Hirdetés

“Csodafűszer”, “bódító, “titokzatos”. Persze minden fűszer különleges valamiért, és csavar egyet (vagy nem is csak egyet) az ételek-italok ízén, egyes fűszerekről mégis szuperlatívuszokban beszélnek a rajongóik. A tonkabab pontosan ilyen.

Hirdetés

Mérgező: mítosz vagy valóság?

Amikor még kevésbé volt ismert itthon ez a fűszer, a bennfenntesek tudni vélték, hogy mérgező. Valóban az, csakhogy elfogyasztathatatlanul nagy mennyiségben. A bűnös anyag a kumarin, annak véralvadásgátló, még jelentősebb mennyiségben pedig májkárosító hatása miatt. De ahogyan például – csak hogy egy közönséges példával álljunk elő – az alma magjai is mérgezőek, semmi bajunk nem lesz, ha egy almát mindenestül befalunk (valamilyen érthetetlen oknál fogva). Több száz almamagot kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy egészségügyi problémát okozó mennyiségű ciántartalmú glikozidot vigyünk be a szervezetünkbe. Visszatérve a tonkababra: a hozzánk eljutó fűszer ráadásul csökkentett kumarintartalmú, így egy kicsit túlzónak tűnik az USA döntése, ahol évtizedek óta tiltott fűszernek számít.

wikipedia.org

Nem egydimenziós ízvilág

Első illatolásra legtöbbünknek a mandulát, marcipánt és vaníliát juttatja eszébe. Komplexitását jól mutatja, hogy ezenkívül ánizsos, szegfűszeges, fahéjas jegyekkel is bír, sőt van egy pikánsan dohányos felhangja is. Egy ilyen aromás fűszernek természetesen a parfümiparban is helye van, parfümök és kozmetikumok karakteres, telt aromájú összetevője is. Az igazi tonkababrajongók szívesen használják helyiségek, sőt akár ruhásszekrények illatosítójaként is. A babokat darabolva vagy megreszelve nyerhetjük ki az illatukat.

Drogériai felhasználáshoz – youtube.com

Reszelni jó!

A tonkabab egyben, darabkákban és por alakban is kapható. Ugyanaz elmondható róla, mint a szerecsendióról. Tökéletesen alkalmazható porként is, de igazi élmény egész tonkababokat beszerezni, és alkalomadtán mindig reszelni belőle. A felcsapó illat, és egyáltalán maga az élmény, ahogy a kemény és ráncos szemekből mi “szabadítjuk fel” az intenzív aromákat, nagyon hangulatossá teszi a tonkababbal való sütés-főzést.

Nem mindenki kedvence

Mint minden igazi egyéniség, a tonkabab is megosztó. Aki szereti, az általában nagyon szereti, aki pedig nem, azt kis mennyiségben is zavarja. A gyerekek például gyakran túl erősnek, esetenként csípősnek érzik.

Egy nem is olyan drága drágaság

Drága, hiszen 100 grammja 6-9000 forintba is kerülhet. De vegyük figyelembe, hogy ha csak egy 10 grammos kis csomagot veszünk kevesebb, mint ezer forintért, jó időre bevásároltunk tonkababból! Az intenzív, parfümös aromából elég csak késhegynyit tenni az ételbe, a túlzott tonkababozás csak keveseknek ízlik.

Az édességek birodalmán túl

A tonkabab íze leginkább édességekbe kívánkozik. Torták, sütemények, krémek, mousse-ok, pudingok, csokoládék, a madártej és fagylaltok jóbarátja, de nem kizárólag! Húsoknak, amelyeknek egyébként is jól állnak az édes ízjegyek, egzotikus kísérője lehet egy leheletnyi tonkabab. Kacsahúsos és -májas, libamájas ételekben bukkan fel leginkább, de vadhúsok további vadítására is alkalmas lehet.

+1: A Desszert.Neked egyik klasszikusa

Még egy további fontos tény a tonkababról, hogy merre kóstolhatjuk! Hazai éttermekben is fel-felbukkan, elsősorban libamájas és kacsahúsos fogásokban, illetve modern cukrászdák és reggelizőhelyek kínálatában is egyre gyakrabban tűnnek fel a tonkababos édességek, ritkábban péksütemények.

A Desszert.Neked egy emlékezetes édessége a Tejcsokis tonka tart, amit nem véletlenül tartanak évek óta a kínálatukban. És libamáj ide, madártej oda, mégiscsak a csokoládé a tonkabab legjobb barátja! A megújult Desszert.Nekedet egyébként is ajánljuk: sokszínűbb, mint eddig valaha, érdemes a Paulay Ede-Káldy Gyula utcába kanyarodni miatta.

Télies hangulatban: Tonka tart @Desszert.Neked Facebook

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok