A mérges szakács és az uralkodók
Természetesen, mint minden magára kicsit is adó desszertnek, a madeleine-nek is több eredettörténete, sőt, hogy úgy mondjuk, legendája van. Az egyik szerint első alkalommal Madeleine Paulmier készítette el kagylóformájú teasüteményt I. Szaniszló, lengyel hercegnek, még a 18. században. Ennek azért kellett megtörténnie, mert a szakács valamilyen nézeteltérés miatt otthagyta a konyhát, így a hercegnek és vendégeinek Madeleine készített süteményt, ráadásul a nagymamája receptje alapján. Ez annyira jól sikerült, hogy egyből elnyerte XV. Lajos hitvesének is a tetszését, aki egyre nagyobb mennyiségben rendelt belőle, ennek köszönhetően pedig egyre inkább terjedt a híre, és ezzel együtt a népszerűsége is.
Proust és az emlékezés tudománya
Ha nem lenne elég, hogy a madeleine sütemény története több uralkodóval is összefonódik, akkor bizony még érdekesebbé teheti az eredetét Proust: Az eltűnt idő nyomában című könyve. Ebben ugyanis a főhős egy madeleine nevű süteményt áztat a teájába, és ennek segítségével idéz fel számtalan gyermekkori emléket. A könyvben olvasható jelenet a madeleine-t egyfajta katalizátorként állítja be az emlékezetben, ami visszaidézi az elmúlt idők illatát, ízét és hangulatát. Tehát nem túlzás azt állítani, hogy az író tette világszerte ismertté az apró desszertet. Sőt! A kutatók által csak „Proust-jelenségnek” nevezett elmélet szerint az illatok segítségével az emberek erősebben képesek érzelmeket felidézni, mint hangokkal.
Madeleine, ahogyan a Chez Dodo-ban készül
„Szerintünk a madeleine akkor nagyon finom, ha picit nedves és egyszerre puha a tészta. Ezt úgy érjük el, hogy rengeteg vajjal készítjük és mandulalisztet is keverünk hozzá, amitől nagyon különleges állaga lesz, az íze pedig picit citrusos. Ezeket a kagylócskákat akkor szeretjük a legjobban, ha megtölthetjük még valamilyen különleges krémmel, kerülhet bele például házi pisztáciakrém, ami enyhén sós, vagy egy nagyon pikáns, fanyar, frissítő málnakrém, amit a Valrhona Inspiration Raspberry csokoládéjából készítünk. Még tovább megőrzik csodás állagukat annak köszönhetően, hogy a Valrhona karamelles, sós vajas kekszes jegyeket hordozó Dulcey vagy az Inspiration Raspberry édes és egyszerre savanykás gyümölcsös csokoládéjába mártjuk őket” – avatott be minket a készítés rejtelmeibe Szalai Dóri, a Chez Dodo alapítója.
Fotók: Glódi Balázs
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.