Vagy étteremben, ahol ilyen alkalmakkor elröppen az idő. Étteremben a hely hangulata, a jó étel, a kellemes alapérzések díszletként és kellékként teremtik meg a közeget, hogy akikkel egyébként is jól érezzük magunkat, még kellemesebben és oldottabban kapcsolódjunk. Ilyennek kellene lennie egy baráti vagy családi vacsorának, bárhol is költjük el.
Ennek némi határt szab, hogy a pörgős éttermek és bisztrók számára minden perc veszteség, amit a desszert és a kávé után az asztalunknál töltünk. Amikor az étteremben kérés nélkül kihozzák a számlánkat, vagy a desszert után feltűnően figyelmes lesz a felszolgáló, és öt percen belül kétszer is megkérdezi, hozhat-e még valamit, akkor tudjuk, hogy illene távozni. Érthető ez is, főleg, ha már várnak az asztalunkra az újabb vendégek.
Ha valaha elgondolkodtunk már a fentiekből adódó ellentmondáson, érdemes megtanulnunk egy spanyol kifejezést.
Sobremesa: az asztal fölött
Ennyit jelent. De az abroszt is így nevezik. De leginkább egy mindenki által ismert spanyol hagyomány neve. Az az idő, amit a desszert és a kávé után az asztaltársaság együtt tölt, és az a hangulat, ami ezt jellemzi. Nem kellenek hozzá független művészfilmes eszközök, hogy magunk elé tudjuk képzelni. Annyira része a helyi éttermi kultúrának, hogy Spanyolországban nem is jellemző a vendéget siettetni, nem teszik le elénk a számált tartalmazó kis tokot, és nem szokás jelezni, hogy a további marasztalást ne vegyük komolyan. A kávé utén még jöhet komótosan egy likőr, vagy semmi, mert csak maradunk még és beszélgetünk jólesően egy kicsit. Mivel az ebéd utáni sziesztára nincs mindig idő – és főleg lehetőség - a sobremesa kellemes átmenetet jelent.
Ehhez a szokáshoz még a legnagyobb hozadék elvén működő tévécsatornák is igazodnak. Spanyolországban meglepő (vagy inkább logikus) módon a kiemelt műsorok délután három körül kezdődnek, és nagyjából egy órán át tartanak.
Nem csak az Ibériai-félszigeten, hanem a spanyol nyelvű és kultúrájú országokban, így Mexikóban is hódít a sobremesa. Időt hagy magunkra, a barátainkra, energiát ad a nap második feléhez. Hasonló a slow étkezéshez, lényegük ugyanaz. A világ nem efelé halad, de talán pont emiatt a sobremesa egyre népszerűbb.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.