Hirdetés
Hirdetés

Arrivederci Signor Tiramisù! 93 évesen elhunyt a tiramisù megalkotója

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. november 3.
Ado Campeol, az olasz étteremtulajdonos 93 évesen hunyt El Treviso-i otthonában. Nevéhez köthető a tiramisù feltalálása, ami nem is középkori gyökerekkel rendelkezik, mint azt hinnénk.
Hirdetés

Pizza, pasta, tiramisù: ennyit mindenki tud az olasz konyháról. Ebből az égi trióból az utóbbi fogás elkészítése globálisan is az egyik legszélesebb körben elterjedt. A recept tényleg nem bonyolult:  cukor, tojás és mascarpone keverékéből készített krémet édes kávéba áztatott babapiskótákkal rétegelünk, majd egy kis hűtőben töltött idő után kakaóporral hintve tálaljuk.

Játékos nevére – Dobj fel! – a krémhez vagy kávéhoz kevert likőr is utal, ami persze opcionális, de gyakorlatban erősen ajánlott.

Mint minden népszerű ételnél, a tiramisù esetében is rengeteg teória van arra, hogy pontosan mikor és hogyan készítették először. Legrégebbi eredettörténete a 17. századig nyúlik vissza, mely szerint III. Cosimo de Medici sienai látogatására készítettek hasonló típusú édességet, míg egy másik megfejtés szerint az örömlányok titkos fegyvereként már az több mint kétszáz éve tölti fel jókedvvel és energiával az üres férfi - és női - gyomrokat.

A legszélesebb körben elfogadott történet viszont egy észak-olasz vendéglőhöz, a Le Beccherie-hez kapcsolódik - itt kerül Ado Campeol a képbe A tulajdonos édesanyja a fiatal menye terhességi rosszullétein zabaglione krémmel és kávéval igyekezett segíteni. Amikor Ado felesége pár év után visszatért a családi étterem konyhájába, a séffel három év kísérletezést követően kitalálták, hogyan lehetne éttermi formába önteni a házias csemegét

A ma ismert recept 1972-ben került fel az étlapra, és Trevisóban azóta is ez alapján készítik. A tiramisù eredeti formája kör alakú, amit szeletekre vágva szolgáltak, és kakaóporos logó-hintéssel tálaltak. A receptet azóta az olasz gasztronómiai törvények is védik, azaz amint valaki egy epres vagy pudingos változat elkészítésére vetemedne, már nem nevezheti hivatalosan tiramisùnak.


Tovább olvasok:

 


Íme a Le Beccherie eredeti receptje:

A kiejtés is számít:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram