Az édes-savanyú ízpárosításról biztosan nem az olasz konyha jut először az eszünkbe, hanem az ázsiai, azon belül is elsősorban a világszerte népszerű kínai ételek. Érdekes ugyanakkor, hogy a hétköznapi magyar konyha is kedveli az ecetes-cukros ízpárt, gondoljatok csak a cukros-ecetes lében készült uborkasalátára, a fejessalátára, vagy más savanyúságokra, amelyeket hagyományosan így készítenek. A házias magyar konyha kedvelt levesei az édes-savanyú ízesítésű fejtett bableves vagy a tojásleves, a főzelékek közül pedig sok otthonban a tökfőzelék vagy a lencsefőzelék is ecettel-cukorral készül.
Az ízvilág tehát ismerős, most pedig egy tengermelléki olasz ételt hozok el nektek, amit ti is könnyedén el tudtok készíteni otthon! Ráadásul erre is találtam hasonló magyar megfelelőt, amiről egész egyszerűen ecetes halként hallottam Magyarországon. Ez persze egy igen távoli rokona az olasznak, de igazán érdekes megfelelő, ugyanis Mosonmagyaróvár és Győr közelében úgy rántanak ki édesvízi halat, mégpedig pontyot, hogy azután ecetes-cukros-hagymás páclében teszik tartósabbá. De most irány Veneto!
https://www.instagram.com/p/CCBkvrHlk3m/
Sarde in saor, az édes-savanyú nyári csemege
Velence éttermeiben találkozhattatok már az elsőre különös hangzású étellel, a sarde in saorral. Körülbelül úgy fordítható, hogy "ízes szardínia", ez az élénk ízvilág pedig az eddig taglalt savanyú és édes komponenseknek köszönhető, amihez hozzáadódik a szardínia híresen intenzív, umamiban gazdag íze. Az édességért a porcukor, a nagyszemű mazsola és az édeskés ízű fehérhagyma felel, a savanykás ízért pedig a fehérborecet. Ha tudtok, kérlek szerezzetek be jó minőségű borecetet, hogy ne a szúrós ecetíz vigye el az étel ízét!
Az is zseniális ebben az ételben, hogy fogyaszthatjuk magában, salátaágyon, friss bagetten, pirítóson, de akár pastára is szedhetjük feltétként.
Sokféle módon működik az ízes halas fogás, ráadásul mivel a sült hal cukros-ecetes marinádba kerül, ezért tartós is. Hűtőbe téve aztán többféle formában használhatjuk, gyakorlatilag bármely étkezésre.
https://www.instagram.com/p/CCbNOAyKqqY/
Hozzávalók 2 személyre:
- 0,5 kg apró szardínia (olajos kiszerelésben könnyen hozzáférhető itthon)
- 15 gramm búzaliszt
- 0,5 kg édes fehérhagyma (ha ez nincs, akkor vöröshagyma)
- 100 ml jó minőségű (!) fehérborecet
- 1 teáskanál porcukor
- fenyőmag ízlés szerinti mennyiségben
- nagy szemű, lehetőleg aranymazsola ízlés szerinti mennyiségben
- só ízlés szerint (ne feledjük, hogy a szerdellának van egy természetes sóssága!)
- frissen őrölt fekete bors
- napraforgóolaj a sütéshez
- minőségi fehérbor (opcionális)
Készítés módja:
- Ha friss hallal dolgozunk, előtte távolítsuk el a halak fejét.
- Nem szükséges szálkázni!
- Ha olajos hallal dolgozunk (itthon ez az egyszerűen beszerezhető), itassuk le róla papírtörlővel az olajat.
- Forgassuk a lisztbe a halakat, majd rázzuk le róla a felesleges lisztet.
- Forró olajban, serpenyőben süssük ropogósra a kishalakat, mindkét oldalukon.
- Miután megsültek a halak, öntsük ki az olajat a serpenyőből, és csak egy kis réteg olajat hagyjunk az alján.
- Közepes lángon futtassuk meg a fehérhagymát, de ne pirítsunk rá.
- Ezután öntsük fel a fehérborecettel, és porcukrozzuk.
- Az ecetnek kb. a felét süssük el, majd húzzuk le a tűzről.
- Ezután sózzuk, borsozzuk.
- Egyes venetói receptek a fehérborecet mellett kis löttyintés fehérbort is ajánlanak!
- Egy tálba rakjunk egy sor sült halat, rá az ecetes marinádot. Ezt így addig rétegezzük, amíg tartanak a hozzávalók.
- Hagyjuk hűlni az ételt, majd legalább 12 órára tegyük hűtőszekrénybe fogyasztásig.
Fogyasszátok minőségi fehérborral!
Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!
Legyetek jók:
Gianni
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.