Hirdetés
Hirdetés

Étterem szakácsok nélkül: Négy fiatal fiúnak köszönhetjük

SZERZŐ: DiningGuide
2019. július 2.
Apámnak komoly víziói voltak a jövőt illetően. Minden egyes Delta-adás után komolyan elgondolkodott az emberiség jövőjén. Gyermekkoromat a cápákról szóló evolúciós elmélet, a kénessav képlete és a cseppkőképződés irreverzibilis folyamatának megértése alapvetően meghatározta. „Meglátod, egyszer a robotok fogják a munkánkat elvégezni” – mondta. Mi meg legyintettünk. 
Hirdetés

A jóslatok sorra valósággá váltak. Bár az éttermeket nehezen tudjuk szakácsok nélkül elképzelni, négy srác a világ legjobb műszaki egyetemén kitalált valamit, amivel szakácsok nélkül lehet konyhát üzemeltetni. És nem is rosszul.

Most bizonyára a szívéhez kapott mindenki, aki számára az evés személyes ügy. Egy kicsit mi is a szívünkhöz kaptunk, mert humán faktor nélkül az evés, mint élmény, elég nehezen értelmezhető. A négy mérnöktanonc azonban nem ebből az irányból közelítette meg a témát. 

@Spyce Facebook

Kale Rogers, Michael Farid, Braden Knight és Luke Schlueter a MIT – vagyis a Massachusetts Institute of Technology, a világ legjobb egyetemeinek egyike –, a Borostyán Liga tagja Boston egyetemi negyedében, melynek az anyaországihoz hasonlóan Cambridge a neve. A Harvardról az egyes busz tíz perc alatt visz oda. Ezen a viszonylag kis területen az egy főre eső IQ valószínűleg magasabb, mint a világ legtöbb pontján. Mint ahogy a tandíj is a legmagasabbak közé tartozik, de az oktatás színvonala olyan magas, hogy valószínűleg hamar megtérül az az évi 12-13 millió forint, amit a diákoktól (vagyis a szüleiktől) tandíj címén elkérnek.

A mérnöknek tanuló fiúk találmánya, a Spyce Kitchen egy teljesen automatizált konyha. Hűtőből, mosogatóból, tűzhelyből és egy séfrobotból áll, ami öt perc alatt képes friss ételt készíteni. 

A csapat nyerte el az egyetem tízezer dolláros fejlesztési díját, melyet kifejezetten az ételekkel, élelmiszerekkel kapcsolatos leginnovatívabb fejlesztésekre adnak. A Spyce Kitchen nem elméleti fejtegetés. A MIT étkezdéjében működik, és szolgálja ki az éhes diákokat. 

Kép forrása: www.spyce.com

Legelőször egy applikáció segítségével megrendeljük az ételt. Jelenleg ötfajtából lehet választani a menzán, elég jól hangzik mind: rákos jambalaya, csirkés-baconos édesburgonyás vagdalt, sajtos tészta, marhahús mártásban szezámos rizzsel és csicseriborsós-kókuszos curry kuszkusszal. A hozzávalókat és az adagokat egyénre lehet szabni. Majd elég megragadni egy tányért, és a megfelelő helyre letenni, hogy a robot az elkészült ételt tálalja.

Mindezt öt perc alatt, 7,5 dollárért, ami még az iskolai menzán is nagyon barátságosnak mondható. 

Az alapanyagokat minden nap frissen töltik be a hűtőbe. A séfrobot képes pontosan kiválasztani, kimérni, összekeverni és megfőzni. A koszos tányérok is automatikusan mennek a mosogatóba. Nagy előny, hogy az egész szerkezet viszonylag kis helyen elfér.

@Spyce Facebook

Korábban is tettek kísérletet már kutatók robotizált konyhák fejlesztésére. Az Egyesült Királyságban a Moley Robotics készített hasonlót, míg Japánban a Fu-A-Men (vagyis Fully Automated Ramen) nevű étteremben a robotkarok napi 80 tál rament képesek elkészíteni.

Nézzünk is be az étterembe!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram