás lesz. A szintén Tatán nyíló hely a Zsigmond Terasztól öt perc sétára, az Eszterházy Kastély kertjében fog megnyílni. A Zsigmond Teraszon jelenleg a főszezon zajlik, így előreláthatólag az új hely, ami a PizzaLab nevet kapja, majd az ősszel kezdheti meg működését.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram