Hirdetés
Hirdetés

Olaszt tankolni - Első benyomás: Ciao Pizzeria & Rosticceria

SZERZŐ: Zoranka
2014. december 9.
„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is.
Hirdetés

fotó: Horváth s. Gábor


„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is.
A vasút mellett, a Kertvárosba vezető felüljáró alatt működik egy benzinkút, ennek részeként nyílt meg idén a Ciao Pizzeria & Rosticceria. Az álolasz, jobb esetben olaszos jellegű vendéglátó egységek burjánzása odáig vezetett, hogy ma már a csárdák is pizzériák, így van némi fenntartásunk a benzinkút&étterem kombináció kapcsán.
Több napot a városban töltve többször is szemlézzük a helyet. Parkolóhelyet, ha nem is könnyen, de mindig találunk a közelben. Déltől kettőig ritkán ússzuk meg a sorban állást. Melósok és tisztviselők, üzletemberek és üzletelők, egyedül vagy gyerekkel, változatos a vendégkör.
Ebédelni érkezünk, dél múlt pár perccel. Önkiszolgáló rendszerben működik ilyenkor a hely. Eszcájgot, tálcát ragadunk s közben böngésszük a két nyelven, magyarul és olaszul táblára írt kínálatot.
Azt sorban állás közben tudjuk meg - hasznosítva az időt -, hogy tematikus napok vannak, hétfőn a olaszöldségek, kedden vadételek, szerdán bejátszanak a magyar ízek, csütörtökön a toszkán konyha, pénteken a halak és tengeri herkentyűk világa nyílik ki. Alapból háromféle tésztát adnak minden nap (790-990 forintért), ehhez még öt-hat főétel társul (1390-1790 forint között). Leves egyféle, primi piatti vagy secondi piatti mellé is 150 forint, korlátlan merítéssel a pult előtti tűzhelyen melegedő fazékból.
Az adagok mérete kicsit rapszodikus, de lehet, hogy alapanyagfüggő: először a spenótos lasagne (990 Ft) finom ugyan, de minimum még egy fél adag lecsúszna, aztán legközelebb, a házi pestós strigoli (990 Ft) kifog rajtunk, pedig a tészta éppen jó, a mártás meg kellően frissítő, fűszeres.

fotó: Horváth s. Gábor


A levesek korrektek, ha nem várunk semmi különöset - és százötven magyar forintért nem is igen várhatunk -, akkor még pozitívan is csalódhatunk. Többnyire melegen érkeznek, bár egyszer belefutunk erősen langyosba. A novemberben kínált tavaszi zöldségleves a ludas.
Az olasz szarvasragu (1690 Ft) enyhén túlkészült, száraz a hús, a szaft arányos ízei sem tudnak ezen sokat javítani. Viszont a grillezett lazacfilé (1 790 Ft) pont nem ment túl, szaftos és fűszeres kérgű. A köretek khm, hát nem variálják túl, minden nap ugyanaz az ötféle (párolt zöldség, sült burgonya, friss saláta, rizs vagy kemencés burgonya), van, amihez működik, van, amihez kevésbé.
Gianluca Rossi, a Toszkánából idetelepült séf olasz ételei a legsikeredettebbek, a magyaros vonalat nem is igazán erőltetnénk. Az jöjjön, akinek olasz kell, punktum.
Jönnek is, akár reggelizni is, egy helyben sütött focaccia, mindenféle jóval megtömve, alapos indítója a napnak, menüzni sincs kedvünk visszatérni, inkább este egy pizzára. Vékony tészta, a széle itt-ott megkapatva, de elnézzük a kemencének, a szósz rendben, nincs is túlvariálás. Még a sor végén felbukkanó nutellás pizzát is poénnak fogjuk fel.
Reggelizni, kávézni, ebédre menüzni és vacsorára pizzázni, ezek a Ciao erősségei. Bár ezt talán nem gondoljuk soknak, ha valaki ebben megbízható és következetes, jó ízeket, korrekt tányérokat tesz az asztalra, azzal mégis láthatóbb lesz. A sorban állók tanúsítják. Mi meg értékeljük.

A tesztelés időpontja: 2014. december. A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.

Típus:   pizzéria
Konyha nemzetisége, stílusa:  olasz
3 fogás átlagára (Ft): 2500
Tel.:  36 72 532 633
Nyitva: H-V:  08:00-21:00
Cím: 7622 Pécs, Verseny u. 1.
E-mail: [email protected]
Web: ciaopizzeria.hu

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram