Hirdetés

A világvárosodás folyamatának egészen biztos jele egy portugál pékség felbukkanása. Mitől kultikusak az óceánparti ország pékségei? És mit kóstolhatunk Budapest, illetve az ország első portugál pékségében és cukrászdájában? Megnéztük.

Hirdetés

Ön hogy ejtené a Gozsdu Udvarnál e percekben hivatalosan is megnyíló cukrászda és pékség nevét: Lisboa? Anglomán világunkban sz-szel áll a nyelvünkre, de legyünk cool arcok, és tartsuk magunkat a portugálok, vagyis a szó eredeti ejtéséhez, s-sel. Megnyílt a Lisboa (‘Lisboa’).

A Dining Guide két szerzője is járatos Portugáliában, ezért jó pár alkalommal írtunk már az ország gasztronómiájáról. A Lisboa nyitásával újra aktuális a pastéis de Natáról és pastéis de Belémről írt cikkünk!

Pékség, cukrászda, életérzés

Ki lehet próbálni: utazzunk el Portugáliába, válasszuk ki a szálláshelyünkhöz közeli, legszimpatikusabb pékséget, és éljünk úgy, mint a portugálok: reggelizzünk ott kényelmesen, és figyeljük meg,

a harmadik alkalommal már biztosan ismerősként fognak köszönteni.

Hogy a személyességre és közvetlenségre építő legendás portugál vendégszeretetet mennyire sikerül majd megvalósítani a Gozsdu Udvar bábeli nyüzsgésében, az idővel elválik.

A környék köztudottan vegyes képet mutat a vendéglátóhelyek színvonalát illetően is. Az arcátlanul a turisták becsábítására és nem hossző távon is visszajáró vendégkör kialakítására szakosodott helyek tömkelegében olyan kincseket is lelünk, mint a remek vietnámi, a Saó; az olasz srácok által vezetett kiváló tésztás, a 2 Spaghi, vagy a Léhűtő által üzemeltetett Horizont Taproom a Lisboa szomszédságában.

Vietnámi kilátások (Saó)

Az biztos, hogy autentikus munkatársakból nincs hiány a Lisboában: a helyes kis vendéglátóhelyen összesen négy portugál munkatárs dolgozik, köztük a hely vezetője, João Marques és a péke, Daniel Sousa is.

Ahogyan óvatosan – és rendkívül szimpatikusan – fogalmaztak,

ez bizonyos szempontból egy teszt is, hogyan fogadja Budapest ezt a portugál műfajt?

Azért szimpatikus ez a megközelítés, mert annyi hullócsillagot látunk alászállni előzetesen tett olyan grandiózus ígéretekkel, amelyek után minimum világmegváltást várt volna az ember.

Az indulás tehát korrekt, azt ígéri, amit tud. Portugál klasszikusokon alapuló, átgondolt kis pékség- és cukrászdakínálatot, kis nemzetközi kitekintéssel.

Így kerül a desszertek között a pastéis de nata mellé chiffon – ami franciás hangzása ellenére amerikai származású –, vagy a valóban francia tart tatin és éclair.

Pastéis de nata, ahogyan annak ki kell néznie

A portugál pirítós alatt – természetesen – egy édes fogást értsünk. A portugálok ugyanis előszeretettel esznek édeset reggelire (és bármikor napközben). Az édes krémekkel töltött pékárukon kívül süteményt is szívesen kérnek a kávéjuk mellé még a délelőtti órákban, a Lisboában is kínált portugál toast, a rabanadas pedig a french toasthoz hasonló, fahéjas cukorral, tojással kisütött toastkenyér.

A Lisboa nagy dobása persze a kultikus édesség, a pastéis de nata, amit eddig három helyen kóstolhattunk itthon. Az újlipótvárosi Édesmindegyben, az Á Table cukrászdáiban és újabban a Costa Coffee-kban. Ezekben a kis levelestésztás kosárkákban tojássárgájás vaníliakrém van kisütve, az összességében igen könnyed falatok pedig úgy etetik magukat, hogy a pastel szót talán nem véletlenül használják többes számban pastéisként…

A Lisboában – természetesen kizárólag helyben sütött – gyökérkenyérre emlékeztető, kiváló bélzetű, erős-ropogós héjú kenyereket, sima és töltött croissant-okat, naponta frissülő kínálatú pékárukat és süteményeket, a változatos szendvicsek mellett pedig a portugálok által imádott tőkehalas krokettet (bolinhos de bacalhau) is vásárolhatunk.


Árak: péksütemények és sütemények 350-1500 Ft (croissant 500 és 550 Ft, tartok 1500 Ft), sós szendvicsek és más harapnivalók 400-1800 Ft (a sajtkrémes lazacos a csúcs), kávék: 450-700 Ft

Cím: VII. Budapest, Holló utca 12.
A Lisboa Facebook-oldala.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok