Hirdetés
Hirdetés

Disznótoros örömök Bíró Lajostól az Anyukám Mondtán át a Kistücsök étteremig

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 25.
A véreshurka és a damasztterítő nem egymást kizáró tényezők!
Hirdetés

A nyitóképen a budai Barrio étterem fogása szerepel: morcipan, avagy argentin hurka lepényben (Fotó: Barrio/Bakcsy Árpád)

Ez most nem a január tájékán megbízhatóan érkező gasztrocikk, ami abban nyújt eligazítást, miként ne durranjon ki a hurka sütés közben, és lepje el a májas hurka tölteléke a tepsi alját. Ha úgy döntünk, hogy nem egy disznóvágáson vagy egy talponálló büfében, hanem szépen terített asztalnál, udvarias kiszolgálás kíséretében áldozunk a disznótoros örömöknek, íme a 2022-es Dining Guide-körkép – a teljesség igénye nélkül.

Az éttermeket ABC-sorrendben ajánljuk.

Anyukám Mondta, Encs

A kultikus encsi étterem ezer szálon kötődik az olasz kulináriához, és tévedés, hogy ez kimerülne a pizzában, pastában és egy jó tiramisùban. A nem minden érdem nélkül világhírű olasz ételt, a toszkán pacalt véreshurkás cipóval kínálják, erős felütésként az előételek sorában.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Barrio, Budapest

A Barrio Dél-Amerika komfortételeibe nyújt bepillantást, ami egyáltalán nem áll távol a magyar ízvilágtól. Két isteni disznóság a choripan, az argentin chorizo kolbász lepényben, valamint a morcipan, az argentin véreshurka lepénybe töltött változata. Ugyanebben a mezőnyben versenyzik a parázson sült borjúbríz is Pesthidegkút új törzshelyén.

Az étterem weboldala, Facebook

Morcipan, avagy argentin hurka lepényben / Fotó: Barrio/Bakcsy Árpád

Bontxo, Budapest

Egy tapasbárban jó esélyekkel keressük az étlapon az efféle falatokat, és ha a chorizón túl is nyitottak vagyunk a zsíros spanyol megfejtésekre, a Falk Miksa utcai étteremben a jelszó: morcilla, vagyis spanyol véres hurka. Csakis mély vörösborral kísérve.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Bistro42, Esztergom

Tavaly ilyenkor a bisztró előtt, szabadtéren falatozhattuk didergő ujjakkal a jóféle sült, füstölt csabai kolbászt, ami meglehetősen szokatlan, a pandémiához igazított műfaj volt Barna Ádámtól. A Bistro42 jelenleg éppen épül-átalakul, de visszatértekor számíathatunk az à la carte kínálatban véreshurkára mangó és cékla kíséretében, vagányan, ahogyan azt a séftől megszokhattuk.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Borkonyha, Budapest

Sárközi Ákos konyhája régóta szoros barátságot ápol a húsok mellett a belsőségekkel is. A séf ars poeticája is lehetne ez a dögös fogás, amely egyszerre magyar és nemzetközi, közérthető és gourmet: Iberico sertés, véreshurka, zeller és füge szerepel a Borkonyha téli étlapján. Aki hát Michelin-csillagos étteremben szeretne egy igazi falusi és büfécsemegét kóstolni, irány a Sas utca.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Buja Disznó(k) Buda, Budapest

Bíró Lajos konyhája nélkül nem lehetne kerek ez a lista. Ahol rakott disznófej abált malacorral szerepel a téli ínyencfalatok között, és szalontüdő, valamint a rántott disznófül az állandó kínálat része, rájuk biztosan számíthatunk a toros szezonban. Múlt hétvégén hagymás sült vér és májas hurka illata gomolygott a Fény utcai piaci étkezdében, és érdemes figyelni a friss bejelentkezéseket.

Facebook, Instagram

Sült vér / Fotó: Buja Disznó(k) Buda

Jardinette, Budapest

Az étlapjuk egy jól átlátható tradicionális alap étlap szezonális meglepetésekkel kiegészülve. A csicsóka önmagában is érdekes alapanyag, levesként is többféle formát ölthet, ízvilága pedig az édestől a sósig terjedhet. Itt a belőle készült krémleves és a rántott véres hurka enyhén fémes íze, jól ötvözhető egymással.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

A Kert Bisztró, Budapest

Zugló közönségkedvence, a Kert Bisztró télen stílusosan télikert-helyiséggel kiegészülve vár. Nem mondhatni, hogy elkötelezték magukat a Veganuary-mozgalom mellett: a klasszikus disznótoros ajánlatot, vagyis a házilag fűszerezett-töltött finomságokat malacbecsinált-levessel, rántott házi disznósajttal (!), véreshurka-ropgóssal és sült malaccsülökkel fejelik meg. Ingujjakat felgyűrni!

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Komplett disznótoros / Fotó: Kert Bisztró

Kispipa, Budapest

Az étterem bar food kínálatában a mára világhírűvé vált katsu sando-ké a főszerep. A japán szendvicskülönlegességet ötvözik az étterem rendszerváltás előtti kínálatával. Ez pedig azt jelenti, hogy ez az egyetlen hely, ahol rendelhetünk véres hurkás sando-t. A szendvics belsejében jégsaláta és a Kispipa vörösboros, mazsolás mártása fokozza az ízhatást.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Hableány, Badacsony

A Hableány a 20. század fordulóján már olyan híres vendégeket fogadott, mint Jókai Mór. A kortárs balatoni bisztrókonyha koncepciójába belefér a pho leves épp úgy, mint a fogas Kárpáthy-módra vagy cikkünk szereplője, a véres hurkával és szalonnával bélelt savanyú káposztaleves.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Kistücsök, Balatonszemes

A Kistücsökben nem csupán egy főételt, a mangalicagerincet kíséri a véres hurkás rizottó és az édes-savanyú hagymalekvár (micsoda kreáció!), de az almás céklaleves sem szerénykedik vegetariánus módra: rántott véres hurka a levesbetét. A déli part legendás éttermét éppen ezért az ínyenc, de nagyon is közérthető filozófiájáért szereti a közönség töretlenül évtizedek óta.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely

Langer Gábor séf kreációja egyértelműen bor/pezsgő után kiált. A véreshurka rántva érkezik, lilakáposzta és szőlőkörettel párosítva. Tisztelgés a magyar disznótoros tradíciók előtt a Kreinbachertől elvárható eleganciával, a gyönyörű somlói tájban gyönyörködve, a modern épület minden kényelmével, mégis megidézve a gyerekkori emlékeket.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Petrus Étterem, Budapest

A Petrus egyedi színfolt Budapest éttermi életében, sok más mellett azért is, mert francia konyhája nem az éttermi flancolás kellékeként működik, hanem nagyon is emberközelivé teszi a kulináris élvezetekért való rajongást. A degusztációs menüjükben a véres hurka ízvilágát alma és mangó koronázza.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

SALT, Budapest

A véres hurkát megannyi módon lehet interpretálni, mint ahogyan azt láthattuk eddig is. A SALT változata egy falatnyi koncentrált élmény, amelynek összetevői között olyan kulináris  kalandok rejlenek, mint a vérből készült puding, a disznóbőr és fermentált alapanyagok. Tóth Szilárd és Szatmár szignójával.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Sauska 48, Villány

A frappánsan 48 férőhellyel rendelkező étterem séfje, Bicsár Attila a véreshurkát töltelékként képzelte el: a véreshurkával töltött fürjet kacsamáj, lencse és csicsókapüré kíséri. Minden húsimádó számára igazi jutalomjáték a sertésbelsőség, a kacsamáj és a fürj húsa egy tányéron. A borválasztással nem lesz nagy gondunk Villány legjobb éttermében.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

St. Andrea, Budapest

A St. Andrea mindig is erős volt ezen a pályán: a falusi konyhák ízeinek gourmet interpretációja az étterem egyik védjegye. Kollár Endre séf is véreshurkát tart az étlapon, egy igazi, hazai téli zöldség, a cékla és egy édes, trópusi gyümölcs, ananász társaságában. Leírva is izgalmas, hát még a tányéron teljes színpompájában.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Zeya, Budapest

A Zeya Eksztázis és Eufória névre keresztelt degusztációs menüi közül ez utóbbin szerepel a fürj véreshurkával és kacsamájjal. A lilakáposztával és a bergamottal kísért fogás önmagában is tobzódás a válogatott alapanyagokban, hát még a lazacos, garnélás, kacsahúsos, marha BBQ-s kóstolómenü egésze.

Az étterem weboldala, Facebook, Instagram

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram