Nyitóképünk illusztráció, a budapesti Czakó Kert étterem fotója.
Hétfőn kapta fel a sajtó a 444.hu cikke nyomán, jóllehet már közel másfél hónapja, szeptember elsején életbe lépett az a miniszteri rendelet, mely minden konyhai dolgozótól és vendégtéri alkalmazottól elvárta volna a szakképesítést, aki „a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését és felszolgálását" végzi.
A hazánkban jelenleg 40-50 ezer főre becsült vendéglátóipari munkaerőhiány mellett óriási felháborodást váltott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium 34/2021. (VII. 26.)-os számú rendelete. Ennek fejében a büféktől a legegyszerűbb utcai ételek és fagylaltok árusaiig minden dolgozót szakképesítést megszerzésére köteleztek. (Lásd a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tájékoztatójának 1. mellékletét.)
Láthatóan a sajtóvisszhang hatására vonta vissza pillanatok alatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a vendéglátóhelyek működését még inkább ellehetetlenítő rendelkezést.
A szektor egészét munkaerőhiány sújtja, legutoljára a napokban Gerendai Károly nagyvállalkozóval, többszörös étteremtulajdonossal készített interjúnkban foglalkoztunk a témával.
„Rendszeres probléma, hogy az állásinterjún leegyeztetünk egy próbanapot, de ezekre sokszor végül már el sem jönnek, mert közben máshová is beadják a jelentkezésüket, ahol próba nélkül is felveszik őket. Lassan már ott tartunk, hogy mi is szinte bárkit felvennénk, de a szakmán belül a mi szegmensünk egy speciális terület, nem tudunk olyanokat alkalmazni, akik nem beszélnek idegen nyelvet, vagy egyáltalán nincsen vendéglátós tapasztalatuk. Nem mehetünk egy bizonyos szint alá, mert akkor meg elégedetlenek lesznek a vendégek" – fogalmazott lapunknak Gerendai Károly.
Tovább olvasok:
„Ott tartunk, hogy sokan el sem jönnek a megbeszélt próbanapra" – Interjú Gerendai Károllyal
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.