A thaiföldi Geoinformatikai és Űrtechnológiai Hivatal (GISTDA) szóvivője azzal magyarázta a durián űrbe küldését, miszerint kíváncsiak a legendás gyümölcs viselkedésére nem földi körülmények között, magyarán bírja-e strapát.
A duriánról tudni érdemes, hogy az ízletes gyümölcsnek borzalmas szaga van: sokakat záptojásra, másokat romlott húsra emlékeztet a bűze. Ennek ellenére óriási kultusza van Délkelet-Ázsiában, árusítják a gyümölcsöt frissen a piacokon, valamint élelmiszeripari termékek egész sorában találjuk meg összetevőként az energiaitaltól kezdve az édességekig.
A számos nyilvános helyről, például éttermekből, liftekből és tömegközlekedési eszközökről kitiltott durián
kapcsán felmerül a kérdés, hogy miként lesznek meg vele egy légtérben az űrhajósok. Nem bízzák a véletlenre: szárított állapotban és vákuumcsomagolásban lövik ki az űrbe, többféle Thaiföldön termesztett rizs társaságában.
Kereken tíz évvel ezelőtt az számított űrgasztronómiai hírnek, hogy dél-koreai űrutazók kimcsit vittek magukkal a fedélzetre.
Egy jó Thom Khai Gai levessel persze érthetően meggyűlne a bajuk a thai űrhajósoknak, hacsak nem tubusos vagy zselé formában kapják a levest az űrbéli módi szerint.
Ismerkedjen meg behatóbban a hírhedt gyümölccsel! Valami bűzlik Ázsiában: durián