Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: 10 hozzávaló, aminek semmi keresnivalója az igazi tiramisùban

SZERZŐ: DiningGuide
2019. május 6.
Vajon melyik lehet a legnépszerűbb olasz desszert a külföldiek körében? Nem statisztikai felmérésre gondolok, hanem egész egyszerűen arra az olasz édességre, ami legelsőre ugrik be mindenkinek. Az én tippem a tiramisù, de javítsatok ki, ha tévedek!
Hirdetés

A tiramisù (ejtsd: 'tiramiszú') nekem nem csak a mennyei finom mivolta miatt olyan kedves, hanem egy személyes emlék miatt is, amit most hadd osszak meg veletek. Gyerekkoromban gyakran vigyáztak rám a nagyszüleim, és az egyik nagymamám rendszeresen adott nekem "kamu kávét", hogy délután én is leülhessek a felnőttekkel az asztalhoz, ahol – számomra akkor úgy tűnt, hogy – nagyon komoly társalgások folytak. Ennek köszönhetően úgy éreztem, hogy én is a közösség részese, a "nagyokkal" egyenlő jogú tagja vagyok. Ezek a kávéillatú délutánok, na és a hegyi víkendházunkban hétvégén reggelenként kotyogós kávéfőzővel készített kávé illata szerettette meg velem egy életre a jó olasz kávét. Hogy ne szeretném ezután az egyik leghíresebb olasz édességet, a kávéval készülő készülő tiramisùt?

6, esetleg 7 hozzávaló – e basta!

Tiramisùt csinálni tényleg nem nagy ördöngösség. Mindössze hat összetevőből egy kiváló édességet kaphatunk: tojás, mascarpone, cukor, babapiskóta, lefőzött kávé és cukrozatlan kakaópor. És hogy mi az opcionális plusz hozzávaló? Egy jó ízű alkohol, likőr vagy rum. És ennyi! Persze, mondhatjuk, hogy a babapiskóta nem szimpla alapanyag, hiszen az maga már egy kész termék. Ez így is van, de ha megnézzük, búzalisztből, cukorból és tojásból készül, vagyis ugyanazok a hozzávalói, mint a tiramisùnak, plusz a búzaliszt.

De nem csak alapanyagait tekintve egyszerű a tiramisù elkészítése. Egy-két dologra kell csak ügyelni, ismerni a trükkjeit: például nem túlhevíteni a tojássárgáit, hogy ne kapjunk "rántottás" állagot. Az is fontos, hogy amikor a felvert tojásfehérjéket egybeforgatjuk a mascarponéval, ne törjük össze a habbá vert fehérjét, hogy szép tartása legyen a desszertünknek. De ezek már a készítéshez tartoznak, nekem pedig egészen más szúrt szemet...

Rengeteg recept jár kézről kézre, az interneten pedig bárki azonnal tucatnyi (vagy inkább ezernyi?) receptre bukkanhat. Ezekben pedig gyakran olyan alapanyagok bukkannak fel, hogy attól kedve lenne olykor feljajdulnia az embernek. Most sorra veszem, amikkel leggyakrabban találkoztam, és mindenkit óvnék a használatuktól. Persze, csak ha az asztalra kerülő desszertet úgy akarja nevezni, hogy tiramisù!

  1. Vanília. Még ezen a gyönyörű képen (lejjebb: a kép alján, jobbra) is ott van. Sok-sok olasz édesség elmaradhatatlan hozzávalója, de a tiramisùé pont nem! De ez még a legeslegkisebb vétek mind közül. Bocsánatos.
  2. Rumaroma. Gyerekek, na ne! Ennek a szúrós ízű, iparilag készült italnak semmi keresnivalója ebben az édességben. És ha rám hallgattok, akkor úgy egyáltalán, egy édességben sem. Egy minőségi sötét rum vagy Marsala likőrbor például jöhet bele, de ezek mind ivásra alkalmas alkoholok. Az én személyes receptemben egyébként nem is szerepel, de sok autentikus receptben szerepel. Trevisóban, a "tiramisù otthonában" is gyakran találkozhattok vele.
  3. Lapzselatin. Felesleges! A keményre vert fehérjehabnak kell tartania a könnyed, levegős állagot, és zselatinnak nincsen helye benne.
  4. Pudingpor. Akárcsak a zselatint, szintén sok magyar recept írja. Én csak annyit kérdezek, hogy de miért? A tiramisù nem puding állagú!
  5. Tej. Ez bizony a pudingpor jóbarátja ezekben a receptekben. A mascarpone mellett semmi más tejterméket nem igényel ez az édesség.
  6. Habtejszín. Ugyanazt tudom mondani: nem a habtejszíntől kell könnyednek lennie!
  7. Vajkrém. Nem, nem és nem: mascarpone! Ha drágálljuk ezt az alapanyagot, akkor inkább készítsünk más édességet, de olcsó vajkrémmel nem helyettesíthető.
  8. Porcukor. Sok receptben a mascarponéhoz porcukrot kevernek. Eredetileg kizárólag kristálycukrot használunk hozzá.
  9. Citromhéj. Más irányba viszi az ízét, nem kell citromhéjat reszelni bele.
  10. Cappuccino. Ez volt az egyik legfurcsább ötlet, amivel találkoztam. Egy jó espresso, esetleg ristretto, ez kell bele, nem pedig egy tejes, cukros kávé!+1: Tiramisù tojás nélkül. Ezek a receptek is terjednek – sajnos. Én meg tudom érteni, ha valaki egészségügyi okokból vagy más megfontolásból nem eszik tojást. De akkor sajnos a legegyszerűbb, ha lemond a tiramisùról is, hiszen annyi sok édes finomság van, ami elkészíthető tojás nélkül is. Ennek az édességnek a szíve és lelke a sok tojás, ez adja az alapját!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek, hogy „Olaszul l’enni jó!”

Legyetek jók!
Gianni

Korábbi cikkünkben szerepel Gianni tiramisù receptje is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram