Ki-ki a maga módján harcol az élelmiszerpazarlás ellen: Massimo Bottura ingyenkonyhákkal világszerte, mások úgy, hogy az alapanyagokat az utolsó morzsáig(/gyökérig/szárig/csontig) hasznosítják, egy izlandi srác pedig a vodkagyártás művészetét sajátította el az újrahasznosítás jegyében.
Björn Steinar formatervezőként és hivatásos szeméthalászként (itt olvashat utána a freeganism mozgalomnak!) azon munkálkodik, hogy a szemétben landoló, de még tökéletesen fogyasztható gyümölcs- és zöldséghalmokat hasznosítsa. Catch of the Day (magyarul „A nap fogása”) névre keresztelt projektje az elharapódzó ételpazarlás problémájára hívja fel a figyelmet. Döbbenetes belegondolni:
míg a világ egyik fele nem jut minden nap táplálékhoz, az előállított élelmiszerek 40%-a a kukában végzi.
Björn élelmiszerüzletek hulladéktárolójából halássza össze a teljesen fogyasztható állapotú, ám kidobott zöldségeket és gyümölcsöket, és az adott nap "fogásából" készít vodkát saját tervezésű és készítésű lepárló berendezésében.
A berendezés terve egyébként publikus; a dizájner ezzel is arra szeretné buzdítani az embereket, hogy lépjenek a cselekvés mezejére. Készít vodkát többek között vérnarancsból, ananászból, sárgadinnyéből és almából is.
Az izlandi dizájner munkáját szemlélve a kidobásra ítélt zöldségek és gyümölcsök szavatossági ideje az erjesztés és a lepárlás eredményeképpen szimbolikus értelemben a végtelenségig hosszabbodik, tekintettel arra, hogy a 23% feletti alkohol nem romlik meg.
Björn velősen foglalja össze a lényeget: „Azért hozunk létre ételt, hogy utána kidobjuk? Ezzel pénzt, erőforrásokat és időt pazarolunk. [...] Iszonyatos mindezt a saját szemünkkel látni, és éppen ezért fontos, hogy tegyünk ellene.”
Érdeklődőknek: Björn Instagramja, illetve weboldala.