Hirdetés
Hirdetés

A Dining Guide első boros listája: top 10 hazai bor

SZERZŐ: DiningGuide
2018. február 23.
Miközben Magyarországon évről évre nő a már így is szinte beláthatatlan borversenyeknek a száma, ezek eredményei egyre kevésbe kiigazodási pontok a borfogyasztók számára. Éppen ezért hisszük, hogy egy olyan lista, amely mögött hiteles arc és név van, mindenki számára könnyebben értelmezhető, és jobban tud majd vele azonosulni.
Hirdetés

Dr. Fiáth Attila a magyar borszakma legelismertebb személye, 2014-ben lett nemzetközi borakadémikus. Azóta több borvidéken segíti a fejlődést tanácsadóként, folyamatosan járja a világot, kóstol, és rendszeresen bírál borversenyeken. Jelenleg a Master of Wine cím várományosa. Attila személyes toplistája teret ad olyan boroknak a felvillantására, amelyek borversenyeken alig tudnak előtérbe kerülni. Stílusukkal viszont előremutatók és képviselik azt a modern szellemiséget, amely meggyőződésünk szerint a magyar borágazat jövőjének egyik kritikus pontja.
Olvasta már nagyinterjúnkat Fiáth Attilával? Csodák nincsenek, a világ legjobb bora a tokaji aszú
A felkérés egy tízes listáról szólt, ami óriási felelősség, hiszen nagyon kevesen vennék a bátorságot, hogy kimondják melyik a 10 legjobb magyar bor. Attila koncepciójának lényege, hogy azok a borok érdemlik meg a legnagyobb elismerést, ahol a terroir, a szőlőfajta között a borász megteremti a harmóniát. Ma borversenyek nagy részén teljes vakkóstolás van, vagyis a terroir megítélése eleve kérdéses, ugyanakkor egyértelműen látható tendencia ennek igénye a fogyasztók részéről. Lakonikus tömörséggel megfogalmazva ezek voltak azok a magyar borok, amelyekre 2017-ben felkapta a fejét a borszakértő. Lássuk a borokat Attila kommentjeivel.

Jásdi Csopaki Olaszrizling 2016

Jásdi István Olaszrizlingjét kortyolva mindig megnyugszom, nagy bajom már nem lehet az életben, ennyi pénzem mindig lesz borra. Iskolapéldája annak, ami igazán hiányzik a magyar boréletből: egy bor, ami mindig csopaki, mindig olaszrizling, és mindig magas minőség elérhető áron. Ezt iszom nyáron, a Balatonon, néha Istvánék társaságában a csopaki teraszon, és eszembe jut Hamvas Béla, nincs tovább, mert nem kell.

Hirdetés

Kreinbacher Prestige Brut

Talán az egyetlen olyan pincészet Magyarországon, amely tudja és érti, hogy miről szól a tradicionális pezsgőkészítés. Mondom ezt akkor is, ha tudom, hogy sok barátom dolgozik még ezen a területen. Ez a kategória művészet és minden út Champagne-ba vezet. Ők megtalálták és én azóta iszom magyar pezsgőt. Büszkeség a javából, kitűnő bor, akár nemzetközi mércével is.

Somlói Apátsági Pince Furmint 2015

Ez a bor olyan, mint a borász: harsány, kicsit őrült, de mégis mérnökien precíz. Somló számomra a legígéretesebb magyar borvidék. A kóstolási tapasztalataim alapján a legizgalmasabb furmintok innen kerülnek ki. Erre a borra egy szilveszteri vacsora borpárosítása kapcsán kaptam fel a fejem, elképesztően komplex és tartalmas, mindeközben nincs kétsége az embernek, hogy furmintot iszik Somlóról. Magabiztosság, körzővel megrajzolt egyensúly, tökéletes szimbiózis a gyümölcsök, savak és a terroir adta ásványosság között.

Kolonics Pincészet Juhfark 2015

A TOP 100-as lista-kedvencem, vakon ott a legjobb fehérbornak választottam. Komoly beltartalom, nagy bor, nem csak kivételes alkalmakra készítve.

Grand Tokaj Aszú 2013

Újhullámos modern aszú, amely a nemzetközi piacokon is közérthetően tudja Tokaj nagyságát mindenki számára könnyen bemutatni. Tiszta, friss, tökéletes arányok. Ebben látom a jövőt! Nem mellesleg 100% furmint. És ez elgondolkodtat, lehet, hogy szárazban a házasítás és édesben a furmint a helyes út.

Bencze Családi Pincészet Rajnai Rizling 2015

Az egyetlen magyar rajnai rizling, amelyet egy német borokhoz szokott ínyenc is élvezni tud. Általában nem vagyok híve Magyarországon a nemzetközi fajtáknak. A rajnai rizling pedig különösen nehéz választás, aminek az esetek többségében nem sok értelmét látom. Ezt a bort a légiesség, íz gazdagság, gyümölcsösség és összhang jellemzi. A fajta karaktere megkérdőjelezhetetlen.

Losonci Bálint Pinot Gris 2015 (narancsbor)

Losonci Bálint folytonos kísérletező kedve és megszállottsága nem ismer határokat. Végre egy olyan magyar narancsbor, aminek illat van és nem szaga. Igazi gasztrobor, de azért bátrabbaknak ajánlanám.

Gizella Barát Hárslevelű 2015

A legjobb hazai hárslevelűk egyike, amely bizonyítja az egyre szélesebb körben terjedő mondást, hogy a legjobb furmint a hárslevelű. Filigrán, kecses és érzékeny. Sokszor éreztem úgy, hogy a hárslevelűből a nők tudnak igazán szép bort készíteni, hát itt a cáfolat. Mellesleg Szilágyi Laci furmintja a kedvencem Tokajból, amiben 14% hárslevelű van. Házasításé a jövő!

Vida Öregtőkék Kadarka 2015

Az ország egyik legelegánsabb és legkecsesebb vörösbora, a magyar borversenyeken alig rúg labdába. Azzal vigasztaltam egyszer Pétert, hogy ne csodálkozzon, a csülkös pacalhoz szokott száj nem tudja értékelni az ötcsillagos osztrigát. De ez nem tart örökké. Gyümölcsös, fűszeres bor, amely karaterében nagyon hasonlít a pinot noirhoz. Meggyőződésem, hogy a kadarka a nyugat-európai gasztronomiában komoly lehetőségekkel rendelkezne, ha foglalkoznánk vele.

Hirdetés

Bakonyi Péter Cabernet Franc 2015

A feltörekvő villányi borászok új generációjának ígéretes példája. Lendületes, fajtajelleges, jól iható, de egyben karakteres franc. A bor bizonyítja, hogy a gyümölcsösség erény és a francia szőlőfajta francia hordóban érzi jól magát.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram