Hirdetés
Hirdetés

Dobogón Budapest! Avagy ki a felelős a kollektív modortalanságért?

2020. július 23.
178 500 ember nem kevés, márpedig ennyi felnőtt személyt kérdezett ki a New York-i CEOWORLD magazin arról, mely európai nagyvárosok lakóit tartják a leginkább udvariatlannak. Mondhatni gorombának. Köznyelven: bunkónak. Dobogón Magyarország!
Hirdetés

Az New York-i magazin nem az Egyesült Államok lakóit kérdezte erről, hanem 178 500 európai felnőtt embert szondáztattak modortalanság kérdésben. Minden megkérdezett öt nagyvárost nevezhetett meg, amelyek lakóit a legbunkóbbnak tartja az öreg kontinens ötven legnépesebb városa közül. A cikket a magazin egyébként még januárban publikálta, de most kapta fel a hazai sajtó. (Apró fricska, hogy e jóval szerényebb felmérés szerint Amerikában pedig a New York-iak azok.)

Az alternatív Európa-bajnokságon szerzett kimagasló helyezésünket látva azonnal tippelgetünk a dobogó felettünk álló helyezettjeire. Mindössze fél százalékkal sikerült megelőznie minket Londonnak, viszont Hosszú Katinka-i fölénnyel nyomta le a mezőnyt Párizs, amelynek lakói pontosan duplaannyi szavazatot modortalankodtak össze, mint a második helyezett. Bécs mögöttünk kullog az általunk elért voksok kétharmadával, mögöttük a holland főváros zárja a top 5-öt.

A sereghajtók ötöse meglepő vagy nem meglepő módon – emlékezzen most mindenki a szép emlékeire/bosszúságaira – így alakul: a lista legkedvesebbjei a szentpéterváriak, 49. Helsinki, 48. Madrid, 47. Athén, 46. Lisszabon.

A kissé gyermekded kérdésen alapuló felmérés alapján születő lista persze jó pár kérdést felvet.

Az olyan technikai jellegű kérdéssel kezdve, minthogy Szentpétervárra és Helsinkibe esetleg kevesebben jutottak el, mint más sztárdesztinációkba. Leginkább azért is kétséges a lista – még ilyen szignifikáns számú megkérdezettel is –, mert egyetlen város, üdülőhely kapcsán homlokegyenest különböző tapasztalatokról számolnak be a különböző emberek. Ugyanaz a város kinek örök szerelem, mást ott vérig sértettek, őt meg kirabolták, vagy "direkt megbüntette a rendőr, mert magyar!"

Jól ismert sztorik, szabadon behelyettesíthető örömökkel/sérelmekkel és helyszínekkel.

És egyébként is... Az talán nem bunkóság, ha egész egyszerűen bunkónak nevezünk komplett nagyvárosokat? Ráadásul rögtön ötöt.

Fontos dolog persze a tükörbenézés is. Az európai top 3-as helyezést és a szavazatok 17,5%-át valószínűleg nem csak úgy összefújta nekünk a szél. És valószínűsíthetően össze sem esküdtek ellenünk.

A világon bárhol az "utca emberének" stílusa, viselkedése adja meg egy város alaprezonanciáját. A külföldi utazókkal hivatásuk okán érintkezők pedig közvetlenül formálják a hazánkról alkotott országimázst. Tehát

kedves fuvarosok, szállásadók, vendéglátók, kasszírnők és -férfiak, múzeumokban és közterületeken dolgozók, és a többiek! Csak szépen, türelmesen, mosolygósan. 🙂

Ha már egymással nem vagyunk azok, legalább másokkal. Csak hogy ne végezzünk ilyen rút helyen egy nemzetközi bunkóság-megmérettetésen sem. Nemzeti büszkeségünk egyébként a vendégszeretet, nem igaz?

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram