Hirdetés

Feszengés és bizonytalankodás helyett a legjobb egyszerűen tisztában lenni az etikettel, ha egy állófogadásra, étterembe vagy elegánsabb vendégségbe vagyunk hivatalosak. A helyesen tartott borospohár kérdése egyébiránt nem csak úri passzió, gyakorlatias szempontok is húzódnak mögötte. De miként is szól a borospohár fogásának illemtana?

Hirdetés

Régóta nem fémkupából isszuk már a bort, a poharak pedig az évszázadok során fokozatosan nem csupán egyre kecsesebbek, átlátszóbbak, valamint törékenyebbek lettek, hanem jóval nagyobbak is. Egy kutatás szerint a méretük egészen pontosan a hétszeresére nőtt az utóbbi háromszáz évben.
Olvassa el korábbi cikkünket is! Hétszer akkorák – Meddig nőnek még a borospoharak?

Kelsey Chance / Unsplash

A kelyhét, a szárát vagy a talpát?

A borospoharat soha ne a kehelyrésznél fogjuk meg, hanem alatta, a száránál. Így egyrészt nem hagyunk az üvegen ujjlenyomatokat, másrészt nem melegítjük fel a bort idő előtt a tenyerünkkel.

Egy piknikbe belefér, egy elegáns vacsorára már kevésbé / Fotó: pixabay.com

Az sem esztétikus látvány, ha minden ujjunkkal megkapaszkodunk a pohár szárában, csupán a hüvelyk-, mutató és középső ujjunkkal tartsuk!
Arra is ügyeljünk, hogy a pohárnak mindig ugyanarról a részéről igyunk, nem hagyva körben szájnyomokat a pohár szélén. Ez különösen akkor lehet látványos, ha rúzst használunk.

Scott Warman / Unsplash

Ha már csak kevés ital van a poharunkban, és könnyebben tudunk vele egyensúlyozni, használhatjuk mindössze a hüvelyk- és mutató ujjunkat is.

Wikihow / Wikipedia Commons

Ha a száránál fogva kényelmetlen lenne sokáig tartani a borospoharunkat, a talpánál fogva is tarthatjuk. A pohár talpát az egyik tenyerünkre is helyezhetjük, míg a másik kezünkkel tartjuk a szárát.

pixabay.com

Esetleg a hüvelykujjunkkal megtámaszthatjuk a szár tövét, miközben a többi ujjunkat a pohár talpa alá tesszük.

Azért persze élvezzük is a kortyokat!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS