Hirdetés
Hirdetés

Az olaszok nem hagyják magukat: a nápolyi pizzaiolók után az igazi olasz eszpresszót is újra kérelmezik a világörökségi listára

SZERZŐ: DiningGuide
2022. február 2.
Egy csésze igazi olasz espresso világnézet, ez nem vitás.
Hirdetés

Olaszország két éven belül másodjára nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy felvetessék az eszpresszót a szellemi örökségek és kulturális szokások éhivatalos listájára. Úgy tűnt, hogy a tavalyi évben lelkesedésükkel túl is lőttek a célon, mivel két különböző olaszországi egyesület is folyamodott azért, hogy az eszpresszó felkerülhessen arra a világörökségek listájára.

Az egyik a Hagyományos Olasz Espresso Kávé Védelméért Konzorcium volt, amely az egész ország nevében jelentkezett, hogy ünnepelje az olasz kávézás és eszpresszókészítés körüli rituálét. Észak és dél ellentéte azonban közbeszólt: Campania régió azt a meggyőződését fejezte ki, hogy az eszpresszó a nápolyi kultúra szerves része, és ők ilyen formában szerették volna, ha az UNESCO a kulturális gyakorlatok és a szellemi örökségek listájára felveszi. A félreértések elkerülése érdekében válaszul az UNESCO mindkét kérelmet elutasította, és azt javasolta, hogy egyesítsék erőiket, és így jelentkezzenek a következő évben.

Szép cremával

Úgy tűnik, a két csoportnak sikerült leküzdenie, de legalábbis a szőnyeg alá söpörnie a nézeteltéréseket, és a közös italuk javára döntöttek. Ennek nyomán a múlt héten az olasz Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Erdészeti Minisztérium egyhangúlag jóváhagyta a kérelmet, és ha az Olasz Nemzeti UNESCO-bizottság is hasonlóan jár el, akkor azt benyújtják az UNESCO központjába is végső elbírálásra.


A kávét a reneszánsz idején hozták be az országba, így különböző formában, már viszonylag régóta fogyasztják a térségben. Az eszpresszót azonban csak 20. század elején találták fel Velencében. Az ital megalkotása egy Luigi Bezzera nevű üzletemberhez kötődik, aki szívesen kísérletezett a kávéval, hogy meggyorsítsa annak főzési idejét. Rájött, hogy a gőznyomás a megoldás, amivel felgyorsíthatja kávégépét. Az új eljárás azonban nem csak felgyorsította a folyamatot, de előhívta a szemes kávé legjobb tulajdonságait is. A gép a „Gyors Kávégép” nevet kapta és mivel az olasz „espresso” szó magyarul gyorsat jelent, a főzet nevét az első gépről kapta.


Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének listájára sokáig nem kerültek fel a gasztronómia értékei. Amikor foglalkozni kezdtek az emberi kultúra ezen vetületével is, leginkább hagyományos nép szokások, tradiconális eljárások vagy étkezési módok kerülhettek fel a szellemi világörökségeket gyűjtő és azokat védő listára. Az elsők között került fel 2010-ben az ősi szokásokat beépítő hagyományos mexikói konyha (gyűjtőfogalomként értelmezve), ugyanebben az évben szintén tágan értelmezve a francia étkezés kerülhetett be az elitkörbe, arra mintegy társadalmi összetartó erőként tekintve – írtuk 2019-ben a témáról.

Amikor felkerült a nápolyi pizza-készítés a listára, az esetben is a pizzaiolók – a pizzasütő mesterek és a tradicionális készítési mód – felől közelítette meg az UNESCO a világörökségi értékké nyilvánítást. Van példa konkrét ételfeltűnésére is a listán, 2010-ben például a Horvátország északi részén hagyományos mézeskalács, 2017-ben az afrikai Malawiban főzött helyi étel, az egészen sűrű állagú nsima nevű kukoricakása került fel. Ezek mindig jelképesek is, hiszen az ország(rész) történelme, kulturális szokásai, társadalmi szerveződése, hagyományőrzése, specifikus helyi jelenségei sűrűsödnek egy-egy kiemelt étel mögött.

Olaszország számára mindenesetre nem ismeretlen az elbírálási eljárás folyamata, tekintve, hogy az eszpresszókészítés művészete 16. lesz az olasz szellemi világörökségek között. Az egyre gyarapodó listán olyan igazán itáliai kultúrértékek szerepelnek, mint a szicíliai bábszínház és a mediterrán étrend. Tavaly pedig az UNESCO felvette listájára az olasz szarvasgomba-vadászatot és termesztést is.

UNESCO-lista ide vagy oda, egy igazi, sötét pörkölésű olasz eszpresszó a világ minden táján érték.

Források: 1, 2

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram