Hirdetés

Értjük, hogy értik: A balatonfüredi Neked Főztem tényleg nekünk főznek

SZERZŐ: DiningGuide
2020. június 10.
A zánkai Neked Főztem Büfé anno hatalmas „gasztroforradalmat” hajtott végre: a gyümölcslevesüket friss gyümölcsből, a főzelékeket a szezon terményeiből főzték, és szépen készült kacsamáj és húsok sercegtek a rostlapon. Nem kellett ahhoz Paul Bocuse személyes autogramja sem a házi könyvtárunkban, hogy érezzük és értsük: valami igazán eredetire való törekvés zajlik a kis fehérre meszelt strandbüfé falai mögött.
Hirdetés

A zánkai strandbüfé épületébe az újrafestés előtti időkben nagy fantázia nélkül is könnyedén képzelhettünk lángosozót, vagy azt a bizonyos hotdogost, ahol a mikróban melegített, szójával túladagolt virslire áttetsző színű ketchupot csíkoznak. Nagy szó volt tehát öt éve a Balatonnál, ami ma még oly banálisnak tűnik is: komoly híre ment az „igazi ételt” adó büfének.

Szájról szájra terjedt a hely híre, az eredeti Neked Főztem tehát folytatást kívánt.

A Neked Főztem koncepciója bőven túlnőtt a jeles balatoni streetfoodos keretein, a 20 kilométerre lévő Balatonfüreden viszont olyan tágas térrel és nagy befogadókészséggel folytatták, amellyel nekik is újra kellett értelmezniük a saját definíciójukat, ugyanis ez már valódi étteremként üzemel  az Észak-Balatonon.

Fotó: Neked Főztem

A séf-tulajdonos Horváth Csongor ma már executive chefként irányítja immár három éttermét, korábban pedig a köveskáli Kővirág étterem séfjeként volt ismert. A Neked Főztemet egy gasztrokocsmának nevezett laza helyként ismertük meg Zánkán, és jól jelzi a környék éhségét a valós konyhai teljesítményekre, hogy szó szerint berobbant a balatoni köztudatba. A strandbejárat mellett nyitott helyen pont azt adták, amit strandolás alkalmával ennénk, de csak kevés helyen tudunk jó minőségben: nem kínáltak többet, mint hamburgert, sült kolbászt, grillezett sajtot, korrekt borból készült fröccsöt, ezeket viszont kiváló alapanyagokból, éttermi színvonalon kidolgozott receptek alapján. Kényesen ügyelnek a hozzávalókra, 2015-ben így írtunk róluk: “amit lehet, őstermelőktől vesznek, a pékáruk Nagyvázsonyból, a kecskesajt és a mangalicahús Káptalantótiból, a szörpök Kapolcsról érkeznek, a borokat a Káli kövek és a Hollóssy pincéből szállítják ide. A legtöbb dolog (zöldség és gyümölcs) a közeli Balatonhenyéről származik.”

Fotó: Neked Főztem

Nem húzzák túl a nyitvatartást, nem akarnak szórakozóhely lenni a nyáron igen népes Füreden. Déltől várják a vendégeket este kilenc óráig; így Covid után egyelőre csütörtöktől vasárnapig (régebben a hét minden napján nyitva tartottak, de ki tudja, hogyan módosul még az idei menetrend!).

Közönségkedvenc ételek: vörösboros marhapofa, harcsapaprikás kapros-túrós galuskával, kacsamell és kacsacomb minden módon, bécsi szelet petrezselymes krumplival és reteksalátával, rántott kacsamáj, sült túrógombóc

Árak: levesek 1690 Ft, előételek 1990-3190 Ft, főételek 3490-4290 Ft, 1390 Ft körül

Keressék a pezsgőlimonádét is az itallapon!

Neked Főztem

Cím: Balatonfüred, Aranyhíd sétány 8.
Nyitvatartás: Cs-V 12:00-21:00

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram